Vraag het aan MijnPortefeuille.be

Via de reacties op dit artikel kan je vragen stellen die niet direct gerelateerd zijn aan een specifiek artikel.

Wist je trouwens dat:

 • op iedere pagina een zoekopdracht kan lanceren die misschien een antwoord levert op je vraag
 • je via e-mail op de hoogte kan blijven van ieder nieuw artikel via “volg deze blog…” in de zijbalk van de pagina.

450 Comments

 1. ETF van aandelen beursgenoteerde bedrijven die wereldwijd voornamelijk actief zijn in de mijnbouw van goud en zilver.
  In het verleden is de correlatie met de goudprijs soms zoek .

  Like

 2. Nut : een kombinatie tussen de goudprijs en het beter beheer de laatste jaren van de verschillende goudmijnen.
  Enkele jaren geleden hielden deze bijna geen rekening met de aandeelhouders en daardoor zijn de koersen meer gezakt dan de algemene markten. Ook hebben deze hun rentabiliteit gevoelig opgekrikt na jaren lage goudprijzen.
  Deze aandelen zijn sterk afhankelijk van de prijs edelmetalen, vooral goud, en hebben een negatieve of positieve hefboomwerking op de prijs van deze metalen.

  Like

 3. Pensioensparen 990 30% belastingvoordeel 1270 25% voordeel.
  Is er een voordeel voor het sparen van 1270 ipv 990 ndien de barometer groen staat of is het voordeel enkel belastingtechnisch? Indien de barometer niet groen komt te staan – enkel 990 eu storten.

  Like

  1. Mijn collega heeft al meerdere malen geschreven dat pensioensparen en GOGI niet samen sporen.
   Persoonlijk vind ik al het gereken naar het rendement naast de kwestie. Als het uitbetaalt wordt op je 65ste, dan telt er maar 1 ding: hoeveel heb ik gespaard ? Of het dan aan 5% was of aan 10% maakt niet uit.

   Like

 4. Hallo Marc,

  ik word helemaal onnozel van SaxoInvestor … ik beleg al bijna 10 jaar in beleggingsfondsen via Binckbank. Ik beweer zeker niet dat ik een specialist ben, maar ik slaag er maar niet in om te slagen voor de kennistest op Saxoinvestor. Terwijl volgens mij mijn antwoorden toch wel goed zijn. Zou je mij kunnen helpen hiermee?

  Thx.

  Like

  1. Ten eerste: je bent niet verplicht om die test te doen. Je kiest zoals ik voor “execution only”.
   Ik heb wel geprobeerd en was geslaagd voor het eerste deel, maar ergens een foutje in het tweede deel en dan moet je helemaal terug opnieuw beginnen. Door mijn werk vroeger, weet ik perfect hoe zo’n test werkt. Ik heb het systeem van mijn vroegere werkgever gedebugged en weet alzo zeer goed hoe het resultaat tot stand komt. Door mijn leeftijd mag ik nog alleen in defensieve producten beleggen en daar ben ik het niet mee eens.
   Het kan wel zijn dat men sommige orders zal weigeren (bijv aankoop ARK-fondsen) maar dat heeft niks te maken met de test maar met de wetgeving daarover (die fondsen mogen niet aangeboden worden in BE). De tekst die komt bij een weigering is daar naast de kwestie. Ik denk foutief vertaald. Aankopen van fondsen en gewone trackers zou geen probleem mogen opleveren.

   Like

   1. En kan ik die “Excetution Only” dan ergens instellen of zo? Heb eens gezocht in de instellingen maar kan dit niet meteen terugvinden.

    Like

   2. Dat lukt niet hoor … wanneer ik in het overzicht zit van alle fondsen die ik in mijn bezit heb, dan zie ik rechts een blauw knopje met een “K” op om te kopen. Wanneer ik hier op klik gaat er een apart schermje open, waar bovenaan al meteen staat dit dit product niet passend is voor mij, omdat ik niet geslaagd ben voor de vragenlijst. Onderaan zie ik een knop staan met “Koop”, maar deze is niet actief.

    Like

   3. Het is dan toch gelukt … als je de KID download dan wordt de “Koop” knop actief, en kan je kopen … zelfs al heb je de vragenlijst niet ingevuld … bedankt voor de hulp.

    Like

  2. David, Ik zit met hetzelfde probleem. Tot hiertoe nog nooit fondsen gekocht via Binck/Saxo, maar het 3i Infrastructure Fund was op mijn radar gekomen, vandaar dat ik de test invulde. Ook ik ben er zeker van dat ik alle antwoorden correct had, doch kreeg steeds de melding dat ik niet slaagde. Dan maar het bedrag verhoogd dat ik per keer beleg, ook dat hielp niet. Vervolgens een ticket gemaakt, en toen kreeg ik te horen dat ik hen mocht bellen, en dan zouden ze me assisteren, of dat ik zo kan kopen zonder te slagen.

   Like

   1. Dat fonds opgezocht: ook weer een fonds zonder distributie-akkoord voor Be. Ze mogen dat alzo niet uit eigen beweging gaan voorstellen. Als je gaat vragen, kan ik dat kopen dan gaan ze nee zeggen.
    Zeg je nu ik wil dat absoluut kopen (jij neemt de beslissing) dan kan dat meestal wel, maar sommige brokers rekenen dan wel extra kosten aan. Soms tot €50 per aankoop.
    De vraag is dan: waarom zoveel moeite doen voor iets waar bij ons voldoende alternatieven voor zijn ?

    Like

   2. Bedankt voor je reactie Ann, als ik na dit weekend nog niet geslaagd ben voor de test, dan zal ik ook eens bellen.

    Like

   3. Alternatieven, zoals ?
    Ik heb al wel het infrastructure fonds van M&G, maar dit verbleekt toch bij dat van 3i. En ook Gert De Mesure is hier heel lovend over.

    Like

   4. Je moet hier toch wel mee oppassen dat je goed begrijpt waarin je investeert.

    Het 3i “fund” is geen beleggingsfonds zoals je gewoon bent, maar eerder een investeringsbedrijf waarvan je een aandeel koopt. Als je een aandeel koopt, dan kan dat enkel omdat een andere belegger zijn aandeel verkoopt. Dit in tegenstelling met een beleggingsfonds dat jouw geld investeert door nieuwe onderliggende waarden te kopen waarvan jij in essentie eigenaar wordt. Hier dus niet.

    En je hebt alle risico’s die met een aandeel gepaard gaan.

    Like

   1. Als je het ingegeven hebt zoals aangegeven, dan zal je toch wel gezien hebben dat het klopt.
    Maar alhoewel er Fund in de naam staat, is dit weer geen fonds, maar wel een aandeel van een investeringsmaatschappij.

    Like

 5. Lang geleden schreven jullie een artikel over grondstoffenfondsen. (deel 2 05/03/2015 ) nl. een aantal van deze fondsen zijn niet meer terug te vinden in de GOGI . bv. LU0505663152 – Aberdeen Standard SICAV I – World Resources Equity Fund A USD Acc is verdwenen.

  Like

  1. Ik heb na lang speurwerk het artikel gevonden waar jij naar refereert.
   Dat was op een andere site waar wij niets meer mee te maken (willen) hebben: ik zou je ook willen vragen om dat artikel eens heel kritisch te bekijken. Dan ga je zien dat er daar bizarre zaken aan de gang zijn nml het artikel is geschreven in 2015 en die grafieken starten in 2017… en eindigen in 2021. Toch wel straf hé ?
   Alhoewel mijn collega toen schreef dat grondstoffenfondsen povere resultaten genereerden, ga ik dat fonds toch eens opzoeken. Mogelijk kom ik er op terug.

   Like

   1. De auteur van dit artikel haalt (sinds 2015) gewoon de meest recente info op van de Morningstar website via een URL.
    Google op “grondstoffenfondsen” geeft als eerste resultaat the artikel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.