Via de reacties op dit artikel kan je vragen stellen die niet direct gerelateerd zijn aan een specifiek artikel.

Wist je trouwens dat:

 • op iedere pagina een zoekopdracht kan lanceren die misschien een antwoord levert op je vraag
 • je via e-mail op de hoogte kan blijven van ieder nieuw artikel via “volg deze blog…” in de zijbalk van de pagina.

76 Comments »

 1. Toen ik jullie nieuwe site deze week ontdekte, heb ik me meteen ingeschreven op de nieuwsbrief. Helaas heb ik nog geen enkele nieuwsbrief gekregen.
  Ook in jullie artikel over Atenor roepen jullie hiertoe op. Ik vulde onderaan opnieuw mijn e-mail adres in, en nu krijg ik volgende mededeling “Je hebt al enkele e-mailabonnementen in behandeling. Keur ze goed of verwijder ze via je Abonnementsbeheer voordat je je op nog meer blogs abonneert.”
  Kunnen jullie dit eens nakijken ?
  Top dat jullie terug zijn !

  Like

  • We baseren ons op de lage winstverwachtingen die diverse analisten ons voorschotelen voor de komende jaren, nu we stilaan op het einde van de economische cyclus zitten. Selectief aankopen lijkt dus aangewezen.

   Geef ons wat tijd om deze site op te bouwen, we komen op dergelijke zaken zeker met de nodige onderbouwing terug.

   Like

 2. Blij dat ik jullie nieuwe site heb gevonden!!!
  Ik vroeg mij al af waarom er op MK geen artikelen meer verschenen van jullie hand en enkel van…
  Ik heb dat ook via mail gevraagd, maar kreeg nooit een antwoord. 😦
  Een haar in de boter tussen jullie en de MK-site eigenaar?

  Like

 3. Als je onderaan kijkt bij Recente reacties, dan is dat beperkt tot slechts 5. Dit is nogal weinig, zeker als je daarvoor gewoon was om ook al die reacties te lezen.
  Kan dit uitgebreid worden ? Of is dit technisch niet mogelijk ?

  Like

 4. Goedemiddag,

  Ben verleden jaar overgestapt van mijn Argenta pensioenspaarfonds (17000 eu) naar Paribas (balanced).
  Had niet de indruk dat ik bij Argenta kosten moest betalen. Nu krijg ik de afrekening van Paribas voor het jaar 2018: Taks op het lange termijsparen: 111 eu – inducements: 119 eu – eenmalige kost: 28 eu.

  Kosten voor producten: transactiekosten: 17 eu – lopende kosten: 101 eu.

  Totaal: 378 eu!

  Is dit niet wat overdreven?

  Like

 5. Ik heb de trackermixer met volgende ETF’s: IWDA, EMIM en LQDA. Ik heb die aangekocht bij DeGiro (NL). Moet ik iets speciaal aangeven in mijn personenbelasting?

  Ik dacht dat EMIM een bescheiden dividend uitkeert.

  Like

 6. De xls-bestanden zijn beveiligd met een paswoord. Kan ik deze bestanden lezen met LibreOffice of Google Sheets? Bij de oude bestanden van MijnKapitaal was dit wel het geval. Wat is het paswoord van deze bestanden?

  Like

 7. Zou het interessant zijn om de performance van DNCA Invest Europe Growth (werd in een eerder artikel op MijnKapitaal aangeraden als kandidaat voor de Flexer Dynamic) tegen het licht te houden i.v.m. de eindejaars-volatiliteit? Hoogstwaarschijnlijk veel te kort dag, maar ik hield de tip altijd in het achterhoofd en houdt het ook in de gaten 🙂

  Like

 8. Beste,
  Kunnen jullie artikel wijden aan belasting calculator van fondsen zoals ethna, flossbach en Carmignac met de juiste links om dit te berekenen? Voor zover ik weet, is de calculator nog altijd niet beschikbaar?

  Bedankt alvast

  Like

 9. Laatst heb ik een aantal stukken Ethna-Activ verkocht bij MeDirect. Voor de meerwaardebelasting werd de TIS-methode NIET gebruikt. Volgens MeDirect omdat ze niet over de TIS-waarden beschikken. Is er iemand die via een andere bank dergelijke stukken heeft verkocht, en hoe gebeurde de berekening van de meerwaardebelasting?

  Like

 10. Is het mogelijk om 2 fondsen op te nemen in GOGI en de screenings ? Beiden zijn verkrijgbaar bij MeDirect vanaf 100 euro.
  LU0918140210 T. Rowe Price US Smaller Companies Equity Fund A EUR
  LU0187079180 Robeco Property Equities D €
  Het eerste lijkt me beter dan dat van Threadneedle, maar ik mis de screenings om het zeker te weten.

  Like

  • Ik probeer ze bij te voegen tegen volgende update.
   Het zou me echter verwonderen dat het op dit ogenblik aan te raden is om er grote aankopen van te doen. De meeste fondsen staan heel hoog genoteerd.

   Like

   • Nu aankopen is ook niet de bedoeling. Ik ben een lijstje aan het voorbereiden voor tijdens betere koopgelegenheden. Alleen ben ik er bij de Amerikaanse Small Caps nog niet uit, en hoop ik dat de screenings duidelijkheid kunnen scheppen.

    Like

 11. hallo,
  ben een jaarte geleden gestart met de mixer na het doornemen van de basiscursus beleggen.
  Ben met het excel sheetje aan de slag gegaan.
  Nu dat er een verplichte fusie is geweest in maart van de M&G optima Income fund (GB00B1VMCY93) naar het M&G (LUX) INVESTMENT FUNDS 1 – M&G (LUX) OPTIMAL INCOME FUND A EUR ACC (thank god for copy/paste) LU1670724373 is mijn vraag hoe ik dat het beste aanpak in mijn excel sheetje (heb in het verleden een paar keer bijgekocht, maar nog nooit “verkocht”). Kan iemand mij hierdoor loodsen zodat ik opnieuw een sheetje heb met up to date data ?
  Thx

  Like

  • Er zijn verschillende oplossingen.
   Voor de fusie verander je gewoon de isincode en je past eventueel het aantal units aan (als die gewijzigd zijn bij de fusie).
   Voor meerdere aankopen kan je
   ofwel de eenheden bij mekaar optellen en de aanvangsdatum verrekenen
   ofwel elke aankoop apart behouden (nadeel: als je veel aankopen doet, wordt je excelsheet heel lang).

   Like

   • Bedankt Marc, ik ga er mee aan de slag.Ik verander aldus de aankoopdatum van dat gefuseerd fonds in de dag van de fusie-transactie.
    ter info, ik heb geopteerd in het verleden om steeds 1 lijn per fonds te behouden, inderdaad juist om vele lijnen te vermijden.

    Like

  • Het fonds Fundsmith is een aandelenfonds dat erg mooie prestaties neerzet, MAAR…
   De fondsmanager, Terry Smith heeft zijn fonds komen voorstellen bij MeDirect en die waren in de wolken.
   De fondsmanagers hebben echter de “slechte gewoonte” om hun fondsen in the picture te zetten nadat ze een prachtig resultaat hebben behaald. Als jij dat fonds dan aankoopt, dan koop je op een hoogtepunt en ga je dat resultaat de eerste jaren niet halen. Erger nog, als er een correctie zou komen, dan kan je binnen de kortste keren op een negatief resultaat uitkomen.

   De GOGIscore die vannacht is gepubliceerd geeft voor dit fonds een SPREAD: kleine gespreide aankopen kunnen als je werkelijk dit fonds wil hebben.
   Gezien wij verwachten dat er magere jaren aankomen (laag rendement en vele risico’s), geven wij er de voorkeur aan om in te stappen als een fonds op een dieptepunt komt. Dat is hier zeker niet het geval.

   Gisteren nog aan iemand gezegd: Het is niet dat ik over dit fonds niet wil schrijven, maar uitleggen hoe goed iets is en daarna aanraden om het toch maar niet te kopen, is een slag in ’t water.

   Het fonds zit in onze database: we komen er nog op terug.

   Maak je huiswerk en denk er aan: ook in beleggersland is haast en spoed nooit goed.

   Like

 12. Dank u Mark voor de heldere info .
  Ik heb nog een fonds op STOP dat opmerkelijk is , het is een mixfonds van Triodos LU0504302356 .
  De latest Y1 staat op 5% , slechts 1 fonds uit de Mixer en 1 fonds uit de Flexer behaalt die 5% .
  Toch een goeie prestatie in een moeilijk periode , het is ook nog eens ethisch en duurzaam .
  In de toekomst misschien een kandidaat voor de Mixer , wat denk je ?

  Like

  • De korte termijnprestatie is nu net niet de parameter die je mag hanteren om fondsen te selecteren. Maar we zijn van plan om in de toekomst een aantal nieuwe kandidaten te zoeken voor onze portefeuilles op basis van nieuwe criteria. Met de vroegere criteria is de vijver immers leeg gevist. En wie weet komt dergelijk fonds dan bovendrijven.

   Like

 13. De titels “Next Post” en “Previous Post” rechts bovenaan op de site lijken mij verwisseld.
  Als “Next post” verwacht ik een artikel dat nà het huidige werd gepost.

  Like

   • Blijkbaar viel er dan toch iets aan te veranderen. 🙂
    Prima zoals het nu is.
    Zo zie je weer mooi de volgorde van de artikelen en in een oogopslag welke posts je nog moet lezen sinds je laatste bezoek.
    Dankuwel.

    Like

   • ‘k Heb het mis voor, zie ik nu.
    Ik had het over de homepagina die goed is.
    Maar eens je doorklikt naar de pagina van een post, heb je nog altijd dat rare previous/next-fenomeen…

    En als je ’t hebt over “de site moeten we nemen zoals hij is”, bedoel je dan wellicht dat je enkel controle hebt over de echte inhoud en (bijna) niet over hoe de inhoud gepresenteerd wordt?

    Like

 14. Beste,

  Ik ben als beginnend belegger mijn eerste fictieve portefeuille aan het samenstellen om de basis te kunnen snappen.

  Nu kom ik op volgende uit voor volgend fonds Fidelity Global Consumer Eur:
  Fidelity Global Cnsmr Inds A-Acc-EUR LU1805238125
  Fidelity Global Cnsmr Inds A-Dis-EUR LU0114721508
  Fidelity Global Cnsmr Inds Y-Acc-EUR LU0346388613
  Fidelity Global Cnsmr Inds Y-Acc-EUR Hdg LU1284737936
  Fidelity Global Cnsmr Inds Y-Dis-EUR LU0936578375

  Verschil tss Acc en Dis is me bekend. Hedging variant zou ik links laten liggen.
  In eerste instantie zou ik kiezen voor Acc LU1805238125. (dacht fiscaal optimaler dan Dis variant)
  Nu zie ik da Al Fonds in de screening/gogi de Dis LU0114721508 variant gebruikt. Is dit omdat dit fonds beschreven staat als distributie fonds met 0% divident en dit zo nog fiscaal aantrekkelijker is?

  Waar ik echt geen antwoord op vind, is het verschil tuss de A- en Y- variant… is me een compleet raadsel.

  Mvg,

  Like

  • Dat een fonds in mijn databestand figureert, betekent zeker niet altijd dat ik een boontje heb voor dat fonds.
   Mijn bestand is over de jaren gegroeid door tips van lezers, fondsen die ergens een award kregen of presentaties die ik kon volgen.
   De reden die je opgeeft zou dus bij iemand anders kunnen ontsproten zijn…
   Ik ga af en toe al eens kijken naar de fondsennavigator van MeDirect omdat je daar niet moet inloggen om het aanbod te kunnen consulteren: het fonds met de code eindigend op 508 is het enige uit de rij dat ze aanbieden. Dat zou een reden kunnen zijn !

   Like

  • Je moet op de hoofdpagina bovenaan eens kijken bij Cursus en dan Kapitalisatie of Distributie.
   Een groot deel DIS-fondsen hebben een dividend van 0,0% of 0,1% (of een andere lage variant). Dat is de fiscale optimalisatie voor ons Belgen : Je betaalt (quasi) geen R.V., en geen beurstaks bij een latere verkoop.

   Like

 15. Hopelijk kan er iemand me helpen.
  Ik gebruik nog altijd en dagelijks de Franky Matic om de koersen binnen te trekken. Dit werkt perfect.
  Momenteel gebruik ik nog Office 2010, maar ik zou willen overstappen naar Office 2016 of 2019 (geen 365 !).
  Heeft er iemand ervaring hiermee ? Werk dit nog allemaal perfect ? Of lopen jullie ergens tegenaan in een bepaalde versie ?

  Like

 16. @Ann
  ik gebruik de Franky Matic nog maandelijks (in Office 2016) zonder problemen.
  Alhoewel, op het moment van schrijven ben ik weer mijn maandelijkse update aan het doen en het ophalen van de koersen gaat téééérgend traag. Maar dat ligt blijkbaar aan de M* website. Want als ik via de browser een fondsenpagina opvraag, duurt dat ook vééél langer dan ik gewoon ben. Geen idee wat er daar scheelt…

  Trouwens @MijnPortefeuille,
  geen enkel artikel op MP rept nog over de Franky-Matic (voor zover de zoekfunctie goed werkt). Kunnen jullie misschien de oude artikelen even opdiepen en hier zetten?
  Het is toch een handige tool die wat aandacht verdient. Of vinden jullie dat niet (meer)?

  Like

  • U vraagt, wij draaien.
   Echter even geduld, ik moet die originelen gaan terugzoeken.
   Bovendien, de formatering van onze GOGIscores wordt nog steeds op dezelfde manier opgemaakt zodat ze inde Franky-matic bruikbaar is.

   Like

 17. Bedankt, Peter !
  Dan ga ik dit weekend een upgrade doen.

  Er is blijkbaar inderdaad het een en ander aan de hand met M*, want gisteren kon ik niets meer binnentrekken, maar een fonds bekijken lukte nog wel. Dat laatste lukt nu ook niet meer.
  Maar gelukkig is de FrankyMatic heel flexibel, en kan je bij blijvende problemen de link naar de betreffende pagina op De Tijd leggen.

  Like

  • M* werkt niet alleen trager (alhoewel daar precies verbetering in aan ’t komen is), maar blijkbaar worden er ook noteringen overgeslagen.
   Het springt bijvoorbeeld over van 29/08 ineens over naar 3/09 terwijl er op andere sites wel tussentijdse noteringen te vinden zijn.
   Waarschijnlijk problemen (geweest?).

   Like

 18. >> Maar gelukkig is de FrankyMatic heel flexibel, en kan je bij blijvende problemen
  >> de link naar de betreffende pagina op De Tijd leggen
  O ja? Maar dan moet je de macrocode (Function GetCourse) toch bijwerken veronderstel ik.
  Heb jij dat voor ‘De Tijd’ al uitgeplozen dan?
  Zou je die code willen delen?

  Like

 19. Peter, Ann, MP-redactie en alle geïnteresseerden,
  Net als jullie ben ik een zeer frequent en dankbaar gebruiker van de Franky-Matic.
  Ik heb die voor mezelf ondertussen een update gegeven.
  Zo wordt bvb de GOGI-invers ook weergegeven, en er ook wordt rekening gehouden met de nieuwe hoofding-namen (MED en NBR) in de tweewekelijkse tabel van Marc.
  Ik wil zeker Franky niets te kort doen en weet niet of hij nu nog betrokken is bij deze site.
  Als het goed is en er is interesse, wil ik gerust mijn versie delen.
  Bij mij werkt deze perfect.
  Alleen is er een probleempje met het binnenhalen van Y1 bij het M&G-fonds LU1670724373 sinds de overgang naar LU. Ik vermoed dat dat komt doordat Morningstar hier Y1* gebruikt sindsdien.
  Dit probleem heeft de originele Franky-Matic overigens ook. Ik vul dit telkens even manueel in.

  Like

  • Van alle zaken, artikels, programma’s enz hebben mijn collega Robokat en ikzelf (Alfonds) nog alle originelen.
   Ik ga alzo dit weekend nog de laatste versie van de originele Franky-Matic en de handleiding online zetten. Ik vrees dat Franky door zijn drukke bezigheden in zijn huidige verantwoordelijke functie misschien niet meer alle tijd heeft om telkens in te springen en aanpassingen te doen. Daarvoor reken ik op een aantal regelmatige gebruikers hier op ons forum.
   Nogmaals dank aan Franky en alle bereidwillige helpers.

   Like

  • Zodra alle cijfermateriaal beschikbaar is, zullen we dat zeker doen. De nieuwe lijst lijkt alvast vrij interessant. Terwijl ik altijd wat bedenkingen had bij een aantal fondsen uit de oude lijst, klinken de nieuwe namen al heel wat vertrouwder.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.