Het moment om aan te kopen ?

Iedereen weet dat men aandelen dient aan te kopen als ze goedkoop zijn. De kunst bestaat er echter in om dat moment te bepalen en dat is niet zo eenvoudig.

Hoe doen die professionals dat nu ?

Een fondsbeheerder die er prat op gaat YTD al een meerwaarde te halen van 32% stelt dat hij, na een aantal selectiecriteria, zo’n 400 aandelen opvolgt. Eén van de triggers om tot een aankoop te beslissen, blijkt de PEG-ratio te zijn.

Ter info: in 2018 eindigde deze fondsmanager met een negatief resultaat: – 10,9 %. Daarover straks meer. **

Wat is nu die PEG-ratio ?

PEG-ratio of Price/Earnings to Growth ratio.

In mensentaal: de afweging tussen de koers van een aandeel en zijn gegenereerde winst ten opzichte van zijn verwachte groei.

Hoe doet MijnPortefeuille het voor fondsen of trackers?

Er zitten meer dan 800 fondsen en trackers in onze database.

We kijken met onze GOGI-invers ook uit naar die periodes waarin een fonds erg laag noteert. Omdat die momenten soms lang op zich laten wachten en de meeste beleggers zoveel geduld niet kunnen opbrengen, doen wij ook iets totaal tegenovergesteld.

Met onze GOGIscore bepalen wij het moment waarop het veiliger is om niet te storten. Wij durven niet stellen dat een fonds niet meer verder zal stijgen, maar een fonds presteert op dat moment in overdrive: dwz het behaalde rendement van dat moment is een stuk hoger dan de mediaan van zijn rendementen op driejarige periodes. De kans is dan erg groot dat je binnen de kortste keren met een fiks verlies opgezadeld wordt.

Wij hebben nagerekend dat iemand die met regelmaat eenheden van een fonds aankoopt, maar de STOPperiodes van de GOGIscore naleeft, zijn totale rendement met 10 à 15 % verhoogt.

Een voorbeeld: het hier vernoemde fonds krijgt momenteel een STOP. Na een stijging van 32% op minder dan een jaar echt niet zo uitzonderlijk. In januari 2019 (zie ** hoger) was er een SPREAD: dan gekocht, geeft nu 32% winst…  De kans dat je na een stijging van 32% nogmaals 32% gaat halen, is niet zo groot (maar het zou kunnen ?).

Waarom probeert alleen MijnPortefeuille die momentums te bepalen ?

Heel simpel: wij verkopen geen fondsen of trackers en krijgen dan ook nergens enige commissie of andere voordelen op omzetten.

Bij de adviseurs die ook fondsen of trackers aan de man brengen, speelt bovenal de omzet of het vooropgestelde objectief. De commissie, of in het ergste geval de toekomst van zijn/haar job, hangt vast aan het behalen van verkoopscijfers. Dat de klanten geen rendement halen, komt nergens ten sprake en wordt op GEEN ENKEL moment geëvalueerd.

Als er alzo iemand stelt dat elk moment een goed moment is om te investeren, dat het momentum niet kan bepaald worden en al zeker iemand die spreekt over lump sum (alles in één keer) die denkt alleen aan zichzelf.

Hoe meer verkopen (hoe meer commissie) hoe liever !

Onze GOGIscore:

Die publiceren we twee maal per maand: midden volgende week de nieuwe update !

Louter rekenkundig heb je meestal zo’n 75% kans dat je met een éénmalige storting een hoger rendement haalt dan met gespreide stortingen. Het moment van instappen bepaalt dat volledig. Met de GOGI Invers kan je die andere 25% trachten te vermijden…

Altijd weer dat momentum.

Categorieën:

1 Comment

  1. Wanneer koop je een huis ?
    Ik zou momenteel toch maar goed uit mijn doppen kijken want de kans is groot dat je in 2020 datzelfde (of een soortgelijk) huis kan kopen aan een fiks lagere prijs. Weg alle gehoopte voordelen…
    Als er een sector in overdrive is, dan zal het nu wel de huizenmarkt zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.