Kapitalisatie- of distributiefondsen: hoe kiezen (2)

Veel fondsen bestaan in kapitalisatie versies en distributie versies. De dividendof distributieversies keren op regelmatige basis een dividend uit, de kapitalisatieversies sparen alle winsten op.

Het is de keuze tussen oppottenof uitkeren.

Maar hoe moet je nu kiezen tussen KAP of DIV en wat is fiscaal voordeliger? In het vorige artikel bekeken we obligatiefondsen, in de tweede ronde bekijken we aandelenfondsen en mixfondsen.

Aandelenfondsen

Gelijkaardig als in deel 1, maken we een vergelijking aan de hand van een fictief aandelenfonds in distributie en kapitalisatie versies dat aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • het dividendrendement bedraagt 4%
  • er is geen meerwaarde op basis van de aandelenkoersen. Een meerwaarde/minwaarde zou de vergelijking enkel complexer maken en is helemaal niet relevant. De enige meerwaarde in ons voorbeeld wordt dus gevormd door het dividendrendement.
  • we investeren 10.000 euro en houden het fonds 5 jaar bij.

De berekening voor het distributiefonds is gemakkelijk. Ieder jaar keert het fonds 4% bruto uit of 2,8% netto. Dus een winstvan 5 x  280 euro = 1.400 euroen we hebben 600 euro RVbetaald.

Net zoals bij onze berekening in deel 1, rekenen we bij het kapitalisatiefonds zonder de dividenden cumulatief jaarlijks te laten kapitaliseren, om de vergelijking niet nodeloos complex te maken en enkel de fiscale effecten te vergelijken.

Het kapitalisatiefonds spaart dus het jaarlijkse dividend van 4% op. Na 5 jaar hebben we dus 12.000 euro. Daarop betalen we bij verkoop een beurstaks van 1,32% (158,4 euro). In tegenstelling tot het obligatiefonds is er geen meerwaardeheffing en uiteindelijk betaal je dus maar 158,4 eurobelastingen.

Er is geen twijfel mogelijk: bij aandelenfondsenkies je in het merendeel van de gevallen best voor een kapitalisatiefonds. Anders betaal je nodeloos RV op het uitgekeerde dividend terwijl het gekapitaliseerde dividend nauwelijks wordt belast.

Uitzondering: aandelenfondsen met erg laag dividend

Sommige fondsenhuizen blijken speciale versies van hun distributiefondsen te maken en het lijkt wel dat die speciaal voor de Belgische markt bestemd zijn. Die fondsen keren maar een klein deel uit van de dividenden en kapitaliseren de rest.

Technisch gezien zijn dit dus distributiefondsen, want ze keren bv. 0,2% uit. Maar in werkelijkheid zijn dit kapitaliserende fondsen.

Het gevolg? In feite wordt de fiscus om de tuin geleid met deze vermomde fondsen. Je betaalt geen beurstaks en in feite ook erg weinig RV.

Voor je op zoek gaat naar dergelijke fondsen: strikt genomen moet een fonds in zijn statuten vermelden dat het alle ontvangen dividenden ook terug uitkeert. Anders zou de fiscus dit alsnog als kapitaliserend fonds kunnen bestempelen. Maar uiteindelijk is het je bank/broker die deze regel moet toepassen en dat schijnt in de praktijk nogal mee te vallen… Best toch even uitproberen met een klein proef aan- en verkoop.

Mixfondsen

Mixfondsen bevatten een mix van aandelen en obligaties.

Bevat je fonds minder dan 10% obligaties, dan wordt het behandeld als een puur aandelenfonds en kies je dus voor kapitalisatie.

Een fonds met 10% obligaties of meer, wordt behandeld als een obligatiefonds voor het gedeelte van de obligaties en als aandelenfonds voor het gedeelte aandelen.  Als algemene vuistregelkijk je naar het percentage aandelen of obligaties. Is dat overwegend obligaties, dan kies je voor het distributiefonds en anders voor het kapitalisatiefonds.

Maar ook de termijn waar je het fonds bij houdt, speelt een rol. Hoe langer je een fonds houdt, des te meer kapitalisatie interessant wordt. Het is dus niet zo evident om beide elementen gelijktijdig in te schatten.

Globale stelregelblijft dus dat je bij defensieve mixfondsen best voor distributie gaat en bij neutrale en dynamische mixfondsen voor kapitalisatie.

Ten slotte zijn er ook hier mixfondsendie maar een erg klein dividenduitbetalen en dus technisch gezien distributiefondsen zijn maar in werkelijkheid kapitalisatiefondsen. Net zoals hierboven doe je je fiscaal voordeelom voor dergelijk fonds te kiezen en het percentage aandelen/obligaties maakt dan niet uit. Dus altijd even controleren op Morningstar of je mixfonds zo’n zeldzame variant heeft.

Andere overwegingen

Beleggingsbeslissingen nemen op basis van puur fiscale redenen is zelden een goed idee. Daarom enkele andere overwegingen.

Indien je regelmatig een inkomen nodig hebt uit je fondsen, is de dividendversie erg geschikt. Je kan als alternatief wel af en toe een stukje van je kapitalisatiefonds verkopen, maar dat kan je maar zoveel maal doen voor je geen eenheden meer overhoudt. En dan houdt het natuurlijk op.

Heb je echter geen specifieke nood aan de uitgekeerde dividenden, dan is het belangrijk wat je er mee doet. Indien je die niet kan/wil herinvesteren in een andere investering die minstens evenveel rendement biedt, dan ben je sowieso beter af met een kapitalisatiefonds.

En natuurlijk kan morgen de fiscale wetgeving totaal veranderen en dan sta je daar met je gekozen fondsvariant.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.