Prestaties van de Smart Selection in 2022

Op visuele manier evalueren de de prestaties van onze Smart Selection portefeuilles alsook de passieve 50/50 ETF portefeuille in 2022.

De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop van 2022. Dit zie je telkens in de groene grafiek.

Opgelet, niet iedere grafiek is op dezelfde schaal!

MP Smart Mix

MP Smart Flex

MP Smart Dynamic

50/50 tracker portefeuille

Prestaties in 2022

Uit zo’n rendementsgrafieken kan je heel snel zien hoe de portefeuilles de afgelopen jaar zijn geëvolueerd.

In iedere grafiek heb ik ook een rode lijn toegevoegd. Dit is de grens van de GOGI Invers.  Op het einde van het jaar zitten alle portefeuilles duidelijk ver onder die grens.

De cijfers van einde 2022

  6 maand 1 jaar 3 jaar
Smart Mix -1,21% -11,17% 0,32%
Smart Flex -0,74% -15,28% 2,03%
Smart Dynamic -1,21% -22,61% 2,14%
50/50 tracker -2,06% -14,90% 0,30%

Marktcommentaar 2022

Wat we in 2022 hebben meegemaakt, is een perfecte storm. Zowel aandelen als obligaties zijn gelijktijdig gecrasht. Geen enkele portefeuille houdt echt stand, behalve als je op 3 jaar gaat kijken. De Smart Flex lijkt de relatieve winnaar en biedt momenteel op 3 jaar een even goede prestatie als zijn dynamische broertje.

In 2021 had ik in een reeks artikelen “kan je nog defensief beleggen anno 2021” (link hier) gewaarschuwd dat defensieve beleggingen een groot probleem hadden.

Ik schreef toen :

Wie denkt dat obligatiefondsen een buffer vormen tegen beurscrisissen, zou wel eens voor een grote verrassing komen te staan bij de eerstvolgende grote aandelencrash.

en ook:

De politiek van de centrale banken heeft de markten zodanig ontwricht, dat oude wijsheden en wetmatigheden niet meer tellen. Zowel aandelenfondsen als obligatiefondsen bewegen in dezelfde richting. Ook mixfondsen bieden geen magische oplossing. Ik vrees dat de eerstvolgende grote crash dan ook compleet anders zal worden dan alle voorgaande

De inflatie, waarvan iedereen dacht dat die nooit zou terugkeren, heeft zwaar toegeslagen. De centrale banken zagen zich genoodzaakt om de rentes te verhogen, waardoor de zeepbel in aandelen én obligaties is doorprikt.

Blijven investeren?

Jaren gelden hebben de GOGI en GOGI Invers geïntroduceerd om de emoties uit het beleggen te halen. Mensen hebben immers de neiging om zwaar te gaan beleggen als de markten hoge toppen scheren en vervolgens de verkopen als ze zwaar dalen. Een gegarandeerd recept voor verlies.

Je moet letterlijk het omgekeerde doen: stoppen met kopen als iedereen hoera roept en terug kopen als andere beleggers depressief worden. Niet makkelijk als je je emoties laat leiden. GOGI helpt bij dat eerste, GOGI Invers helpt bij dat laatste. Geen emoties maar objectieve cijfers.

De correctie van 2022 heeft heel wat overdrijving uit aandelen én obligaties gehaald. Voor het eerst in lange tijd creëert dit beter vooruitzichten voor de toekomstige rendementen van gemengde fondsen op de bedragen die je vanaf nu belegt. Halfweg 2022 gaf GOGI Invers daarom een SPREAD signaal.

 Wie in loop van 2022 heeft geïnvesteerd, heeft op korte termijn wel wat verlies opgelopen. Maar die investeringen leggen de basis voor toekomstige winsten. Op lange termijn uiteraard.

We verwachten dat dit in 2023 niet anders zal zijn. Zelfs als de markten woelig blijven, dan moet je als lange termijn belegger niet erg ongerust zijn. En als de markten onverwacht toch herstellen, dan zitten we nog mijlen ver van de overdrijvingen van 2021 en de jaren vooraf.

Veel omzien naar GOGI hoeft dus voorlopig niet meer, gespreid instappen blijft voor de voorzichtige belegger uiteraard wel nog aangewezen.

Slot

Binnenkort mag je nog een aantal artikels verwachten waarin we de prestaties van de individuele fondsen van de Smart Selection portefeuilles onder de loep leggen. En we gaan ook eens kijken of al die fondsen nog wel hun plek verdienen in die Smart Mix, Flex en Dynamic portefeuilles.

© Carl De Ridder

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.