Mooie vooruitzichten voor de langetermijnbelegger

In 2019 publiceerde ik het artikel “De 7 magere jaren voor beleggers“. Het artikel baseerde zich op de lange termijn vooruitzichten van een aantal grote fondshuizen.

De fondshuizen verwachten toen een lange termijn rendement tussen 2% en 4% op aandelen en een nulrendement of negatief rendement op obligaties. Ook wij zagen in onze eigen grafieken een dalende trend op de rendementen als bevestiging van deze vooruitzichten.

Mijn conclusie was destijds om enkel nog in te stappen na een grote correctie. Maar ook om niet meer in te stappen in defensieve (mix)fondsen, die geen aanvaardbaar rendement meer konden bieden.

De correctie van 2022 = een RESet?

Indien er in 2022 geen grote correctie was geweest, dan zouden we wellicht nog een aantal jaren hebben verder gesukkeld met heel lage rendementen in het vooruitzicht.

Maar die grote correctie is er wel, en niet enkel voor aandelen maar ook voor obligaties. Een perfecte storm die redelijk desastreus was voor defensieve mixfondsen. Maar tegelijkertijd werd hiermee ook op een grote rode reset knop gedrukt.

De grote fondshuizen publiceren zoals op ieder jaareinde hun vooruitzichten voor de lange termijn rendementen. En die klinken heel anders dan in 2019.

Zo schrijft JP Morgan dat ze voor aandelen in een wereldindex een lange termijn rendement verwachten van 7,8%. En ze zien ook terug toekomst voor obligaties, waardoor de vooruitzichten voor de traditionele 60/40 portefeuille de beste zijn tegenover de voorbije 10 jaar, nl. 7,2%.

Andere fondshuizen laten gelijkaardige positieve geluiden horen.

Lange termijn is niet korte termijn

De prima vooruitzichten van de fondshuizen worden ook bevestigd in onze eigen indicatoren. Zo staat de GOGI Invers al een hele tijd op SPREAD en dat zal nog wel even zo blijven. En zelfs al gaat de GOGI Invers terug op STOP, dan zal het nog heel lang duren vooraleer de gewone GOGI naar een STOP gaat.

We zitten dus mijlenver van een fase van marktoverdrijving zoals we de afgelopen jaren meestal zagen. Zoals collega Marc onlangs nog schreef, moet je dus niet constant gaan controleren of er wel een SPREAD is. Je kan gewoonweg instappen aan je eigen tempo zonder veel omzien.

Alles wat je nu belegt, legt de grondslag voor mooie rendementen op lange termijn. Zelfs mixfondsen zijn terug aankoopbaar. Maar verwacht niet dat die mooie rendementen zich op korte termijn gaan manifesteren, daarvoor zijn er teveel onzekerheden. We denken aan de oorlog, de inflatie, misschien een recessie en dan is er ook nog COVID die China overspoelt.

Carl De Ridder

13 Comments

  1. Ik begrijp niet goed dat jullie spreken van een grote correctie? Als je kijkt naar de BEL 20 die is toch maar 13% gezakt ten opzichte van 1 januari?
    Moeten we niet eerder spreken van een normale correctie? Wat er dit jaar gebeurd is, is toch niks in vergelijking met de crash van 2008?

    Like

    1. Als je alleen kijkt naar de evolutie van de NIW dan heb je geen zicht op de prestaties van een fonds of een index. Als je speciale data neemt (zoals een YTD) al zeker niet. Mijn laatste vraag was immers: is -10% voldoende of moet het -20% zijn of misschien -30% of toch nog meer ?
      Als ik in mijn screenings de BEL20 ga bekijken, dan kom ik als minste jaarprestatie ooit uit op -56,72%. Da’s het record.
      Neem je echter de BEAR1Y (slechts 10% gaat dat cijfer doorbreken) dan kom je op -22,9%. Vanaf daar kan je wel zegge dat je in de omgeving van het dieptepunt zit, toch?
      Gaan wekijken naar de laatste prestatie dan krijg je op 16/12/2022 -12,25%. Echter op 1/10/2022 wa het -18,54%.

      Nog een gekend voorbeeld: de Dow Jones:
      Het minste was -42,42% en de BEAR1Y was -11,3%;
      oP 16/12/2022 kregen we -8,29%, maar op 1/10/2022 noteerde ik -16,32%.

      Ook daar zijn we in de onderste regionen beland en let op mijn collega spreekt wel duidelijk over de LANGE termijn. De lange termijn is niet morgen of overmorgen…

      Dat mijn screenings echt waarde hebben, wordt aangetoond door de fondsenwereld waarin naast de KIID vanaf 2023 de KID verplicht wordt. In dat laatste document wordt de uitgever verplicht om weer te geven wat je van een fonds mag verwachten. Dat zijn immers de cijfers die je al jaren in mijn screenings terugvindt: de gemiddelde verwachting is de Mediaan, een stressperiode is de BEAR en een positieve periode is de BULL.
      Ik vind dat een mooie bevestiging van de waarde van al mijn werk gedurende al vele jaren. Nochtans waren er velen die het maar niks vonden…
      Op de site kan je nog vrij recente screenings vinden van een hele reeks fondsen en trackers.

      Like

  2. Beste dank voor de verdere inzet voor MP. Veel onzekerheden voor 2023. Beste wensen voor een vrolijk kerstfeest en een voorspoedig en gezond 2023.

    Like

  3. Dank voor de ruggensteun die jullie ons bieden! Ik en nog zoveel anderen appreciëren jullie werk om ons belangeloos info te bezorgen om wegwijs te geraken in het kluwen van de beleggingswereld.
    Veel dank en wensen jullie fijne feestdagen toe met de hoop dat 2023
    ons allemaal geluk en gezondheid zal brengen.

    Like

    1. Ik vermoed dat er heel wat adviseurs zelf op een totaal andere manier beleggen dan dat zij het aan hun klanten uitleggen. Of hebben zijzelf ook die povere resultaten ?
      De meeste beleggers zoeken een belegging die op zoveel mogelijk momenten een mooi rendement oplevert. Laat dat nu net hetgeen zijn wat mijn screenings als resultaat tonen.
      Ik kom dan tot een mediaan rendement te vergelijken met een gemiddelde. Blijkbaar is dat een heel sterk gegeven en dat wordt nog eens bewezen door de temperaturen van de voorbije maand december. Alhoewel we daar een koude periode kregen en een paar dagen later een reeks warmterecords, kwam de gemiddelde temperatuur uit op 4,2°; normaal wordt er in december 4,3° opgetekend..
      Mijn beste wensen voor 2023.

      Like

  4. Is de kans volgens jullie reëel dat mixfondsen de komende jaren weer 4% op jaarbasis halen als we nu geleidelijk aan instappen?

    Like

    1. Aangezien (staats)obligaties terug een positief rendement bieden, moet dat wel lukken. Maar op korte termijn moeten we eerst nog de negatieve gevolgen van de renteverhogingen uitzweten. Stel je eens voor dat je fonds obligaties van Credit Suisse aan boord had 😱

      Like

  5. Waarvoor kies je nu in de toekomst het best? Een gemengd fonds met een overwicht aan aandelen of met een overwicht aan obligaties? Ik veronderstel dat gemengde fondsen met een overwicht aan aandelen nog altijd iets meer rendement opbrengen?

    Like

  6. Als je mocht kiezen tussen een termijnrekening, staatsobligatie (staatsbon), spaarverzekering of een offensief gemengd fonds, wat denk je dat in de toekomst het meest zou kunnen renderen?

    Like

    1. Oei, even de glazen bol bovenhalen. 🔮

      De eerste twee geven een gekend rendement, de andere zijn onzeker maar bieden meer potentieel maar tegen een groter risico. Je kan ze dus moeilijk op één lijn plaatsen. Eigenlijk moeten we terug de goed gespreide portefeuille bovenhalen waar je een beetje van alles hebt. Het is dus niet of-of maar en-en.

      Eén uitzondering daarbij is de tak21, waar de kosten en taksen nog steeds veel te hoog zijn tegenover het beperkte rendement. En tak23 eigenlijk wegens onnodige kosten.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.