De 50/50 tracker portefeuille

De 50/50 tracker portefeuille is een heel eenvoudige lazy portfolio, waarvan we de prestaties al sinds 2018 in stilte bij MijnPortefeuille opvolgen. De resultaten zijn vrij opmerkelijk, daarom willen we deze toch even nader belichten.

De samenstelling van 50/50

De portefeuille bestaat uit 2 ETF’s:

 • iShares € Aggregate Bond (IEAG)
 • iShares Core MSCI World (IWDA)

Dit is een neutrale beleggingsportefeuille met een verdeling 50/50 tussen aandelen en obligaties. Ze is bedoeld als puur passieve portefeuille die je koopt en waar je niet meer naar omziet. Vandaar de term “lazy portfolio”.

We hebben deze combinatie niet zelf bedacht. Een 50/50 portfolio is een goed gekend concept bij de beleggers in trackers of ETF’s. Een aantal lezers deden suggesties hoe deze te vertalen naar de Europese belegger. Initieel was dit met Amerikaanse obligaties, later leek het logischer om voor Europese obligaties te kiezen.

Eigenschappen

De iShares € Aggregate Bond omvat het obligatiegedeelte en deze ETF belegt vooral in  staatsobligaties, semi-overheid en in beperktere mate in bedrijfsobligaties die zijn uitgegeven in EUR. De gemiddelde looptijd van deze obligaties bedraagt op dit ogenblik meer dan 8 jaar en dit geeft ons een idee van de rentegevoeligheid van deze ETF, nl. zeer hoog.

De iShares Core MSCI World is gebaseerd op de meest gekende aandelenindex ooit: de MSCI World. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is de MSCI World geen afspiegeling van de hele wereld. Ze is sterk georiënteerd naar de Amerikaanse markten die ongeveer 2/3de van de index uitmaken. Europa is goed voor een 10% en de Emerging Markets zijn zo goed als afwezig.

Prestaties

We vinden deze combinatie wel interessant omdat ze het de afgelopen 2 jaar zeer goede prestaties heeft neergezet. De portefeuille is een neutrale portefeuille en zou dus vergelijkbaar moeten zijn met onze Smart Flex.

Laten we even de prestatiegrafiek van juli 2018 – juni 2019 naast elkaar zetten. De bovenste grafiek is de 50/50, de onderste grafiek is de Smart Flex.

50/50Smart Flex

Beide grafieken zijn niet op dezelfde schaal, je moet dus de blauwe grafiek gebruiken als referentiepunt om ze onderling te vergelijken.

Het is opmerkelijk dat de 50/50 tijdens de correctie eind 2018 minder hard gezakt is dan de Smart Flex. Dit terwijl de lange termijn prestaties vermoedelijk enigszins vergelijkbaar zijn. We weten dat niet echt, omdat we geen back-testings op deze portefeuille willen uitvoeren. Prestaties bekijken met terugwerkende kracht nadat de portefeuille is samengesteld is immers een beetje bedrog.

Qua aandelen heeft de portefeuille een vrij sterke oriëntatie naar de USA, waar de aandelenmarkten alle records blijven verpulveren en dat is ook de reden waarom deze combinatie zo goed presteert. Maar ook de nog steeds zakkende rentes drijven het obligatiegedeelte van de portefeuille verder op.

Wat brengt de toekomst?

We zien twee risico’s: de MSCI World doet het tegenwoordig enorm goed wegens de sterke onderweging van Europa en andere markten. Zal dit zo blijven? Zal een grote correctie sterker doorwegen dan wie een beter gespreide portefeuille heeft? Wie hoog klimt kan immers diep vallen.

Voor het obligatiegedeelte lijkt de hoge rentegevoeligheid het grootste risico. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de rentes op korte termijn gaan stijgen, zal deze ETF daar met een hefboom op reageren. Zelfs een kleine rentestijging kan vrijwel onmiddellijk een stevige correctie veroorzaken.

Uiteindelijk is deze passieve portefeuille een uitdager voor onze actieve Smart Selection portefeuilles. Een lazy portefeuille kan per definitie nooit van samenstelling veranderen. Ze moet het hebben van haar intrinsieke eigenschappen. Actief beheerde fondsen kunnen dat wel. Ze kunnen bijvoorbeeld de rentegevoeligheid van hun portefeuille verlagen indien ze dat nodig achten.

De afgelopen 18 maanden was de 50/50 portefeuille de winnaar. We zijn oprecht benieuwd hoe dit zal evolueren.

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

12 Comments

 1. Interessant experiment en hopelijk ook eens een manier om op lange termijn objectief te kijken of een passieve portefeuille het nu echt zo goed doet, ook als de beurs sterk zakt.

  Heel benieuwd naar het resultaat.

  Like

 2. Wat is het % aandelen in de smartflex? Hoe vergelijkt dit met de verdeling voor de 50/50.
  Als men de volatileit en de drawdown van de smartflex bekijkt lijkt deze toch een veel groter deel in aandelen te beleggen. Is de 50/50 niet eerder een alternatief van de Mixer, met gelijkaardige drawdown en volatiliteit?

  Like

  1. Mixfondsen hebben geen vaste percentages. Daarnaast maken ze uitgebreid gebruik van afgeleide producten en kunnen ze short gaan. Het is daarom onmogelijk om zomaar een uitspraak te doen op basis van een assetverdeling zoals je met zuivere aandelen en obligatiefondsen zou doen. Morningstar stuurt je trouwens compleet het bos in als je die doorheen hun x-ray haalt, daar klopt echt niets van.

   Op basis van langetermijnobservaties delen we de Smart Flex in rond neutraal tot licht dynamisch.

   Like

 3. Bij MijnKapitaal had men ook een Tracker-portefeuille, waar ook een gedeelte belegd was in Emerging Markets.
  Wordt de Tracker-portefeuille bij MijnPortefeuille nog opgevolgd?

  Like

  1. Neen, we hebben besloten om die niet meer mee te nemen. Soms dachten mensen dat we die combinatie aanbevolen, wat eigenlijk niet de bedoeling was.

   We hebben die portefeuille een aantal jaren geobserveerd, en stelden vast dat je met de Smart Dynamic gelijkaardige rendementen kon halen tegen een lagere volatiliteit. Dan zit daar weinig meerwaarde in.

   De 50/50 gaan we op dezelfde manier observeren, misschien gaat die ons binnen een aantal jaren wel overtuigen.

   Like

 4. Wat IEAG betreft, vraag ik me af of dit de komende jaren geen alternatief is voor een spaarverzekering/termijnrekening/spaarboekje? Jullie schrijven dat IEAG rentegevoelig is, maar zal de rente de komende jaren niet gewoon laag gehouden worden?

  Like

  1. Tijdens de corona crash is die 9,3% onderuit gegaan. Intussen wel een stuk hersteld. Maar het toont maar aan dat zo’n tracker geen veilige belegging is, die ook maar enigszins vergelijkbaar zou zijn met een spaarboekje.

   Like

 5. Hallo,
  En wat denken jullie nu van deze lazy portefeuille ? Zouden jullie er nu mee starten ? Enfin, het lijkt geen goed moment om met iets te starten, maar zijn deze ETF iets om in het achterhoofd te houden bij een eventuele beurs dip ? Jullie mening ?

  Like

 6. Staan jullie nog steeds achter de keuze om obligaties (iShares € Aggregate Bond (IEAG)) toe te voegen aan de 50/50 portefeuille?

  Bouwen jullie de positie af?

  Like

  1. Dat is geen “keuze” van ons. Een lazy portfolio is per definitie onveranderlijk. Sommigen beweren dat een lazy protefeuille beter presteert dan een actief beheerde portefeuille en dit is een langlopend experiment om dat te toetsen. Iets aan de samenstelling veranderen zou neerkomen op “foefelen”.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.