We finaliseren de reeks van evaluaties van de Smart Selection portefeuilles met de Smart Mix. Net zoals de vorige keer doen we dat aan de hand van screening cijfers op korte en langere termijn.
De prestaties van de smart mix

2022
Wie de cijfers van de Smart Mix in 2022 vergelijkt met deze van de Smart Flex, ziet dat sommige fondsen even hard gedaald zijn als hun meer dynamische neven. Was de Smart Mix nu net niet bedoeld om grote dalingen tegen te gaan?
Zoals ik al uitgebreid heb toegelicht in de marktcommentaar op 2022 (link), hadden mixfondsen een enorm probleem opgebouwd. Omdat de rente op obligaties negatief was geworden, waren de koersen van obligaties al jarenlang een grote zeepbel geworden. Met de renteverhogingen in 2022 is die zeepbel doorprikt en zijn de koersen van aandelen en obligaties gelijktijdig gedaald. Iets wat normaal nooit gelijktijdig gebeurt maar nu dus die grote daling van de defensieve fondsen met zich mee bracht.
Dit was meteen ook de reden waarom we het de afgelopen paar jaar niet veel meer hadden over de Smart Mix. We wilden deze fondsen niet in de kijker zetten omdat het risico veel te groot was geworden. Iets wat door de langdurige GOGI STOP signalen wel erg duidelijk was geworden.
Mediaanrendementen
De kolom “MED1” toont de mediaan prestaties van deze fondsen over periodes van 1 jaar. De mediaan komt overeen met de gemiddelde belegger die de afgelopen +/-10 jaar op een willekeurig moment instapte en na een jaar de resultaten bekeek. De helft van de beleggers haalde mindere resultaten, de andere helft betere prestaties.
De kolom “MED1L120” is hetzelfde, maar hier kijken we enkel naar de afgelopen 5 jaar. Hierdoor kunnen we evalueren of de prestaties van het fonds de afgelopen jaren een negatieve trend kennen.
Evalueren we eerst de MED1. Alle fondsen bieden volgens deze statistiek nog steeds 4% (of toch bijna) en voldoen dus nog aan de vereiste om deel uit de maken van de Smart Mix.
De MED1L120 laat ons toe om de recente evolutie van die rendementen te onderzoeken. Slechts 4 van de 9 fondsen halen nog de grens van 4%. Mocht je die vereiste strikt toepassen, dan hou je gewoon geen Smart Mix meer over. Vijf fondsen elimineren is natuurlijk ook geen oplossing als je geen alternatieven kan bieden.
Afscheid van Franklin Global Fundamental Strategies
Eén fonds staat in het rood, nl. Franklin Global Fundamental Strategies. Dit fonds heeft een negatief mediaan rendement over de afgelopen 5 jaar. De lage rendementen van de overige fondsen willen we nog tolereren, maar een negatief rendement gaat toch wel iets te ver.
Dit fonds wordt dan ook uit de portefeuille verwijderd.
MPQ
De MPQ waarden van de fondsen vallen eigenlijk relatief goed mee en zijn aanvaardbaar tot goed. Dit komt omdat de mediaancijfers op lange termijn nog altijd relatief goed zijn en de verhouding van rendement/risico nog wel ok is.
Conclusie
Mixfondsen hadden het de afgelopen jaren niet makkelijk, de rendementen werden steeds lager. En ze werden ook zwaar getroffen door de perfecte storm van 2022.
De toekomst voor mixfonden ziet er nu voor het eerst in lange tijd wat beter uit, nu de zeepbel grotendeels is doorprikt. Op korte termijn blijft het nog wat voorzichtig wezen, gezien de renteverhogingen van de centrale banken in 2023 nog worden doorgezet en dit de obligatiekoersen blijft onder druk zetten.
Wanneer maken jullie nog eens in Excel een GOGI-tabel?
LikeLike
Die tabel wordt nog steeds automatisch aangemaakt, maar zoals je weet volg ik sinds augustus 2022 nog maar een kleine 200 fondsen terwijl her dat vroeger bijna 1.000 waren:
De meeste fondsen geven nu nog steeds een SPREAD voor GOGI terwijl het voor GOGI Invers het SPREAD-moment juist voorbij is.
LikeLike
De volledige versie van de screening komt er eerstdaags aan en die bevat de drempelwaarden die nodig hebt om de GOGI zelf te berekenen. Misschien kan ik zelfs een vereenvoudigde versie van de Franky-Hugo Matic aanleveren waarmee je dan een tabel kan bouwen die zichzelf up-to-date houdt. Maar ik ga nu nog niet teveel beloven.
LikeLike
Dat zou goed zijn
LikeLike
Voor mensen die het risico eerder schuwen, kiezen die nu niet beter voor een termijnrekening of spaarverzekering tak 21 ipv de smart mix?
LikeLike
Voor wie geen risico wil lopen beginnen vastrentende beleggingen beetje bij beetje terug een alternatief te vormen. Tak21 blijft echter door zijn hoge kosten (taks, instapkost, beheerskost, …) t.o.v. het potentiële rendement een mindere keuze. De e-depo depositorekening is ook een leuk alternatief. Doch geen enkele vastrentende belegging komt nog maar in de buurt van de inflatie.
LikeLike
Heeft de smart mix in de toekomst nog zin volgens jullie met de bestaande alternatieven?
Is je geld dan onmiddellijk beschikbaar bij een e-depo depositorekening? Moeten de gelden 1 jaar lang vaststaan om de huidige rentevoet van 2,9% bruto te krijgen?
LikeLike
De Smart Mix zal evengoed kunnen profiteren van de stijgende rentes en op termijn het rendement terug boven de gewenste 4% brengen. De ins en outs van de e-depo rekening zijn al uitgebreid bediscussieerd op forums.
LikeLike
Ja 1 jaar laten staan en rente w maandelijks herberekend. Gelden wel vrij opvraagbaar
LikeLike