Smart Flex evaluatie

We zetten onze reeks van evaluaties van de Smart Selection portefeuilles verder. Na de Smart Dynamic is het nu tijd voor de Smart Flex. Net zoals de vorige keer doen we dat aan de hand van screening cijfers op korte en langere termijn.

De prestaties van de SMART Flex

2022

De kolom “2022” toont de prestaties van de fondsen in 2022. De Smart Flex streeft een beperktere volatiliteit na dan de Smart Dynamic en dat uit zich ook in de cijfers. Met uitzondering van het dynamische consumer fonds konden de meeste fondsen de schade beperken.

Mediaanrendementen

De kolom “MED1” toont de mediaan prestaties van deze fondsen over periodes van 1 jaar. De mediaan komt overeen met de gemiddelde belegger die de afgelopen +/-10 jaar op een willekeurig moment instapte en na een jaar de resultaten bekeek. De helft van de beleggers haalde mindere resultaten, de andere helft betere prestaties. 

De kolom “MED1L120” is hetzelfde, maar hier kijken we enkel naar de afgelopen 5 jaar. Hierdoor kunnen we evalueren of de prestaties van het fonds de afgelopen jaren een negatieve trend kennen.

Evalueren we eerst de MED1, dan zien we dat deze rendementen een stuk lager liggen dan tijdens het moment van de selectie van de fondsen. Een rendement van 7% (weliswaar geselecteerd op de MED5 die wat hogere cijfers toont) was immers de minimum drempel waar de meeste fondsen destijds een stuk boven zaten.

De afname van de rendementen is een vrij algemeen gegeven voor mixfondsen en in beperktere mate ook voor flexibele aandelenfondsen en we observeren dat al jaren. De GOGI grafs die collega Marc destijds gemaakt heeft, toonden mooi die afname.

Noodgedwongen moeten we onze vereisten dan ook wat bijstellen, anders houden we enkel de erg volatiele fondsen over. En geen Smart Flex meer.

Afscheid van MercliN Global Equities

De MED1L120 laat ons toe te controleren of die negatieve trend toeneemt of zowat op zijn dieptepunt zit. Bij heel wat van de fondsen verschillen de cijfers met de MED1 niet zo heel veel, wat hoop geeft voor de toekomst.

Eén fonds is een grote uitschieter: Merclin Global Equities. Dit fonds heeft een MED1 van 7,4% en een MED1L120 van slechts 1,6%.

Als je de grafiek van het fonds zou bekijken, dan zie je niet direct iets opvallend als verklaring van dit erg lage cijfer. Wat meteen ook aantoont dat fondsen beoordelen aan de hand van grafieken geen goede aanpak is.

Dit cijfer is echter zodanig dramatisch dat ik de broncijfers nog eens dubbel gecontroleerd heb. Het is immers de eerste keer dat ik de screening cijfers zelf bewerk nadat collega Marc dit aan me doorgaf. Het is een gigantische excel met heel veel cijfers en formules. Een foutje is snel gemaakt.

Maar neen hoor, de cijfers zijn wel degelijk correct.

Het fonds blijkt heel onregelmatige prestaties neer te zetten. Periodes met grote winsten worden afgewisseld met erg slechte periodes. Voor de mediaan over de voorbije 5 jaren geeft dat dit erg slechte resultaat.

Deze erg onregelmatige prestaties betekenen dat dit fonds niet meer past in het profiel van de Smart Flex. We zoeken immers fondsen die erg regelmatig presteren en hechten daar meer belang aan dan aan tijdelijke zeer hoge prestaties waarna je alle winst terug kwijt speelt. Dit is een fonds dat je moet verkopen als het eens goed gescoord heeft en absoluut geen buy&hold fonds.

Bij deze wordt Merclin Global dan ook uit de Smart Flex verwijderd. De oefening of we een vervanging vinden is voor een latere datum.

MPQ

De MijnPortefeuille Quality indicator toont de verhouding tussen het rendement en het risico van het fonds. Een beetje gelijkaardig aan een prijs/kwaliteitsverhouding. Hogere cijfers zijn beter.

De lagere rendementen reflecteren zich ook in gedaalde MPQ cijfers. Bij de meeste fondsen zijn die nog wel redelijk tot aanvaardbaar, met uitzondering van DWS Dynamic Opportunities. Op zich is dat geen reden om dat fonds te weren, wel een signaal om eens te kijken of we betere fondsen kunnen vinden met een hogere score.

Conclusie

Mixfondsen en flexibele aandelenfondsen hadden het de afgelopen jaren niet makkelijk en werden ook zwaar getroffen door de perfecte storm van 2022.

Zoals je straks zal merken wanneer ik de resultaten van de Smart Mix publiceer, wisten de meer dynamische fondsen van de Smart Flex relatief gezien nog redelijke lange termijn resultaten neer te zetten in vergelijking met de defensieve portefeuille.

7 Comments

 1. Het Merclin fonds heb ik ook gehad via mijn Keyplan. Ergens in 2020 heb ik beslist om het te laten overhevelen naar mijn beleggersrekening, zodat ik het kon verkopen. Want het leverde, in vergelijking met andere fondsen, niet het gewenste resultaat. Toen begon echter de grote stijging, waardoor ik tot begin januari 2022 gewacht heb met de verkoop. Een betere timing kon niet.

  Like

  1. Dat is inderdaad wat je met dergelijk fonds moet doen, verkopen na een stijging. De tragedie is dat men zo’n fonds dikwijls in de kijker zet na zo’n stijging en dat mensen het dan kopen op het slechtst mogelijke moment.

   Like

 2. Ik heb het fonds 12 jaar geleden gekocht en het heeft een cummulatief rendement van iets meer dan 7%. Ik stelde me inderdaad al vragen bij het grillige verloop van het rendement.
  Jullie artikel heeft me overtuigd om te verkopen

  Like

 3. Je schrijft “Bij de meeste fondsen zijn die nog wel redelijk tot aanvaardbaar, met uitzondering van DWS Dynamic Opportunities. Op zich is dat geen reden om dat fonds te weren, wel een signaal om eens te kijken of we betere fondsen kunnen vinden met een hogere score.”
  Is het nog zinvol om dit fonds bij te kopen ? Of beter van niet, en gewoon te behouden wat ik heb ?

  Like

  1. Je moet zoiets voor jezelf uitmaken. De MPQ is bedoeld om gelijkaardige fondsen onderling te vergelijken maar we hanteren het niet als selectiecriterium.

   In de afgelopen jaren kregen we vaak kritiek op de prestaties van één of ander fonds maar zelden kon men een alternatief voorschotelen dat objectief beter was. Hier is dit hetzelfde. Als we de portefeuille kunnen aanvullen met betere alternatieven dan zouden we het fonds eventueel wel inwisselen. Maar als we niets beter vinden (volgens de doelstelling van de portefeuille) dan biedt dit fonds toch nog voldoende rendement en bijkomende spreiding.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.