Screening fondsenaanbod Keyplan 2023

Keyplan 2023

Dit is de update van de screening van de Keyplan fondsen van Keytrade Bank. Cijfers dateren van 1 januari 2023.

Zoals gebruikelijk is dit bestand versleuteld met een wachtwoord. Dat wachtwoord kan je krijgen door je in te schrijven op de nieuwsbrief op de hoofdpagina van de blog. Heb wel even geduld, het wachtwoord krijg je binnen de 10 dagen

Voor de uitleg hoe je de cijfers kan interpreteren verwijs ik naar het artikel over de screening cijfers.

Niet alle fondsen uit het Keyplan komen in deze lijst voor. Je mag er van uitgaan dat die fondsen helemaal niet interessant zijn om in te gaan beleggen.

Voor sommige fondsen vind je niet letterlijk hetzelfde fonds terug in de lijst als in het Keyplan. Dat zijn bv. fondsen die in het Keyplan distributiefondsen zijn maar waarvan hier de KAP versie is opgenomen. In de kolom keyplan zie je dan KEY**.

met screening cijfers aan de slag

Vaak vraagt men ons hoe je fondsen kan selecteren met behulp van de screening. De screening cijfers van het Keyplan zijn een uitstekend voorbeeld hoe je dat zelf kan doen.

Ik geef enkele voorbeelden welke fondsen je best kan vermijden aan de hand van een heel eenvoudige indicatoren. Aan de lezer laten we de oefening welke fondsen je dan wel zou selecteren.

MPQ

De MijnPortefeuille Quality indicator geeft je met één enkel cijfers direct een idee van de kwaliteit van een fonds.

We sorteren de fondsen volgens kolom MPQ van hoog naar laag. Fondsen die lager scoren dan 20 presteren echt wel ondermaats. Heb je volgende fondsen in je Keyplan, dan moet je daar toch wel eens over nadenken:

Moet je de zaak nu omkeren en gewoon de fondsen selecteren met de hoogste MPQ? Dat is een goed startpunt, maar je moet altijd een volgende stap zetten en de fondsen nader onderzoeken.

Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de kolom RISK. Afhankelijk van je risico bereidheid kan je dan bepaalde fondsen selecteren of net niet. En kijk ook zeker eens naar de kolom MED1 of MED3 om een idee te krijgen van de mogelijke rendementen.

MED1

We sorteren de fondsen volgens kolom MED1 van hoog naar laag. Fondsen met een rendement van lager dan 4% lijken ons niet echt interessant. Als je het daar mee eens bent, dan moet je je Keyplan toch even controleren op de aanwezigheid van volgende fondsen en overwegen of je ze wil verwijderen:

Uiteraard overlappen deze fondsen met de vorige lijst, maar toch niet helemaal. Dat betekent dus dat je fondsen kan hebben met een aanvaardbare MPQ maar toch een erg laag rendement. Denk daar maar even over na.

Opnieuw kan je ook eens naar de fondsen kijken met het hoogste rendement. Als je dat doet, zie je in dit geval het fonds Robeco Global Consumer trends bovenaan de lijst prijken. De top 10 best presterende fondsen hebben allemaal een RISK van meer dan 100.

Opnieuw moet je de afweging doen hoeveel risico je bereid bent om te lopen.

Slot

Je kan uiteraard veel meer doen met de screening cijfers dan de simpele voorbeelden die we hier tonen. Toch wou ik ook even aantonen dat het gebruik van de screening cijfers niet moeilijk moet zijn. Als je in excel kan sorteren en misschien ook filteren, dan kan je heel ver geraken.

Maar het uitgangspunt is wel steeds dat je voor jezelf eerst uitmaakt wat je precies wil bereiken en welk risico je wil lopen. Enkel dan kan je goed aan de slag.

Carl De Ridder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.