Wanneer koop ik fondsen?

Na het hoe, nu het wanneer zoals hier beloofd.

Heel wat beleggers proberen hun fondsen of trackers zo goedkoop mogelijk aan te kopen. De vraag van 1 miljoen daarbij is: moet de NIW dan met 20% gedaald zijn, met 30% of moet het nog meer ?

Moeilijk op die basis te bepalen want het ene fonds is al volatieler dan het andere. Voor sommige is iets meer dan 10% al bijna een crash, anderen zijn op -30% nog niet op hun dieptepunt.

Mijn screeningcijfers bieden daar wel een degelijke oplossing. Let echter op: keiharde garanties bestaan in deze sector niet en ik moet zeker minstens 120 jaarresultaten kunnen berekenen (zie kolom NBR) en liefst nog wat meer om betrouwbare cijfers te krijgen.

De aanbieders of verkopers van fondsen gaan stellen dat dit niet kan. Je dient echter te begrijpen dat hun kassa moet blijven rinkelen zodat zij zullen tekeer gaan als duivels in een wijwatervat als je zegt dat het nu de moment niet is. Zij vinden hun inkomsten veel belangrijker dan jouw rendement en willen dat commissieloon juist nu.

Om bewijzen aan te leveren, heb ik heel wat rekenwerk moeten uitvoeren en dien ik ook het aankopen van fondsen of trackers in te delen volgens 2 systemen.

A.  Sparen

Ik vermoed dat het eerste systeem gebruikt wordt door kleine (en dat is zeker niet pejoratief bedoeld) en of startende beleggers: met vrij “kleine” bedragen wordt er op regelmatige (dikwijls geautomatiseerd) tijdstippen aangekocht. Mag ik het “sparend beleggen” noemen.

Dit is een goed systeem maar ook met dat systeem is het moment van de start belangrijk. Wat men daar om welke redenen ook tegenin brengt.

Bij dit systeem is en blijft het startmoment belangrijk. Op het goede moment beginnen, levert een voordeel op dat men niet meer kan kwijtspelen. Misschien kan er door mensen die ons systeem absoluut niet willen aanvaarden, aangebracht worden dat het verschil zowaar niet zo overtuigend groot is, levert onze GOGI daar een enorm psychologisch voordeel op: men vermijdt zo dat men vrij spoedig na de start al tegen een fiks verlies moet aankijken en dat is voor een beginnende belegger soms al de klik om er dan maar direct mee te stoppen. Ik bewijs dat zo dadelijk met voorbeelden.

Buiten dat startmoment ben ik na een massa backtestings en berekeningen en heberekeningen tot de conclusie gekomen dat gewoon regelmatig “sparen/aankopen” een quasi zelfde resultaat oplevert als het systeem waarbij men de GOGI-indicator volgt. Het ene moment presteert het ene systeem beter, terwijl soms al enkele weken later het GOGI-systeem weer de kop neemt. Echter, de verschillen zijn steeds zo miniem dat ik zou kiezen voor het minste werk en de gemakkelijkste manier: dwz na een start op het goede moment, gepland met regelmaat bijkopen. Waarom het moeilijk maken als het ook gemakkelijk gaat ?

De bewijzen voor een goede start: We hebben twee personen die elke maand de som van €1.000,- kunnen investeren vanaf 1/12/2010.

De eerste werd overtuigd door zijn verkoper dat elk moment een goed moment was om te starten en dat hij geen rendement mocht missen door te wachten. Die persoon voerde zijn aankopen uit vanaf 1/12/2010.

De tweede wachtte op een SPREAD van GOGI Invers. Hij voerde ondertussen geen aankooporders in zodat hij op 1/11/2011 een aankooporder kon indienen van €12.000.

Onze eerste belegger had ondertussen 584,9262 eenheden bijeen gespaard van iShares MSCI World (IWDA). De tweede kreeg voor zijn €12.000,- zo maar eventjes 613,8107 eenheden van dezelfde ETF. Zo zie je maar dat je niet altijd geld verliest met aan de zijlijn te blijven en dat instappen op een gunstig moment je zelfs winst kan opleveren.

Om volledig te zijn: onze GOGI duidt aan wanneer een fonds op een laag peil presteert, maar we kunnen niet garanderen dat je dan ook nog eens op het allerlaagste punt instapt. In elk geval gaan de grote verliezen dan niet meer voor jou zijn.

Als we zoals gezegd vanaf dat moment ook maandelijks gaan bijkopen, gaat dat vervolg geen verschillen meer opleveren tussen beide systemen. In elk geval neem je die winst gedurende de hele periode mee. Dat voordeel heb je voor altijd verworven.

Laat je ook niet om de tuin leiden door het riedeltje dat het maar een klein verschil is. Als je de kracht van de samengestelde intrest kent, dan dien ik jou niet uit te leggen wat zo’n klein verschil in rendement op lange termijn kan teweeg brengen.

Als je nu denkt dat je ver terug in het verleden dient te gaan om voorbeelden te vinden, zie dan hier:

Al diegenen die eind vorig jaar (2021) dit fonds kochten, kijken nu op een verlies van zo’n 10%. Winst gemaakt door onmiddellijk te starten ??? Even wachten, had je een pak meer eenheden opgeleverd.

B.  Beleggen

Voor beleggers die in “blokken” beleggen en dat eerder doen op willekeurige momenten, blijft het advies voor de eerste storting/investering natuurlijk helemaal geldig. Starten op het verkeerde moment met een vrij grote som kan zware gevolgen hebben. Zij kunnen wel stellen dat zij beleggen op de lange termijn, maar die ongelukkige start zullen zij nog lang moeten uitzweten en als een blok aan hun been moeten meeslepen.

Voor eventuele aankopen die later volgen, is het zeker aan te raden op dat moment te kijken of het moment wel gunstig is. Het voordeel van de eerste storting kan makkelijk teniet gedaan worden door een volgende aankoop uit te voeren op een slecht moment.

Meermaals op een gunstig moment instappen kan de winst nog groter maken.

Enkele bijkomende details:

In het cijfervoorbeeld heb ik de ETF iShares MSCI World (IWDA) gebruikt alhoewel dat ik misschien beter een ander voorbeeld had gebruikt om mijn stelling te onderstrepen. Ik heb dat met opzet niet gedaan.

Als je de GOGIgraph van M.S. US Growth nader bekijkt, zal direct duidelijk worden waarom.

Dat een fonds gedurende lange tijd laveert om en rond zijn gemiddeld rendement lijkt me evident. Maar zoals je hier kan zien zetten de meeste fondsen dan ofwel een duidelijk hoogtepunt ofwel een duidelijk dieptepunt neer.

IWDA doet dat niet en toont zowel bij hoogtepunten als bij dieptepunten een soort terplaatsegetrappel. Dat je zo eigenlijkt geen (diepte of hoogte) punt krijgt, is misschien de oorzaak van zijn relatief stabiel rendement maar maakt het wel moeilijk om een instapmoment (of mogelijk uitstapmoment) te bepalen.

En dan voor diegenen die komen aandraven met het gezegde dat alles evolueert in de wereld.

Op de GOGIgraph van Comgest Greater China merk je duidelijk dat er wat aan de hand is met het fonds of met China. De daling van het mediaan rendement is overduidelijk.

Maar ga even terug naar die grafiek van IWDA: ook daar wordt een daling van het mediaan rendement getoond. Weliswaar niet zo significant als bij dit laatste Comgestfonds.

Momenten beoordelen:

Sinds ik het rustiger ben gaan doen, kan je van mij niet meer verwachten dat ik alle cijfers up to date hou. Maar je kan snel zelf een evaluatie van de toestand maken.

Het rendement van het laatste jaar (DTD) kan je op vele plaatsen vinden. Het mediaan rendement vind je in onze screenings en dat is een vrij stabiel cijfer dat je langere tijd kan gebruiken. Ook de BEAR vind je daar: als het laatste jaarrendement lager is dan dat cijfer geeft de GOGI Invers een SPREAD.

Misschien gaan ze ooit mijn cijfers wel eens ontdekken en verder gaan op die ingeslagen weg….

Zeg nooit nooit !

Categorieën:

7 Comments

 1. Marc,
  Fijn om af en toe wat van je te horen.
  Zeker stukjes zoals deze blijven altijd interessant.
  Op het einde zeg je dat het onderschrijden van de Bear een spread geeft van GOGI invers. Dat moet volgens mij GOGI P zijn, niet?
  GOGI invers is momenteel terug dé referentie, tenminste in mijn portefeuille geeft deze bij bijna alle fondsen “spread”.
  Ik ben dan ook gespreid aan het aankopen.
  Toch ook wat bezorgd over wat nog komen gaat. De signalen zijn niet goed, diepe recessie wordt nog verwacht… we zitten in een overgang naar stijgende rentes… het zou wel eens wat tijd kunnen kosten voordat we terug wat rendement gaan halen?
  Ik wens U en Carl en alle lezers via deze weg Fijne Kerstdagen toe!

  Like

  1. Jouw eerste bemerking klopt. Sorry.
   Over die signalen: ik gebruik ze niet als een automatiekske. Voor mij zijn die signalen knipperlichten (om te beginnen in de gaten te houden). Ik schakel vanaf dan dikwijls trendlijnen in om op te volgen. Als je zelf zo’n databestand hebt aangemaakt, is dat super gemakkelijk.
   Zolang de trend duidelijk neerwaarts gaat, blijf ik uitkijken. Vermits de meeste fondsen na een dieptepunt niet zoals een raket omhoog schieten, heb je wel enkele dagen de tijd om aankooporders in te geven.
   Momenteel volg ik enkele fondsen van kortbij op om bij te kopen.

   Like

 2. Wederom een zeer nuttige bijdrage. Ik ben zelf voor een combinatietechniek gegaan.

  *periodiek sparen (elke maand vast bedrag) naar een cashrekening
  *de gelden op de cashrekening in blokken (al dan niet gespreide blokken) beleggen op basis van de gogi P/ gogi invers
  *Dit uiteraard in een spreiding van fondsen die uit de screaning komen en >10% hebben + nog wat andere voorwaarden (zo heb ik er 11 geselecteerd voor mezelf).

  Wat ik wel niet doe is dat detail bekijken wanneer de signalen goed zijn. Ik spring er niet blindelings in, dat niet, maar ik heb nog de tijd momenteel nog de kennis om zo in detail tte gaan bekijken. Wat ik dan wel doe is niet meteen het totale gespaarde bedrag er in gooien, maar enigsinds gespreid instappen bij een goed signaal. En dan natuurlijk blijven bijkopen met de maandbedragen zolang het signaal gunstig is.
  Haal ik zo het onderste uit de kan? Misschien niet 100%, maar dit is al zeker niet slecht

  Like

  1. Als je op de een of andere manier al je aankopen kan doen nabij een dieptepunt, dan krijg je sowieso een beter rendement.
   Laat diegenen die stellen dat markttiming niet lukt maar verder ratelen. Wij lachen in ons vuistje als we onze behaalde rendementen bekijken.
   Als je rekening houdt met die dieptepunten, is het ook niet nodig om zwak presterende fondsen aan te kopen om je portefeuille minder volatiel te houden. Een voorbeeldje: Alhoewel velen de Nasdaq als veel te volatiel beschouwen, haal ik met die index (via ETF) op dit moment nog steeds een gemiddeld jaarlijks rendement van 20%. Pakket aangekocht op zo’n dieptepunt.

   Like

   1. Die is onlangs ook aan mijn portefeuille toegevoegd. Op een absoluut dieptepunt? Wie weet? Maar het zal wel een relatief dieptepunt zijn

    Like

 3. Bij de voorlaatste paragraaf van A. Sparen onderbreekt daar de link niet voor de voorbeelden?
  Wordt nu GOGI P of GOGI Inverse gebruikt voor het bepalen van het initiaal aankoop moment ?
  Voor systeem B zijn er numerieke voorbeelden die aangeven dat dit systeem meestal beter rendement geeft dan b.v. direct met lump sum beleggen? Graag de referentie.
  Dank bij voorbaat.

  Like

 4. Elk zijn methode, zolang je er zelf maar mee content bent. Ik beleg enkel in fondsen met een minimumrendement van minstens 4% op 5-jaar basis, maar stap maandelijks gespreid in voor een klein bedrag. Ik volg dus geen signalen op, maar stap zowel hoog als laag in. Ik heb dus weinig huiswerk, behalve dan goed in de gaten houden dat het rendement van het fonds verder ok blijft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.