etf’s met de billen bloot

Hier de analyseresultaten van zo’n 70 ETF’s of trackers. Aan de hand van deze cijfers moet het mogelijk zijn om deze grondig met mekaar te vergelijken en een selectie te maken.

Alle cijfers in EUR en de analyse werd afgesloten op 1 maart 2022.

Als je wil weten hoe ik tot deze manier van analyse kwam, dan kan je dat hier terugvinden.

Voor je een oordeel velt, is het altijd aangewezen om eerst naar de kolom NBR1 ’07 te kijken. Het aantal berekeningen dat ik kon maken: als dat cijfer lager is dan 120 dan dien je de andere cijfers met een fikse korrel zout te nemen en ga je soms een Noscore vinden. De periode is te kort zodat het bijna een momentopname wordt. Ik twijfelde om deze cijfers te publiceren maar misschien beter al een cijfer met vraagtekens dan helemaal geen cijfer. Voor een goede vergelijking dient de periode ongeveer gelijk te zijn.

Deze fondsen werden gerangschikt volgens onze kwaliteitsindicator (MP Q): het mediaan jaarlijks rendement over periodes van 3 jaar gedeeld door onze RISK. Vermits het een excelbestand is, kan je het makkelijk zelf volledig anders rangschikken als je dat zou verkiezen.

Om dit bestand te openen heb je onze sleutel nodig. Die wordt je toegestuurd als je je inschrijft voor onze GRATIS Nieuwsbrief. Houdt er rekening mee dat dat enkele dagen in beslag kan nemen.

Ben je nog niet vertrouwd met onze cijfers en afkortingen, dan kan je op deze pagina (hier) de volledige uitleg vinden met alle formules in detail.

Om je met de interpretatie op weg te helpen, heb ik hier 3 fondsen bij mekaar gesprokkeld die exact dezelfde index tracken. Het is de moeite om te volgen want er komen specifieke vaststellingen tevoorschijn. Op verschillende fora zie ik meningsverschillen over de vraag “wie is beter en wie is best?”. Onze cijfers zijn exact en… onafhankelijk. Vermits wij geen fondsen aanbieden, maakt het ons niet uit welk van de drie jouw voorkeur wegdraagt.

Een voorbeeld:

en voor deze cijfers heb je geen paswoord nodig.

Zoals ik al gezegd heb, kan je hier vaststellen dat ik van SWRD slechts 49 jaarrendementen kon berekenen. Te weinig om goed te zijn, maar ik neem die ETF toch mee, al was het maar om volledig te zijn en discussies niet uit de weg te gaan. Waarom wil ik die absoluut mee in overweging nemen ? Wel er was iemand die deze als tip opgaf: zou beter presteren want… bijna de helft minder beheerskosten!

Als je gaat kijken naar het vermelde mediaan jaarlijks rendement dan lijkt die stelling bevestigt. MAAR… door het feit dat er slechts 49 jaarresultaten zijn, of slechts een periode van amper 2 jaar, kon dit fonds profiteren van het schitterende 2021 en slepen die andere een veel langere periode mee. Het is dus niet eerlijk om dat cijfer te gaan vergelijken bij de andere. Diegenen die zeggen dat de prestaties beter zijn (door de lagere kosten???) gaan iets te snel door de bocht. Ook de Med1L60 toont het mooier dan het is, want de SPDR heeft geen L60, slechts 49.

De RISK-factor geeft weinig verschil en alzo ook de “prestatie” tijdens de COVID-dip.

Daarom heb ik extra berekeningen gemaakt en er een extra kolom aan toegevoegd: Als je de Med1L49 (een identieke periode bij alle drie) dan zie je hier dat de prestatie helemaal niet beter is. Een bewijs dat de beheerskosten geen criterium zijn op zich en alzo geen selectiecriterium.

Ter verdediging kan men wel inroepen wat ik in mijn aanhef al meegaf: in feite is de bekeken periode te kort om daar evidente conclusies aan vast te knopen: de periode is echt minimaal om tot betrouwbare medianen te komen.

Wordt alzo verder opgevolgd (elk trimester wordt de screening upgedated) en de toekomst zal het uitwijzen.

Ik hoop dat je je voordeel kan doen met de andere cijfers voor je selectie. Voor het indienen van een aankooporder kan je twee maal per maand onze GOGIscore vinden voor al deze trackers en voor meer dan 800 actieve fondsen. Gewoon de “overdrive-periodes” overslaan, kan je rendement een boost geven.

Deze week nog hoorde ik zo’n “raadgever”, die absoluut wou verkopen, stellen dat hij nog nooit iemand winst had weten maken door aan de zijlijn af te wachten. Dat klopt inderdaad. Maar ik weet dat er velen overreden werden die niet wachtten of als ze zonder op te letten in ’t diep sprongen, gewoon verdronken zijn. Je moest vorig jaar heel wat geduld opbrengen als je wou kopen, want onze GOGI toonde heel de tijd een harde STOP. Als we nu terugkijken, dan geven quasi alle aankopen van vorig jaar nu een negatief resultaat.

Onze GOGIscore blijkt nog maar eens een heel sterk signaal !

Categorieën: Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.