Fondsen

Oplossingen zoeken

Vroeger was het gemakkelijk. Om de gevolgen van een crash op te vangen, voegde men een gedeelte obligaties toe aan een aandelenportefeuille. 60% aandelen en 40% obligaties was bijna de standaard, maar ook andere combinaties werden gekozen om het risico te “personaliseren”. Men gaf zelfs het advies om het obligatiegedeelte te laten meestijgen met de leeftijd van de belegger: bijvoorbeeld voor iemand van 70 werd dat dan 70% obligaties…

Daar het rendement van die obligaties zodanig laag is gezakt, voegt het niets meer toe aan je effectenportefeuille. Daar ze zo laag noteren, kunnen ze bijna niet meer lager en dient men ook niet meer te hopen op een meerwaarde. Laat ons nog niet beginnen denken aan inflatie (wat men wel verwacht), want dan zouden we regelrecht afstevenen op verliezen.

Hier de grafiek uit de hoofding, maar nu met de legende er bij: het kantelmoment is overduidelijk !

Velen hebben al ondervonden dat vrijwel alle mixfondsen (een combinatie van aandelen en obligaties) nog slechts vrij povere resultaten opleveren. Bij een crash (denk maar aan de Covidcrash hier) gingen vele zelfs zwaar onderuit omdat het obligatiegedeelte niet meer functioneerde als buffer.

Bij Comgest werd een oplossing gezocht (en gevonden?):

De cijfers hieronder geef ik onder alle voorbehoud want voor ons screeningsysteem is dit fonds nog te jong. Voor de retailvariant zijn er slechts noteringen vanaf 1/10/2017.

Bij Comgest werd een alternatieve strategie met een kwantitatieve aanpak bedacht om de beleggers te laten delen in de winsten van de aandelen, maar de neerwaartse risico’s te beperken.

Het doel van Comgest Growth Global flex: IE00BZ0X9R35

Vermijden dat het fonds meer dan 15% verliest en de volatiliteit tot een minimum te beperken.

Bij een aandelenhausse streeft men naar 60% van het rendement van de S&P 500, terwijl men bij een baisse het verlies tot bijna de helft van dat van de index wil beperken.

Schlomy Botbol doet dat zonder obligaties. Men kan dit fonds vergelijken met Comgest Growth World waarbij men short gaat op indexen die passen in deze samenstelling. Door stockpicking streeft men naar een beter rendement zodat het potentieel identiek blijft. Men kan ook long gaan op de VIX en valuta’s kunnen gehedged worden tegen de euro om de volatiliteit te verlagen.

De afdekking kan wijzigen volgens stress-signalen van de VIX (“de stress-barometer”): in mei 2020 was 60% van de portefeuille afgedekt, terwijl dat momenteel nog 25% is. Vandaar Flex in de naam.

Zo’n aanpak werkt perfect bij geleidelijke stijgingen of dalingen. Plotse schokken worden opgevangen door derivaten die om kosten te besparen ver “out of the money” zijn. Enkel grote risico’s worden “verzekerd” zodat de kostprijs aanvaardbaar blijft.

Alhoewel het fonds niet beschikt over een lang track record en enig voorbehoud op zijn plaats is, lijken de cijfers te tonen dat de beheerders het vertrouwen waard zijn. We volgen het fonds op om te zien wat de toekomst brengt.

Vermits ik slechts 66 jaarrendementen kon berekenen, heb ik bij de andere fondsen een deel van de cijfers weggehaald en enkel diegene gehouden die kunnen vergeleken worden.

Ik heb ook al vernomen dat het fonds zonder problemen (minimum aankoop €10,-) kan aangekocht worden bij de gekende brokers.

Als je echter weet dat het laatst berekend jaarrendement ( 16 04 2020 – 16 04 2021 ) op 9,11% komt, terwijl de Med1L120 momenteel slechts 6% toont, dan moet ik je niet uit te leggen dat enig geduld nuttig kan zijn omdat het fonds (zoals 99% van de fondsen) momenteel in overdrive is. Je kan de GOGIscore elke halve maand opvolgen op deze website. Let op: die GOGIscore wijzigt snel. Ik ben even gaan checken en kan je zo meedelen dat er sinds de start van dit fonds toch al 3 periodes zijn waarop de GOGI P een SPREAD gaf. Kansen genoeg dus.

Wij kunnen je niet verplichten om onze GOGI te vertrouwen en te volgen. Aan jou dan te beslissen wanneer je al of niet dit fonds aankoopt : Koop je het echter op “een moment in overdrive” dan kan je rendement wel richting BEAR gaan. Maar het is jouw keuze.

Mensen die niet vertrouwd zijn met onze ratio’s en afkortingen: hier de info.

Als je slapeloze nachten wil vermijden,

dan is dit fonds misschien een mooie aanvulling voor jouw portefeuille.

25 reacties

 1. Als ik de tabel goed lees dan zie ik dat de “oude getrouwe” Flossbach von Storch die ik in dezelfde categorie van neutrale of balanced fondsen catalogeer ongeveer dezelfde resultaten geeft. Ik zie dis niet direct een reden om een bijkomend fonds op te nemen in de portefeuille.

  Like

  1. Ik volg jouw redenering perfect en het is ook niet omdat er een nieuwe fonds komt, dat je al de rest moet buiten gooien.
   Nochtans zijn er heel wat beleggers op zoek naar alternatieven in die beleggingsgroep. Kan interessant zijn als diversificatie omdat het op een totaal andere manier tewerk gaat.

   Like

  1. Dit fonds is slechts opgestart op 1 februari 2021. Dan is het heel moeilijk om daar iets zinnig over te vertellen.
   Dat de fondsenhuizen zulke fondsen opstarten, is toch wel een bewijs dat er vraag is naar alternatieven.

   Like

   1. Dat fonds van DB bestaat blijkbaar al jaren in andere landen. Ze hebben een Belgische variant op de markt moeten brengen om het hier goedgekeurd te krijgen. Vandaar dat het nog maar recent opgestart is.
    Geen idee hoe het met de gewone varianten zit, maar de flex-variant kent wel een instapdrempel van 50k ! Bijkopen zou voor kleinere bedragen kunnen, al weet ik niet vanaf hoeveel.

    Like

   2. Ook met het “moederfonds” kom ik geen stap verder.
    Het bestaat inderdaad langer, maar slechts vanaf 04 2020. Ik kan met moeite 1 of 2 jaarrendementen berekenen. Ze zijn spijtig genoeg te laat…

    Like

  1. Geen slecht fonds, het is de fondsmanager die me persoonlijk overtuigd heeft toen ik ooit in Londen was.
   Ik zou echter moeten opzoeken of convertible bonds ook onderhevig zijn aan de Reynderstaks.

   Like

   1. Schroders ISF Global Convertible Bond USD Acc:

    Bij verkoop volledig onderhevig aan 30 % meerwaarde taks.
    De rente zal hoogstwaarschijnlijk stijgen wat het rendement in de toekomst negatief zal beïnvloeden.

    Like

   2. Dat een mogelijke rentestijging de meerwaarde zal drukken, is DE reden dat men op dit moment zoekt naar alternatieven zonder obligaties.

    Like

 2. Ondanks dat de beurzen duur gewaardeerd staan lijkt er voor dit jaar toch een mooie stijging mogelijk te zijn en zijn er voldoende gegronde redenen voor. Een Wereldwijde heropflakkering van corona vanwege een andere variant bv zou nog roet in het eten kunnen gooien.
  ‘Beurzen geprijsd voor perfectie, maar die is er ook’
  De heropening van de economieën wordt hoe langer hoe meer werkelijkheid. Een golf van stimuli schept goede vooruitzichten, maar ook ‘dure’ beurzen. JPMorgan-strateeg Vincent Juvyns blikt vooruit.

  Wall Street is geen koopje meer. Maar de belegger die met een nulrentend spaarboekje aan de zijlijn blijft, mist volgens Juvyns de ‘wall of money’ die de economie dit jaar een enorme boost zal geven.

  Wall of money
  De heropening van de economie is een feit. Juvyns vertelt over wat hij hoort van zijn Amerikaanse en Chinese collega’s, over hoe het er bij hun aan toe gaat. ‘We onderschatten in Europa hoe fors de wereldeconomie aan het heropenen is.’

  President Joe Bidens enorme ‘dopering’ van de Amerikaanse economie, met een stimulus ten belope van bijna 20 procent van bruto binnenlands product, heeft effecten tot ver buiten Amerika. ‘Wat Biden doet, is ook geweldig voor Europa.’ We krijgen zelfs een dubbele boost, want westerse consumenten hebben enorme spaaroverschotten en popelen om die te laten rollen. Met andere woorden: er komt een dubbele ‘wall of money’ op ons af.

  Inflatie
  Is er dan geen risico op inflatie? ‘Tijdelijk wel. Ik kan het weten, want ik ben aan het verbouwen. Bouwmaterialen kopen is een nachtmerrie.’ Maar die inflatie is niet duurzaam, want drie deflatoire factoren blijven spelen: de vergrijzing, de globalisering en (meer dan ooit) de technologische disruptie. ‘Zie ons hier nu zoomen.’
  Dure beurzen
  Juvyns erkent dat de beurzen duur zijn. Wie in het verleden tegen de huidige koers-winstverhouding instapte, realiseerde in de daaropvolgende tien jaar geen royaal rendement, leren de statistieken. Maar de strateeg benadrukt dat de hoge waarderingen best wel goed onderbouwd zijn. ‘Ja, er zit perfectie in de koersen verrekend. Maar die perfectie wordt ook ingelost.’

  Juvyns stipt aan dat Europese bedrijven dit jaar 34 procent winstgroei boeken, en volgend jaar 18 procent. De strateeg vindt het niet verstandig in een nulrentend – of straks misschien negatief rentend – spaarboekje aan de zijlijn te blijven terwijl de beurzen genieten van de dubbele scheut stimulus van overheden en consumenten. ‘Het beste advies is je aankopen op de beurs in de tijd te spreiden en niet meteen all-in gaan.’

  Like

  1. Had het artikel ook gelezen.
   Bekijk het zo eens: er komt een mooie stijging. Laat ons aannemen nog 30% er bij, da’s toch mooi.
   En dan een correctie van 30%….
   Die mannen doen er alles aan om te verkopen.
   Zoals ik schreef: Jij beslist wat je doet.

   Like

  1. Als ik naar de prestaties van beide ga kijken, dan moet de IWDA zijn tenen uitkuisen om de prestatie van de andere te evenaren.
   Med1L36: 6,3%. De prestaties van bijna alle fondsen zijn op dit moment erg mager.
   Maar FOMO is een sterke emotie. Beleggers schijnen geen geduld te hebben en daar spelen de verkopers handig op in.
   Maar uiteindelijk zit jij in de drivers seat…

   Like

  1. Jullie bekijken de grafiek van de evolutie van de Netto InventarisWaarden.
   Wij bekijken de grafiek van de evolutie van de prestaties. Wat brengt het op ?
   Je kan een fonds hebben dat bijna altijd stijgt (volgens de grafiek), maar als je het gaat narekenen dan kom je met moeite aan 2% per jaar. In onze cijfers valt zo’n fonds onmiddellijk door de mand.
   Bovendien is dat geen eerlijke vergelijking: je vergelijkt een index (zonder enige bescherming) met een fonds dat juist tot doel heeft een bescherming in te bevatten. Dat dat fonds die index niet kan bijbenen, daar heb je toch geen grafiek voor nodig…

   Like

 3. Ook wanneer ik ze bij Morningstar vergelijk :
  IWDA 1 jaar (geannualiseerd) 32,35%
  Comgest 1 jaar (geannualiseerd) 7,88%
  IWDA 3 jaar (geannualiseerd) 14,26%
  Comgest 3 jaar (geannualiseerd) 6,39%

  Like

  1. Uiteraard, als je gaat terugrekenen tot vorig jaar (tot juist na de Coviddip), dan krijg je éénmalige schitterende resultaten waar je niks mee kan aanvangen want cijfers uit het verleden….
   Door te werken met langjarig gemiddelden schakelen wij dat éénmalige uit.
   Voorbeeld: april 2021 was de koudste maand ooit. Veel kans dat april 2022 dan een warme maand wordt ? Warmer veel kans toe, maar een warme maand ???

   Like

 4. Waar staat de afkorting PERC1 10 voor? Deze vind ik niet terug in Uw lijst afkortingen zoals soms andere recente afkortingen. Is het mogelijk deze lijst binnenkort te vervolledigen aub.

  Like

  1. PERC geeft het percentage van de periodes op 1 jaar sinds 2010 die positief afsloten. Kan een idee geven richting risico. Als dat 50 wordt , dan werd 1 op 2 periodes positief of negatief afgesloten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: