Vandaag las ik in de krant een artikel dat mij onwillekeurig deed terugdenken aan vroeger. Spijtig genoeg kan ik dat artikel of stukken er van niet zo maar kopiëren en hier tonen want dan vrees ik een rekening voor auteursrechten te krijgen.
Ik heb het artikel in elk geval opgeslagen. Als er lezers zijn die denken dat ik het uitgevonden heb, dan kan ik dat altijd weerleggen aan de hand van die kopie.
Terug in de tijd:
In de jaren 1998 – 1999 waren er aandelen en fondsen die op één jaar in waarde verdubbelden. Ook dat hebben we nu al vastgesteld. Uit die tijd komt waarschijnlijk ook al de opmerking dat er bij de bakker en de beenhouwer aan de toog over aandelen gesproken wordt. Dat is nu ook zo en de media spelen daar natuurlijk op in. Ook nu weer.
In het bewuste artikel laat men een jonge belegger aan het woord om zijn wedervaren te vertellen.
Op een moment dat alle beurzen de hoogte in gaan, zijn er heel wat beleggers die zichzelf gaan beschouwen als expert of zelfs beursgoeroe. Dat was toen ook zo. Men vindt van zichzelf niet dat men geluk heeft gehad als een aandeel in waarde verdubbeld op één jaar tijd, want dat is natuurlijk het resultaat van een uitgekiende strategie. Als men die persoon dan een plaats in de krant geeft dan gaat die overtuiging nog een heel stuk uitvergroot worden en dan wordt de kans groot dat hij naast zijn schoenen gaat lopen. Hoe goed ben ik wel niet dat de krant interesse heeft in mij?
Als hij dan zijn strategie aan de lezers gaat uitleggen, gaat hij zichzelf tegenspreken of holle frasen gebruiken. Erg jammer voor de beginnende spaarder/belegger die iets hoopt bij te leren.
De man aan het woord:
Voor zijn selectie baseerde hij zich op jonge Amerikaanse groeibedrijven. Die waren al een tijdje aan ’t stijgen en we springen dan maar op een rijdende trein. Rond de eeuwwisseling waren het vooral tech-bedrijven en aandelen uit de “Emerging Markets”. Opkomende landen die het woord Bric-landen meekregen. De fikse stijging deden zij het jaar daarna nog eens over door de massa beleggers die allemaal mee op de trein sprongen en de noteringen de hoogte injoegen.
Onze man in de schijnwerpers zet in op “exponentiële groei “ (moeilijke woorden geen probleem want men studeert toch aan de universiteit) en “hij neemt daarbij de grote risico’s voor lief.” Dat is bijna een garantie op grote verrassingen en dat hebben er in 2001 een massa ondervonden. Bij sommigen zit de schrik er nog in.
“Eens men gesetteld is, zou men wel kunnen kiezen voor meer stabiliteit”. Hoe komen zo’n uitspraken van een jonge kerel over bij iets oudere personen ?
Boekenwijsheid die men niet ten volle begrijpt ?
De journalist noteert dat hij de “beurswijsheid” huldigt: “Time in the market beats timing the market”, want men moet toch laten horen dat men gestudeerd heeft. Dat hij die frase zuiver uit een boek opgevist heeft en waarschijnlijk niet helemaal begrijpt komt tot uiting als hij verder gaat met te zeggen dat hij zijn posities maandelijks opbouwt. Vermits hij pas gestart is met beleggen, heeft hij waarschijnlijk ook nog nooit getest of die gevleugelde uitspraak inderdaad wel klopt.
Zou hij zelf begrepen hebben dat hij zichzelf voorbij praat want hij stopt met de tip dat men moet leren omgaan met verliezen en niet te hard van stapel moet lopen. Ook dat hebben er velen, maar te laat, aan den lijve ondervonden tijdens de dotcom-crisis.
Verbeteringen door onderzoek te doen…
Bij de start van mijn loopbaan werd er dikwijls gezegd dat weten zorgde voor spinnenwebben, maar dat enkel actie kon zorgen voor resultaat. Niet proberen de laatste komma gelezen te hebben, maar tot de actie over te gaan.
Galileo Galilei kwam ook door eigen onderzoek tot de vaststelling dat de aarde om de zon draaide. In de boeken stond nochtans het tegenovergestelde.
Andreas Vesalius begon pas echt het menselijk lichaam te kennen, toen hij lichamen van (dode) mensen van binnen ging bekijken met zijn studenten.
Laatst kon ik nog vernemen dat iemand die zich specialiseert in beleggingen een to-do-lijst had met een lijst van meer dan 50 boeken die hij nog moest lezen. Veel nieuwigheden of vaststellingen moeten we vanuit die hoek niet verwachten en als er in die boeken meer dan 10 maal hetzelfde wordt geschreven gaat men dat nog aannemen als vaste “beurswijsheid” ook.
Met de studies die wij uitvoeren bij MijnPortefeuille hebben we al enige vaststellingen gedaan die opmerkelijk zijn en die onze eigen beleggingsresultaten fiks verbeterd hebben. We delen die, en dat nog wel gratis ook, met onze lezers? Zelfs dat is al bizar in de financiële wereld.
Maar die vaststellingen kloppen niet altijd met hetgeen er in de boeken of in de kranten staat !
Sommige van de zogezegde beurswijsheden worden graag gebruikt door beleggingsadviseurs.
Beste,
Met interesse lees ik uw uiteenzettingen. De laatste twee dagen krijg ik de melding “oeps, die pagina is niet gevonden” Wat doe ik verkeerd?
met vriendelijke groeten,
Etienne
Op do 29 apr. 2021 om 11:43 schreef MijnPortefeuille.be :
> Marc Person posted: ” Vandaag las ik in de krant een artikel dat mij > onwillekeurig deed terugdenken aan vroeger. Spijtig genoeg kan ik dat > artikel of stukken er van niet zo maar kopiëren en hier tonen want dan > vrees ik een rekening voor auteursrechten te krijgen. Ik heb he” >
LikeLike