GOGI Invers staat op SPREAD

Toen ik deze morgen opstond, hoorde ik op de radio: de Amerikaanse beurzen zitten officieel in een berenmarkt. Dit betekent een daling van 20% t.o.v. een vorige hoogtepunt.

Ik controleerde direct de GOGI Invers van onze 3 portefeuilles en ja … sinds vandaag staan die allemaal op een SPREAD. Dit betekent ook meteen dat onze Globale GOGI marktindicator op SPREAD (Invers) komt.

De GOGI Invers komt dus perfect overeen met hetgeen dat beleggers als een berenmarkt bestempelen.

De globale GOGI marktindicator

De GOGI markindicator is bedoeld voor wie belegt in portefeuilles zoals de Smart Mix, Flex of Dynamic. Als je de individuele fondsen controleert, zal je wellicht een aantal fondsen vinden die op een SPREAD staan en andere (nog) niet.

Deze global indicator behandelt de portefeuille als één geheel, zodat je kan inschatten om alle fondsen van een portefeuille aan te schaffen. Wie dat zou doen op basis van de individuele GOGI scores, eindigt immers met een onevenwichtige portefeuille.

Tenzij je een portefeuille hebt van gespecialiseerde regio/sector fondsen, kan je de indicator ook op je eigen portefeuille toepassen.

Steeds gespreid instappen

Dat de GOGI Invers een spread geeft, gebeurt niet zo heel vaak. Het is dus een opportuniteit die je niet vaak mee maakt en waar je op lange termijn je voordeel kan uit halen.

Toch kunnen we nog veel dieper zakken. Daarom mag je deze indicator niet gebruiken voor het éénmalig beleggen van grote sommen. Gespreid instappen blijft aangewezen, verliezen op korte termijn zijn zelfs erg waarschijnlijk.

MijnPortefeuille bespaarde je vele duizenden euro’s

Wie vorig jaar grotere bedragen belegde op advies van een bankadviseur of beleggingswebsite, kijkt nu meestal tegen duizenden euro’s verlies aan.

Men verklaarde ons heel die tijd voor gek. Niet beleggen? Kijk eens naar al die winsten die je aan je laat voorbij gaan.

Wie onze GOGI indicatoren heeft gevolgd (in het bijzonder de GOGI Invers) heeft nu die duizenden euro’s “bespaard”. Winsten zijn al helemaal niet aan je neus voorbij gegaan.

Ik ken echt geen enkele andere beleggingswebsite of bankadviseur die systematisch afgeraden heeft om in te stappen. Jullie misschien wel?

Carl De Ridder

@RoboKat_MK

14 Comments

 1. Vriendelijk dank !
  Gezien de huidige hoge volatiliteit, zou het me sterk interesseren een update te mogen ontvangen van de individuele GOGI scores. Indien niet mogelijk op korte termijn voor de ganse gebruikelijke tabel, zou ik het sterk appreciëren de individuele GOGI scores te mogen ontvangen voor de fondsen die deel uitmaken van de Smart selection portefeuilles.

  Like

  1. Je kan alles zelf dagdagelijks opvolgen als je de Gogimatic gebruikt.

   Maar ik zou afraden om nu nog op basis van individuele scores te gaan werken. Collega Marc heeft al (terecht) opgemerkt dat bepaalde fondsen vrijwel nooit een GOGI invers SPREAD zullen krijgen, terwijl die fondsen op dit punt ook wel interessant zijn om in te stappen. Net daarom is er die globale indicator.

   Punt dat ik wil maken: met uitzondering van sector-, grondstoffen- en regiofondsen is de koopjesperiode wel aangebroken voor alle doorsnee fondsen. Ook als die technisch nog geen spread zouden hebben.

   Like

   1. Dank voor jullie vlugge antwoorden, Carl en Marc !
    Gogimatic ken ik evenwel niet en als ik het opgeef als zoekterm op jullie site, krijg ik geen resultaat.
    Is het mogelijk me de link te bezorgen naar het betreffende artikel ?

    Like

   2. Nu ik al die commentaren weer herlezen heb, zie ik dat mijn collega je op het verkeerde been gezet heeft.
    Hij bedoelde zeker: de Franky-matic: een tool die je hier vindt waarmee je zelf je portefeuille dagelijks kan updaten.
    Dat dagelijks kan je echter niet met de GOGI-matic want die haalt zijn gegevens uit mijn bestand.

    Like

  2. Ik denk dat ik die update volgende week dinsdag of woensdag zal kunnen publiceren.
   Ik heb zelf al gezien dat het onnodig veel werk is om dat elke dag te gaan controleren (misschien wel voor aandelen maar die volgen wij niet). Fondsen en zelfs trackers schieten niet met grote sprongen omhoog zodat je voldoende tijd krijgt om te reageren. Het omslagpunt kunnen wij immers ook niet bepalen. Wel als het voorbij is.

   Like

  1. Da’s de vraag van één miljoen, natuurlijk. Helaas kunnen we daar niet bij helpen gezien we de toekomst niet kunnen voorspellen. De grote crash van 2008 heeft 17 maanden geduurd. Maar voor hetzelfde geld herpakt alles binnen een maand of 3.

   Verdeel je geld in maandelijkse bedragen waar je mee kan leven als je grote verliezen zou lijden.

   Like

   1. In de vorige spread van de covid crash heb ik niet mijn volledige spaarpot kunnen opkopen. Hoe vermijd ik dat deze keer?

    Like

   2. Ofwel investeer je snel, maar als je pech hebt verliezen de beurzen nog eens 30% tegenover nu en kan je er niet van profiteren omdat je geld op is. Ofwel investeer je traag en als je pech hebt is het herstel veel te rap en heb je geld over.

    Kop of munt? Waarzegger?

    Like

  2. Ik heb geen glazen bol, maar mijn ervaring heeft me geleerd dat je eigenlijk nog tijd genoeg hebt. Als je wacht tot het herstel duidelijk wordt, dan kan je nog snel bijstorten. Fondsen en trackers schieten niet zoals een raket omhoog. Je gaat dan wel niet instappen aan de goedkoopste prijs, maar die garantie heb je nu ook niet.

   Like

 2. De indicator staat reeds 2 jaar op stop. De koersen zijn nu teruggevallen tot het niveau van een jaar geleden. Ik heb dus een heel deel gespaard op het moment dat de koersen nog lager waren als vandaag. Is het nu het moment om te kopen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.