GOGI P of GOGI INVERS ? VERVOLG:

Of je nu wil beleggen in aandelen, in fondsen of trackers, er zijn altijd twee vragen die een antwoord vragen:

1° In wat ga ik beleggen ?

Je kan gaan voor de waan van het moment en achter de winnaars aanlopen. Maar onze MED1L120 is mogelijk een beter hulpmiddel om fondsen of trackers te vinden die de gewoonte hebben om mooie prestaties te genereren. Je vermijdt zo ééndagsvliegen en teleurstellingen. Hou naast die prestatie wel rekening met de volatiliteit die jij kan verteren want anders ga je verrassingen krijgen.

Wanneer ga ik die aankopen ?

De verkopers gaan je allemaal uitleggen dat het moment geen rol speelt. Voor hen is jouw rendement immers geen issue. Als jouw rendement het spaarboekje klopt, slaan ze zich al op de borst. Ben jij echter tevreden met een beetje rendement ?

Dan komt de vraag of je nu best de GOGI Invers of de GOGI P kiest ? Als je het artikel van mijn collega nog niet gelezen hebt, dan raad ik je dat zeker aan: hier!

Voor vele fondsen is de GOGI Invers waarschijnlijk een mogelijke oplossing. Als je echter fondsen of trackers geselecteerd hebt met hoge prestaties, dan duikt daar wel een probleem op.

Is het voor die hoogrenderende fondsen echt een oplossing om het sterke signaal dat de GOGIscore is, gewoon invers te maken? Voor de formule gewoon een minteken te plaatsen ?

Een eerste voorbeeld maakt veel duidelijk :

Voor mezelf kan ik met mijn databestand zeer snel een GOGIgraf opmaken en dan zie ik zeer snel wat de naakte cijfers misschien niet zo duidelijk maken. Maar twee maal per maand meer dan 900 grafieken opmaken EN publiceren is een onmogelijke opgave. Spijtig.

Aan de hand van cijfers uit mijn databestand nu de verduidelijkingen.

De MED1L120 komt hier momenteel op 24%. Als we die invers maken, dan komen we op -24%. De grafiek toont dat dat niveau tijdens de laatste jaren NOOIT werd bereikt en je alzo constant een STOP kreeg. Geen aankoopkansen…

Bekijk ik de laatste 120 berekeningen (6 jaar) dan was het laagste rendement in die periode “slechts” -2 %. Neem ik de BEARL120 dan krijg ik 7%: dat wil zeggen dat slechts in 10% van de gevallen het rendement minder was. Dan zouden er enkele sporadische aankoopmomenten geweest zijn.

Uit de biecht geklapt: eind maart 2020 heb ik deze tracker aangekocht en op dit moment (na alle dalingen…) nog steeds een meerwaarde van zo’n 80%.

Ga ik terug tot de start van deze tracker dan kom ik -3,6% tegen als poverste resultaat… Nog een heel stuk te gaan tot -24%… Zelfs de GOGI P stond in de vorige update nog op STOP. Misschien in de update van 16 06 2022 ???

Je kan nu stellen dat de NASDAQ eigenlijk min of meer een sectorfonds is. Voor je dat element gebruikt om je gelijk te halen, ga je dan best eens hier (GOGIgrafiek van de Smart Dynamic) kijken. Daar vind je nog voorbeelden van fondsen voor dewelke de GOGI Invers de ver-van-mijn-bed-show betekent.

Om af te sluiten: ik kan je er nog een paar (geen massa) noemen of tonen die hetzelfde probleem hebben. Allemaal hoogrenderende fondsen…

Voor diegenen die stellen dat de NASDAQ heel wat volatieler is dan de MSCI World: als je de GOGI volgt, zou dat wel eens een voordeel kunnen zijn.

Belofte maakt schuld:

Ik had beloofd om naast de NASDAQ100 ook de NASDAQ Composite te publiceren. Ik heb wel niet zo maar de desbetreffende tracker bij de hand. Ik geef alzo hier de GOGIgraf van de index zelf: veel verschil kan daar niet opzitten.

Als ik moest kiezen tussen deze twee, dan koos ik zeker niet voor deze laatste. Merk jij ook hoe bruikbaar mijn screeningsysteem is om vergelijkingen te maken. Begin er anders maar aan !

Een geluk dat wij in Europa onze eigen mening nog mogen verkondigen en niet moeten zeggen wat onze Poetin De Grote zegt wat we moeten zeggen of denken.

Categorieën: Tags:

3 Comments

 1. Als ik het goed voor heb zie ik dat momenteel de 1Y rendement op -5.69% staat. Mij lijkt dit dan een sterk signaal of vergis ik me.

  Like

  1. Ik hoop dat je het hier over de iShares Nasdaq100 hebt?
   Als je kan lezen dat het rendement slechts in 10% van de gevallen lager uitkomt dan 7% per jaar, dan flirt deze tracker momenteel duidelijk met het dieptepunt.
   Ik weet echt niet dat het nog lager kan. Die -24% van de GOGI Invers lijkt me wel zeer laag te zijn. Zeg echter nooit nooit want we leven immers in een oorlogssituatie. Misschien erg plaatselijk, maar toch een met wereldwijde impact: voedsel, stookolie en gas, meststoffen…
   Velen bekijken de oorlog in Oekraiene misschien nog teveel als een ver-van-mijn-bed-show maar… Als Rusland dat land inpalmt, dan beslissen zij in de toekomst voor een groot deel over de prijszetting van gas en petroleum (verwarming), van onze graanvoorziening (voedsel) en van meststoffen (landbouw). Zij beslissen dan over een groot deel van onze welvaart… Geen vooruitzicht om blij van te worden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.