Kwaliteit voor Buy and Hold

Beleggers die hun portefeuille van nabij opvolgen, kunnen soms rendement halen met fondsen die de gekste bokkensprongen maken. Vele beleggers hebben echter niet de tijd en ook geen zin om elke dag de koersen op te volgen.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar fondsen of trackers die over periodes van 5 jaar puike prestaties leveren. Ik ben ook niet op zoek gegaan naar diegenen die dat tijdens de voorbije periode hebben gedaan (zoals vele aanbieders van fondsen dat doen), want van de fondsen die je hier vindt, moest ik minstens 200 periodes van 5 jaar kunnen berekenen. Het zijn alzo allemaal fondsen die minstens 10 jaar bestaan.

Volgens het mediaan rendement over periodes van 5 jaar:

Hier de 25 hoogst gerangschikte:

Om te kijken of zij de laatste jaren hun rendement konden verbeteren of dat het resultaat eerder een teren op vervlogen jaren was, kan je dat mediaan rendement van de laatste 10 jaar gaan vergelijken met hun mediaan rendement van de laatste 5 jaar (MED5L120).

In de kolom PERC5 kan je zien in hoeveel percent van de gevallen zij een periode van 5 jaar positief afsloten. In de kolom BEAR5Y kan je de limiet 10% zien: dwz in 10% van de gevallen was het resultaat minder. In BULL5Y is de limiet 90%: dwz in 10% van de gevallen was het resultaat nog beter. De oorzaak van deze verschillen ligt hem in het moment van instappen: hieruit blijkt dat selecteren 1 element is, maar het moment van aankoop een ander maar zeker niet minder belangrijk element is.

Het is altijd makkelijk om iets af te kraken en te stellen dat cijfers uit het verleden… Maar als een fonds iets minstens 200 maal gedaan heeft dan is de kans heel groot dat dat nog wel een paar keer kan gebeuren.

Over de MP Q meer in de volgende alinea.

De Risk factor duidt de volatiliteit aan: hoe hoger het cijfer hoe volatieler het fonds. De kolom COVID Dip geeft een voorbeeld van die volatiliteit: bij het begin van de Coronapandemie was dit het verlies dat zij toonden op welgeteld 1 maand tijd.

Gerangschikt volgens de MP Q:

De uitleg van de kolommen is identiek, maar in deze rangschikking houden we zowel rekening van het mediaan rendement als met de volatiliteit (rendement/volatiliteit of Risk).

Deze rangschikking kan interessant zijn voor mensen met een defensief beleggingsprofiel alhoewel ik die mensen wel wil waarschuwen: als je echt allergisch bent voor volatiliteit dan moet je voor je de beslissing neemt eens heel goed kijken naar de kolom COVID Dip.

Zoals altijd en overal: hoe hoger het rendement, hoe meer risico !

Last but not least:

Het is je misschien niet opgevallen in de eerste tabel: Kijk maar eens naar de twee laatste lijnen: dat is identiek hetzelfde fonds maar een eerste maal met een notering in EUR en de tweede met een notering in USD. Een bewijs dat de valuta van een fonds op de langere termijn absoluut geen verschil maakt. Een hedging is alzo nutteloos en kost alleen maar geld (soms jaarlijks bijna 4% van je rendement). Kan je het fonds aankopen in EUR dan is dat natuurlijk een voordeel: makkelijker op te volgen en je dient niets om te wisselen.

Maar een fonds in een andere munt, vergroot het risico niet. Sommige beleggers zijn bang voor andere munten en dat is onterecht.

Het moment van de aankoop is vele malen belangrijker en daar houden weinigen rekening mee. Zie daarvoor onze GOGIscore die wij 2 maal per maand publiceren.

Categorieën: Tags: ,

3 Comments

  1. Ik zie hier 5 fondsen in staan die een bear 5Y hebben van minstens 10%. Cijfers van het verleden zeggen uiteraard niks met zekerheid over de toekomst, en we hebben een zeer goede laatste 5 jaar gehad, maar toch … zijn deze fondsen misschien niet een “quasi garantie” op alles behalve een slecht resultaat over een voldoende langer periode?

    Uiteraard eens nagaan of ze toevallig niet allemaal in dezelfde sector/regio zitten

    Like

  2. Mijn dochter wil sparen voor haar kleine kinderen. Zij wil graag iedere maand automatisch bijsparen zonder er verder naar om te zien. Is dit een goede oplossing voor haar ? We pikken er een aantal uit en maken een portefeuille aan bv via medirect en laten haar dan maandelijks sparen. Ik weet wel dat via gogi beter is, maar dat ziet ze niet zitten.
    Of zijn er betere oplossingen in dit geval ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.