Oorlog in Oekraïne: opgepast met regiofondsen

Niemand dacht dat het echt zou gebeuren: de Russische beer slaat toe en we krijgen een oorlog aan de grenzen van de EU.

Welke impact dit zal hebben op onze beleggingsportefeuilles zal pas binnen enkele weken/maanden echt duidelijk worden. Paniek is dus niet aangewezen.

Maar wie sector/regiofondsen zijn zijn portefeuille heeft, moet nu wel degelijk actie nemen. We tonen dit aan op basis van een lezersvraag.

Een lezersvraag

Ik bezit sinds begin 2010 het fonds KBC Bonds Emerging Europe LU0145228085 met jaarlijks dividend. Hoe ziet U de toekomstige ontwikkelingen van dit fonds ? Is de daling te wijten aan de onderliggende munt ? of is hier meer aan de hand ?

Dit fonds is een voorbeeld van een zgn. regio fonds, in dit geval van de ontwikkelende landen van voornamelijk Oost-Europa. Wij zijn geen grote voorstanders van regiofondsen en dit is een voorbeeld van waarom.

De laatste datum van de grafiek is 22 februari, de meest recente ontwikkelingen zitten hier nog niet in vervat.

De top 10 samenstelling ziet er als volgt uit:

Je kan onmiddellijk zien dat de diversificatie van dit fonds erg laag is. Dat is nu eenmaal een eigenschap van veel regiofondsen. De grote aanwezigheid van Russische obligaties is vanzelfsprekend erg problematisch.

Je bent dus erg kwetsbaar voor onverwachte gebeurtenissen door gebrek aan diversificatie.

Durven verlies nemen

Sector en regiofondsen kunnen grote winsten opleveren, maar evengoed grote verliezen. Misschien is het tijd om je regiofondsen even tegen het licht te houden en te evalueren of je ze nog wil houden.

Zelfs al sta je nu misschien al negatief met dergelijke fondsen, toch moet je durven verlies nemen. Om erger te vermijden. En misschien ook vanuit ethisch standpunt?

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

2 Comments

  1. Goede morgen met zijn allen, kan me iemand duidelijk make waar ik het paswoord kan verkrijgen dat nodig is om de GOGI score te bekijken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.