Prestaties in 2022

Ik was begonnen aan een lijst met de grootste verliezers van 2022. Mijn lijst sloot af op 16 februari 2022 en toen besliste Poetin…

Ik dacht te stoppen omdat de fondsen in de lijst waarschijnlijk nog een extra klap zouden moeten incasseren. Maar op het eerste zicht blijken de beleggers zich weinig aan te trekken van de evenementen in Oekraïne.

Je vindt hier de 25 fondsen met de grootste verliezen vanaf januari 2022 tot en met 16 februari 2022. De grootste verliezer eerst.

Om je niet helemaal in paniek te laten slaan, heb ik er ook het gemiddeld jaarlijks rendement bij vermeld van de periode 16 februari 2019 tot nu (drie jaar). Zo kan je zien dat een aantal fondsen nog steeds een behoorlijk jaarlijks rendement genereren. Dat cijfer houdt rekening met het vermelde verliescijfer.

Ook de COVID-dip wordt vermeld: het verlies tussen 16 februari 2020 en 16 maart 2020. De cijfers zijn ondertussen gecorrigeerd.

Gisteren (22 02) dacht ik dat we in de komende GOGIscore van 1 maart 2022 een massa SPREAD’s zouden terugvinden. Als alles blijft evolueren zoals nu, dan zal dat dus niet waar zijn.

Opmerkelijk: overal praat men schertsend over de verliezen van de ARK-fondsen van Cathie Wood. Maar die drie fondsen halen wel nog steeds een jaarlijks rendement van meer dan 15%. De bezitters van die fondsen hoor je niet klagen…

Dit artikel bewijst eens te meer dat het moment van instappen erg belangrijk is. Iets wat wij al bijna 10 jaar schrijven. Hoeveel beleggers hebben de voorbije maanden aankopen gedaan die nu zware verliezen laten optekenen. Nochtans gaf onze GOGIscore al een aantal maanden een STOP aan.

Categorieën:

4 Comments

 1. Mij maakt niet uit wat die ARKK doet of deed. Die return is toch voor Amerikanen als ze laag gekocht hebben. Ik ben eerder benieuwd of technologie de prestaties van de afgelopen 3 jaar kan herhalen voor de komende 3 jaar. Ik denk dat het gevaarlijk is om prestaties uit het verleden lineair te projecteren naar een toekomst waar de omgevingsfactoren er helemaal anders gaan uitzien.

  Like

  1. Twee reacties daarop: 1° (misschien gelukkig) gaan de meeste Belgische beleggers deze fondsen niet zo maar even kunnen aankopen.
   2° Jouw vraag spreidt de rode loper uit voor het artikel dat mijn collega aan redigeren is over de gevaren van sectorfondsen.

   Like

  1. Inderdaad goed gezien. Het gevaar van toevoegingen te doen in heel grote excelbestanden… Ook de cijfers zijn verkeerd.
   25 02: ondertussen zijn de cijfers en vermeldingen gecorrigeerd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.