GOGIgraf iShares Global Clean Energy

Verraderlijk, da’s ’t minste wat ik kan zeggen als je niet oplet of gewoon leek bent.

Op zowat alle producten die men verkoopt aan particulieren moet de verkoper een garantie bieden van 2 jaar. Niet op beleggingsproducten want daar is het risico voor de koper. En we weten hoe het gesteld is met de financiële kennis bij die “kopers”.

Als men zou vragen wie er de volgende wielerwedstrijd of veldrit zal winnen, dan dient men al een fikse gokker te zijn om iemand aan te duiden die nog nooit bij de eerste 10 is aangekomen.

In de financiële wereld kan dat echter: men zoekt een fonds dat om de een of andere reden plotseling een extreem hoog rendement neerzet. Men toont een mooie grafiek met in vette letters dat uitzonderlijk rendement en als er dan, op dit moment want het is de trend, “clean” bij staat dan is dat mooi meegenomen. Zet er dan nog zeker bij dat cijfers uit het verleden eigenlijk geen waarde hebben (lees: doe de moeite niet om die gaan op te zoeken want je zou wel eens teveel kunnen zien).

Dat het een ETF is die heel weinig kosten aanrekent, is ook nog een voordeel.

Sluit vooral de grafiek af op 16/03/2021 want op dat moment sloot het fonds af met een jaarresultaat (DTD) van 157%. Jouw €1.000,- van vorig jaar zou op dat moment €2.570 geworden zijn…

Hoeveel zouden er in die val getrapt zijn ?

Onze GOGIgraf toont de realiteit:

Je krijgt een grafiek die meer dan duidelijk aantoont dat deze tracker eigenlijk de laatste jaren amper of geen rendement heeft opgeleverd. En dan gebeurt er iets fenomenaal waarvoor waarschijnlijk alleen de samensteller van de tracker de exacte reden van weet.

Als men weet dat het mediaan jaarlijks rendement sinds 2009 tot op 1 12 2021 zo’n 3% is, dan voelt men al onmiddellijk dat er iets extreem en uitzonderlijk gepasseerd is. Als men de mediaan berekent van de jaarrendementen behaald tijdens de laatste 6 maanden (1 07 2020 tot 1 12 2021) = 34%, dan komt men al gauw tot de vaststelling dat de ballon leeg loopt. Weer naar zijn gemiddelde van 3% per jaar ?

Wees echter gerust: diegene die je dat heeft aangeraden, heeft nog wel andere beleggingen in de aanbieding. Geen advies, maar zelf gevonden ? Zoiets klasseert men bij de beginnersfouten…

Als je een fonds wil aankopen, zoek dan in onze screenings het mediaan rendement en er zal al veel duidelijk worden.

Categorieën:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.