Laag kopen, hoog verkopen…

Naar aanleiding van een reactie van een lezer, wil ik met jullie deze strategie even testen, want dit zou wel eens de perfecte strategie kunnen zijn. In de praktijk blijkt ze echter…

Dat gaan we even proberen met een voorbeeld uit te leggen.

De eerste GOGIgraf die ik tegen kwam, was die van iShares MSCI World. Een ETF die voor velen een erg bekende is.

Om niet al te ver terug in de tijd te moeten gaan, zien we dat die op 16/04/2019 een STOP geeft. De NIW was op dat moment €50.56. Als we echter gaan kijken naar het hoogste punt van de overdrive (1/01/2020: NIW = €56,24). Dat betekent dat we met die verkoop meer dan 11% meerwaarde aan onze neus zouden hebben zien voorbij gaan. Wachten we veel langer en zouden aangekocht hebben op bijv 16/11/2019 (NIW= €55,23) dan nog lieten we bijna 2% meerwaarde liggen.

Nog een ander tijdstip: bij de STOP op 1/03/2021 verkochten we aan €63,01. Op 16/03/2021 liet het fonds een NIW optekenen van €64,66. Weer bijna 3% van de meerwaarde kwijt.

Het juiste moment kennen we pas als het voorbij is. Te laat !

Wanneer terugkopen ? That’s the question…

Daarbij speelt niet alleen het al of niet kunnen inschatten wanneer de remonte terug herstart. Meestal kan je dat ook alleen weer achteraf bepalen. Ook moet je daar soms weer over engelengeduld beschikken want tijdens de dotcomcrisis van 2000 duurde de “neergang” bijna 3 jaar om weer te stijgen vanaf circa maart 2003. Opmerkelijk: in mijn cursus van die tijd stond gedrukt dat de beurs nooit meer dan 2 opeenvolgende jaren in de min gaat…

Het andere aspect is eerder psychologisch: hebben we wel de moed en het karakter om in volle crisis weer volop te gaan aankopen. Ervaring leert ons dat velen bijna zolang wachten tot het weer te laat is. Weer een massa meerwaarde verspeeld…

Zo laat men zowel bij de uitstap als bij de (her)instap een massa meerwaarde liggen en dat leidt uiteindelijk tot povere resultaten.

Hoe deed ik het vroeger ?

Toen probeerde ik ook de dalingen te vermijden door bij een terugval snel te gaan verkopen.

Je komt echter altijd te laat en als je te snel op de bal speelt, dan stap je bij elke rimpeling uit de markt met als gevolg: een massa nutteloze kosten.

Dikwijls moest ik ook vaststellen dat ik aan een hogere prijs weer moest instappen en alzo een deel van de winst, die ik dacht te maken, op die manier kwijt speelde. Ofwel stapte ik te vroeg weer in en ging de koers verder naar beneden ofwel was ik te laat en miste ik een deel van de hausse.

Conclusie: een nerveuze bedoening en bijna nooit echt tevreden…

Hoe doe ik het nu ?

Om de “toestand” even te schetsen: met mijn beleggingsportefeuille ben ik gestart rond 2005 en die bevatte kort na de start (en eigenlijk nog een beetje) veel te veel verschillende fondsen (lijnen). De zwakste presteerders dienen te verdwijnen, maar het heeft natuurlijk geen zin om een lijn te verkopen die 4% per jaar levert. Dan dat geld op een deposito te gaan plaatsen aan 0,11% als je dat geld niet echt als cash nodig hebt. Dat maakt dat er nu ook nog wel wat opknapwerk nodig is.

Verder werk ik met een cashreserve (een buffer), die voor een gepensioneerde zoals ik, misschien iets te ruim gemeten is. Voor die buffer werk ik met twee limieten: een bedrag dat ik als veilig beschouw om allerlei dingen te kunnen betalen en een minimumlimiet: die grens is voor mij de aanleiding om minder presterende lijnen te gaan verkopen om de buffer aan te vullen. Als een extra veiligheid plaats ik nooit aankooporders die groter zijn dan 2% van mijn bestaande portefeuille. Zo zakt mijn cashvoorraad niet in sneltreinvaart.

Die beperking heeft nog een voordeel: ik voer enkel aankopen uit als ik een SPREAD krijg van onze GOGI P. Zakt het aangekochte fonds achteraf nog meer dan 10% dan kan ik nog een aankooporder indienen. Die evolutie probeer ik op te volgen met de trendlijnen of met een limietorder (ETF) als dat mogelijk is.

Denk nu niet dat ik erg rijk ben. Echt niet. Maar door het feit dat mijn portefeuille een mooi rendement oplevert, ben ik meer dan tevreden.

Wat is er belangrijk voor een belegger ?

Vooreerst natuurlijk de selectie van een fonds. Maar, alhoewel velen dat gaan tegenspreken, even belangrijk is zeker het moment van de aankoop. Laat je dus zeker niet vangen voor promoties of kortingen om aan te kopen op de dure momenten: het behalen van hun omzetcijfer doet jouw rendement zeker niet stijgen.

Op onze site kan je daar alle info volledig gratis over vinden.

Categorieën:

9 Comments

 1. Aankopen met STOP op 16/4/19 ? Koopt men aan met een stop?
  Verkopen met stop op 1/3/2011. Verkoopt men met een stop?
  De 1/3/2011 datum is denkelijk 1/3/2021.
  Interessant is de informatie over hoe u het doet.

  Like

  1. In de data was inderdaad een fout geslopen en die is al gecorrigeerd.
   Wij schrijven normaal altijd over aankopen. Onze lezer draaide onze strategie om en suggereerde om bij STOP te verkopen. Ik hoop dat iedereen, na het lezen van zijn vraag, die ommezwaai gezien had. Ik had misschien nog iets duidelijker moeten zijn. Het idee achter dit artikel was te duiden dat zo’n strategie heel moeilijk, zoniet onwerkbaar is.
   Ikzelf verkoop alleen als mijn cashbuffer te klein wordt (als ik de bodem van de schatkist begin te zien). Behalve als een fonds mij teveel kost, maar die zijn er normalerwijze al lang uit.

   Like

   1. Wanneer is het geschikt moment om te verkopen?
    Aktueel denk ik, dat verkopen met latest Y1 > bull1L120 een mogelijke kanditaat is.
    Toegepast op het Janus Henderson balanced fonds zou men dan verkocht hebben op 16/3/21 met koers van 31.31
    Zal men bij een volgende correctie/crash met GOGI P terug kunnen aankopen aan een lagere koers?
    Het fonds zou dan met >20% moeten dalen.

    Like

   2. Ik geloof in de fondsen die in mijn screening een hoog mediaan rendement laten optekenen. Ik ben eigenlijk van plan om die na aankoop te behouden.
    Wanneer verkoop ik dan: 1° de fondsen die het niet waarmaken (minstens 2 jaar na aankoop) komen op de verkoopslijst te staan. 2° Fondsen die een te grote impact krijgen in mijn portefeuille worden afgebouwd (nooit groter dan 15% van)
    Tot op heden heb ik eigenlijk niet veel aandacht besteed aan het moment van de verkoop. Die voer ik uit als mijn buffer te klein wordt. Vermits ik dan ga voor fondsen met mooi rendement, zit ik niet te kijken naar het moment waarop die mindere voldoende winst hebben gemaakt. Ander en beter.
    Teveel beleggers verkopen hun goede fondsen en zitten te wachten tot de “mindere” voldoende hebben opgebracht. Tijdverlies ?

    Like

 2. Misschien is Victor zijn vraag ingegeven door wat (naar mijn interpretatie) verwarrende zin: “Dat betekent dat we met die aankoop meer dan 11% meerwaarde aan onze neus zouden hebben zien voorbij gaan”.

  Ik meen dat er bedoeld is in dit artikel om daar te schrijven: “Dat betekent dat we met die verkoop meer dan 11% meerwaarde…”

  Op basis van het idee van het artikel om na te gaan of Stop momenten (goede) verkoop momenten kunnen zijn.

  Vriendelijke groeten,

  Joeri

  Like

 3. Ondertussen voor het fonds Janus Henderson Balancend ( het enig fonds waarvoor ik een voldoende historiek heb om de GOGI parameters te kunnen berekenen) eens nagezien of kopen met GOGI P en verkopen met latest Y1 > bull 1L120 een effectieve methode is als wat meer terug gaan in het verleden. Een aankoop kon gedaan op 16/3/2008 aan 9.89 koers.
  Een verkoop op 16/12/2009 aan koers van 10.92
  Het volgende aankoopsignaal kwam op 16/1/2016 aan koers van 19.88.
  Dus terug aankopen aan merkelijk hogere koers dan men het verkocht had.
  Dit slecht presteren werd sterk beïnvloed door het lang ( 8 jaar) wegblijven van het terug aankoopsignaal.
  De efficiëntie van het GOGI-P signaal kan dus ook in vraag gesteld worden.

  Like

 4. Ik heb enkele koersen opgezocht van de IWDA ETF en op 15/2/21 was dat 63,90 op 26/2 61,82 en op 15/3 64,93. Uw grafiek duidt dan 1Y rendement van 5%, 20% en 57% aan.
  Alhoewel de koers gezakt was op 26/2 toont uw grafiek een stijging van 20%. tegen 5% op 15/2. Dit is duidelijk te wijten aan de correctie het jaar voordien.
  Om dergelijke pieken die tot foutieve interpretatie kunnen leiden, bereken ik 1Ymed+-6 rendementen, daarbij vertrek ik niet van de koers 1jaar voordien maar van de mediaan van de 6 koersen voor tot de 6 koersen na die van 1 jaar voordien. Ik kom dan tot 13%, 20% en 24%.
  Het beter inschatten van werkelijke evolutie zou kunnen verkregen worden door in de grafiek ook de groei van de koers weer te geven, die kan dan steeds links starten op 0%.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.