Minimaal 4 %…

Overal lees je dat je door de inflatie geld verliest als je jouw zuurverdiende centen op een spaarboekje laat staan. De verkopers van allerlei beleggingen grijpen dit riedeltje aan om je zo snel als mogelijk als “beleggingsklant” te mogen verwelkomen.

Ik ga deze uitspraak zeker niet weerleggen en al zeker niet omdat er heel wat geruchten opdoemen dat die “tijdelijke” inflatie toch wel eens niet zo tijdelijk zou kunnen zijn. Die inflatie vreet aan je spaargeld, niet zozeer op korte termijn, maar zeker op langere termijn wordt dat een ernstig probleem.

Door het geld van hun spaarboekje over te zetten naar een belegging, denken er velen dat het probleem opgelost is. Ik lees herhaaldelijk: “ik haal nu zo’n 3 à 4% en dat is al gauw vele malen meer dan mijn spaarboek genereert.”

Is dat dan wel voldoende ?

Natuurlijk hangt alles vooral af van wat je met die spaarpot van plan bent of wat de bedoeling is.

1° Is het enkel en alleen de bedoeling om je te wapenen tegen de inflatie ?

Dan zal die 4% wel genoeg zijn. Ik wil de reacties als “4% is wel iets teveel” al in de kiem smoren. Voor de “gezondheidsindex” (want daar kijkt men vooral naar) misschien wel. Maar, om die gezondheidsindex te bekomen, hebben ze een aantal producten uit de index uitgegooid en laat dat nu net die zijn die flink in prijs stijgen. Wil je jouw spaarcenten echt goed beschermen dan is 4% echt wel nodig. In de toekomst misschien wel nog te weinig…

2° Ga je aan ’t beleggen om je spaarcenten te laten groeien of is het de bedoeling om dat kapitaaltje jouw karig pensioen te laten aanvullen ?

Weet dan dat er met 4% rendement weinig echte groei zal inzetten en schrik niet dat elke opvraging of afkoop om aan te vullen een regelrechte aanslag betekent op jouw spaarpot. Zelfs met dat rendement ga je dan jouw appel voor de dorst al heel vlug een appeltje zien worden. Hoop dat je zeker niet te lang blijft leven of je eindigt met alleen het klokhuis en mogelijk nog in armoede.

Als je denkt op safe te kunnen spelen met zo’n 6% rendement per jaar (dus 2% meer dan nodig voor het inflatiespook af te houden) dan ga je nog altijd heel zuinig moeten zijn. Even reken: zo’n €100.000 aan (6% – 4%) 2% levert jou elk jaar zo’n €2.000. Dat betekent per maand een goeie €150… Iets zinnig kopen of een follieke, of misschien eens ziek worden en weg zijn ze…

Stel vragen als men beslist dat jij een defensief beleggingsprofiel hebt: de producten die men je gaat voorstellen, gaan mogelijk nog niet eens de inflatie-impact op jouw spaargeld afremmen. Begrijp je nu waarom iemand die beleggingsprofielen als a-sociaal bestempelde: als je niet al te veel bezit, dan zorgt dat profiel er voor dat je arm blijft…

Je kan natuurlijk proberen om op je 65 over meer te kunnen beschikken. Daarvoor heb je dan meer rendement nodig dan 4%. Ook als je tijdens dat “grote verlof ” al eens iets meer wou doen omdat je er nu eindelijk de tijd voor hebt, dan moet je er voor zorgen dat je rendement kan zorgen voor dat nodige kapitaal: meer dan 4%…

Mijn screenings kunnen je helpen om die producten te vinden die een hoger rendement genereren en als je wil vermijden dat je aankopen doet op de meest ongeschikte momenten ga dan eens kijken naar de GOGIscore.

Gaan producten met een hoger rendement niet zorgen voor meer volatiliteit en alzo kans op grotere verliezen ? Onze GOGI P kan je daar kunnen bij helpen. Dat een belegging geen stabiele lijn omhoog is, weten de meeste mensen wel. Wat ze meestal niet willen zien, is dat ze plotsklaps in de rode cijfers belanden.

Je gelooft niet in die GOGI P ?

Mogelijks gaat jouw raadgever je vertellen dat het momentum bepalen onbegonnen werk is. Natuurlijk is het bekomen van commissie voor hem/haar op elk moment belangrijk, maar knoop in je oren dat het risico helemaal en alleen op jouw schouders rust. Er zijn nu eenmaal weinig verkopers die een product aan de man brengen waarvan jij, en jij alleen, moet opdraaien voor het resultaat.

Stel dat je “nieuwe” auto het na 2 dagen laat afweten en niet meer start. Ik denk dat jouw garagist er niet mee zal wegkomen door te stellen dat hij je wel een andere wil verkopen.

Ga maar eens praten met je bankier over de garantie na verkoop.

Garanties voor de GOGI P: ik kom deze maand nog met harde bewijzen dat het wel degelijk werkt.

Categorieën:

9 Comments

 1. Eind september publiceerde Robeco zijn jaarlijkse rapport met toekomstverwachtingen. Voor de periode 2022-2026 verwachten het Rotterdamse fondshuis een jaarlijks rendement van 4,3% voor aandelen en een negatief rendement op overheidsobligaties in ontwikkelde markten gemeten in euro.

  Quote uit De Belegger

  Like

  1. Blijkt hoe langer hoe meer dat wij het nog niet zo slecht doen in voorspellingen.
   Vandaag gesproken met een zestal fondsbeheerders: blijkt overal dat je er de komende maanden niet gaat komen als je niet dynamisch belegt. Als je dan de risico’s wil onder bedwang houden, dan is er maar een advies: volg GOGI P…

   Like

 2. Ik heb al vaak gelezen dat een fonds minimum 4% op jaarbasis moet halen om te kunnen blijven deel uitmaken van jullie selectie. Over hoeveel jaar moet het fonds dan minstens 4% per jaar opbrengen? Is zo’n rendement in de toekomst nog haalbaar volgens jullie?

  Like

  1. Ik selecteer fondsen waarvan het mediaanrendement hoog genoeg is. Telkens als ik dien te verkopen om mijn cashbuffer te spijzen, evalueer ik de rendementen in mijn eigen portefeuille op hun jaarlijks rendement. Die moeten wel minstens 2 jaar geleden aangekocht zijn.
   Er zullen er wel genoeg zijn die meer dan 4 per jaar genereren, maar wij twijfelen sterk of daar mixfondsen gaan bij zijn zoals je kon lezen in het artikel van mijn collega.

   Like

   1. Zijn de fondsen in jullie eigen portefeuille dan hoofdzakelijk fondsen uit de mixers? Of beleggen jullie niet noodzakelijk alleen in fondsen uit de mixer? Hebben jullie zelf nog mixfondsen in portefeuille of hebben jullie ze er al uitgekieperd?

    Like

   2. De artikels onder het menu “strategie” zijn geschreven vanuit onze persoonlijke ervaringen, niet omdat we iets aan de man moeten brengen. Lees maar eens wat ik schrijf in de artikelen reeks over “kan je nog defensief beleggen in 2021?”

    Like

 3. Is het mogelijk om eens een inkijk te krijgen in de fondsen die zich momenteel in jullie portefeuille bevinden? Zijn jullie bv. van plan om wijzigingen door te voeren nu de meeste fondsen op hun hoogste piek staan? Indien nier, geen probleem. Maar het zou vele lezers helpen om hun eigen portefeuille uit te bouwen denk ik.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.