GOGIgraf Lombard Odier World Gold Expertise

Met het fonds Lombard Odier World Gold Expertise LU01172582818 en zijn sectorgenoten gaan we nu eens een totaal andere toer op en dat zal je vlug gaan merken als ik de cijfers presenteer.

Moet ik er nog bij vermelden dat dit een erg volatiel fonds is ? Terwijl de anderen bijna allemaal een overdrive lieten optekenen, toont dit fonds zowaar een dip. Dit niet alleen qua jaarresultaten maar ik meen dat er weinig andere fondsen zijn die zo’n evolutie of variatie laten zien bij de Med1L120: als die mediaan van -20% stijgt tot +15% dan heb je te maken met een ultra volatiel fonds. En zeggen dat vele beleggers goud in portefeuille nemen als bescherming: de grafiek toont wel iets anders.

Onmiddellijk intekenen ? Ik zou toch wachten tot je de cijfers ziet en je kan oordelen of het de moeite is om in zo’n fonds te investeren.

Andere opmerkelijke cijfers: Ik lees vandaag (7 11 2021) op een website dat goud op zijn hoogste prijs (1825,87) stond sinds september. Je zou denken dat goud het dan erg goed doet. Als ik echter naar het jaarresultaat ga kijken op 01/11/2021 (DTD) dan vind ik daar een verlies op 1 jaar van 3,91% en voor Xetra Gold zelfs -4,66%. Dat goud momenteel geen hoge toppen scheert, ik zou eerder stellen het tegendeel, zie je wel duidelijk in onze cijfers in de grafiek hierboven. Er is dus een wezenlijk verschil tussen de prijsevolutie van goud (of een fonds) en de prestatie van dat zelfde goud of fonds. Er zijn er al verschillende die kwamen vertellen dat onze grafiek fout was… of van een ander fonds…

Begrijp je dan ook dat een fonds op zijn all-time-highest kan staan, maar dat de prestatie eerder iets helemaal anders laat zien ?

Dan de cijfers:

Eerst “arranged” volgens het mediaan jaarlijks rendement van de laatste 10 jaar:

Ook hier weer iets heel speciaals: “goudfondsen” tonen totaal andere prestaties dan “the real thing”. Trackers komen nog het dichtst in de geburen.

Als je goud koopt als buffer of als verzekering dan kan ik dat nog min of meer begrijpen Bij de fondsen is die verzekering niet meer te vinden: kijk maar naar de cijfers van de Covid-dip of naar de Risk-factor. Bij de goudmijnfondsen is het nog erger en is de voeling met het edelmetaal totaal weg.

Een mediaan rendement over periodes van 5 jaar van 2% vind ik behoorlijk pover (om niet te zeggen…). Ik ben alzo geen fan van goud en al zeker niet van goudfondsen. Als de Mediaan5 een cijfer toont van -5 (%) dan wil dat zeggen dat de helft van de beleggers na een periode van 5 jaar een verlies mag opschrijven van zo’n 5% of meer, of m.a.w. dat een pak meer dan de helft van de goudbezitters verlies heeft geleden. Een aantrekkelijk idee?

Defensieve beleggers moeten zich zeker de vraag stellen of ze zo’n volatiliteit (zie Risk) wel aankunnen. Als je die Risk-factor niet onmiddellijk kan plaatsen: bij de Technofondsen was de hoogste 153… en dat vinden velen al veel te volatiel.

Het fonds uit de lijst van onze lezer levert in zowat de helft van de gevallen een verlies op van minstens 8%. Kan je dan met zo’n fonds geen winst maken ? Toch wel, maar dan moet je op de goeie momenten instappen of heel veel geluk hebben om in de richting van die 47% te gaan. BULL duidt ook aan dat er weinigen daar in lukken.

Ik ben het gaan opzoeken: de BULL 5Y van goud zelf toont 8%. Die van het fonds van Lombard Odier dat hier besproken wordt, toont 10%. Koop je gespreid, zonder te kijken naar het momentum, dan ga je ergens rond de mediaan (zie tabel) uitkomen.

Als afsluiter de tabel grangschikt volgens onze MP Quality-indicator (MP Q):

Nu we de vorige cijfers hebben gezien, konden we dit verwachten: de prestaties zijn pover tot erg negatief.

Echter, je kon zien (bovenaan) dat goud op een dieptepunt zit. Misschien is dit dan wel een koopgelegenheid, maar hou terdege rekening met de cijfers die ik hierboven heb getoond.

Ik heb getracht wat nevel en mist te doen verdwijnen bij het beleggen in goud en goudfondsen. Je krijgt hier ook een prachtvoorbeeld van het verschil tussen de evolutie van de NIW en onze manier via de prestaties of het vermogen van een fonds.

Jouw idee ?

Categorieën: Tags: , ,

4 Comments

 1. Beste Marc,
  Waaraan ik nu twijfel: is de volatiele (blauwe) lijn de NIW zelf of is die lijn het resultaat van een berekening op de NIW ? de verticale as is namelijk in procenten.
  Dank,
  Jan

  Like

  1. De meest volatiele lijn geeft telkens de prestatie (het jaarrendement DTD) weer.
   Zoals je merkt, zit het rendement van goud momenteel op een dieptepunt. Men verwijst in dat opzicht dikwijls naar de USD: als die sterk staat, zoals nu, is er minder vraag naar goud.

   Like

 2. Heb een aantal jaren terug ook eens in de Blackrock World Gold geInvesteerd, was blij dat ik na een aantal jaren terug op positief kwam te staan, waardoor ik ze weer zonder verlies kon verkopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.