De beste Belgische pensioenspaarfondsen 2021

In kranten en op tal van websites vind je lijstjes terug met de beste pensioenspaarfondsen. Die lijstjes zijn meestal samengesteld op basis van geannualiseerde rendementen. Die geannualiseerde rendementen zijn echter een momentopname. die totaal kan verschillen afhankelijk van hoe de beurzen het op dat ogenblik doen. Een kleine correctie kan al heel andere cijfers opleveren en de volgorde in zo’n lijstje totaal veranderen.

Onze aanpak is totaal anders. We bekijken immers niet één momentopname, maar bestuderen het gedrag van het fonds in detail op basis van honderden verschillende momentopnames. Hierdoor is onze beoordeling niet afhankelijk van het toevallige ogenblik waarop we die maken.

De methodiek

We onderwerpen de fondsen aan een grondige screening en daarvoor gebruiken we de screening cijfers die collega Al Fonds voor ons gemaakt heeft.

Ben je nieuw op MijnPortefeuille en begrijp je niet hoe dit screening systeem werkt? Wij bekijken niet enkel geannualiseerde rendementen op 3, 5 of 10 jaar zoals je die elders ook aantreft. Wij bekijken ook diezelfde cijfers van vorige maand, vorig jaar en het jaar daarvoor.  We berekenen honderden periodes met een start- en einddatum in het verleden. Zo komen we tot cijfers die representatief zijn voor “de gemiddelde belegger”.

Je moet vooral onthouden dat dit systeem cijfers produceert erg stabiel zijn en dus niet fel wijzigen wanneer er de beurzen in een rally zitten of omgekeerd wanneer er een correctie op de beurzen voorvalt. We zijn ervan overtuigd dat die cijfers een veel beter idee geven van de echte lange termijn prestaties van een fonds dan de cijfers die je op andere websites terug vindt. Onze cijfers verschillen dan ook sterk van die andere cijfers.

Beste pensioenspaarfondsen: De criteria

Een goed pensioenspaarfonds moet voldoen aan een aantal strenge criteria:

  • het rendement op lange termijn moet bovengemiddeld zijn, met een minimum van 7% op jaarbasis.
  • een goede verhouding tussen rendement en risico wat zich vertaalt in een bovengemiddelde MPQ score
  • regelmatige goede prestaties over een lange periode primeren over recente uitstekende prestaties

We zoeken dus niet noodzakelijk fondsen die in goede tijden uitzonderlijke prestaties neerzetten, maar ook in minder goede tijden in staat zijn om zijn winst zoveel mogelijk vast te houden.  Dit is van groot belang want als je net rond je pensioenleeftijd met een beurscrash te maken krijgt, wil je dat dit zo weinig mogelijk gevolgen heeft voor je jarenlange spaarinspanning.

De beste dynamische pensioenspaarfondsen

De harde cijfers kan je terugvinden in de screening in dit artikel. We hanteren de cijfers op periodes van 5 jaar en we bestuderen het rendement van een éénmalige belegging.

We tonen geen tabel maar wel een grafiek. Die geeft immers een veel beter inzicht hoe de pensioenfondsen zich gedragen in alle omstandigheden. Klik om te vergroten.

De fondsen van BNP Paribas worden ook verdeeld onder andere namen, zoals Axa, Crelan, Fintro en Nagelmackers. We nemen deze niet op in de tabel om het overzichtelijk te houden.

Hoe moet je deze grafiek interpreteren?

Eerst en vooral zijn er de grijze balken, die overeenkomen het rendement tijdens uitzonderlijk goede beurstijden over een periode van 5 jaar (BULL5). Slechts 10% van de pensioenspaarders hebben dergelijke rendementen gehaald op een beperkt deel van hun inleg, dus moet je daar niet teveel naar kijken.

De blauwe balken geven het jaarlijks rendement tijdens moeilijke beurstijden  (BEAR5) over een periode van 5 jaar. Ook dit zijn rendementen die behaald werden door slechts 10% van de pensioenspaarders voor een beperkt deel van hun inleg. Omdat we al heel lang geen echte beurscrash meer gezien hebben, zijn deze cijfers geen indicatie van wat er zou gebeuren na zo’n beurscrash. Je moet eigenlijk rekening houden dat deze cijfers sterk negatief zouden zijn i.p.v. positief.

De oranje balken geven weer welk jaarlijks rendement een gemiddelde belegger (de mediaan of MED5) in het fonds behaalde over een willekeurige periode van 5 jaar in het verleden. Ongeveer 50% haalden iets betere rendementen, 50% haalden iets slechtere rendementen.

Omdat je eigenlijk jaarlijks aan pensioensparen doet, gaat iedere jaarlijkse instap een eigen rendement halen op zich. De mediaan geeft dus een heel goed idee hoe al die bedragen tezamen gemiddeld renderen in de voorbije jaren.

Je bankier probeert je te overtuigen van de kwaliteiten van zijn pensioenspaarfonds door te zwaaien met geannualiseerde rendementen die tegenwoordig eerder aanleunen tegen de grijze balken of BULL5 waarde. Deze hebben over lange termijn echter weinig waarde en geven een totaal verkeerd beeld van het werkelijke lange termijn rendement van het fonds. Over de prestaties die de gemiddelde belegger haalt zal je bankier nooit spreken, want dat komt hem niet altijd goed uit.

 

Hoe onderscheid je goede van minder goede fondsen?

We hebben de fondsen ingedeeld in een groen blok, met de beste prestaties, oranje voor eerder matige prestaties en  rood voor ronduit zwakke prestaties.  Je kiest best enkel uit de fondsen in het groene blok.

Wat we niet weergeven in de grafiek is de MPQ waarde van het fonds, je vindt die wel in de screening cijfers. De MPQ is de verhouding tussen het rendement en het risico van het fonds. Je wil immers wel goede rendementen, maar niet ten kosten van te grote risico’s. Naarmate je dichter bij de pensioen komt, wordt dit alsmaar belangrijker. 

Als je de MPQ van de fondsen in het groene blok gaat vergelijken, blijken er toch nog wel wat verschillen te zijn. De “balanced” fondsen presteren over het algemeen wat beter qua MPQ, en dat is niet verwonderlijk. I.p.v. te streven naar maximale prestaties, gaan ze ook rekening houden met het risico dat daar tegenover staat.

Je kan dus gerust kiezen voor de dynamische fondsen, maar weet dat je met de “balanced” fondsen eigenlijk een betere verhouding risico/rendement krijgt.

De beste defensieve pensioenspaarfondsen

Dynamische pensioenspaarfondsen kunnen het lastig hebben tijdens moeilijke beurstijden. Tijdens een crash mag je zelfs tijdelijke verliezen van -30% of meer verwachten.

Om dat probleem op te vangen, zijn de fondsbeheerders een aantal jaar geleden gestart met zgn. defensieve pensioenspaarfondsen. Deze fondsen streven om sterke schommelingen te vermijden, eventueel ten koste van een lager rendement. In vaktermen heet dit dan fondsen met een lage volatiliteit.

Naar analogie van hierboven, geven we de grafiek van de prestaties op periodes van 5 jaar.

Tegenwoordig lijken de rendementen en het risico van deze fondsen elkaar weinig te ontlopen.

De invloed van instapkosten

De meeste fondsen rekenen een instapkost van 2% tot 3%. Het Argenta pensioenspaarfonds rekent geen kosten aan. Maar welke invloed heeft dit nu op de resultaten van hierboven?

Pensioensparen is gelukkig iets voor de lange termijn. Wie op zijn 22 start, kan maar liefst 45 jaar lang pensioensparen. Die 3% instapkost kan je dus over pakweg 30 tot 40 jaar afschrijven.  Als je dat uitrekent, dan komt dit bijvoorbeeld over een periode van 30 jaar op een min-rendement van 0,1% op jaarbasis.

De invloed van instapkosten is dus verwaarloosbaar en heeft geen invloed op de cijfers die je in dit artikel leest. Je beslissing om voor één of ander fonds te kiezen, moet je er zeker niet van laten afhangen.

Slot

Wanneer ga je in een dynamisch pensioenspaarfonds beleggen? En wanneer schakel je best om naar een defensief fonds? En wat is de rol van pensioenspaarverzekeringen in dit alles?

We bespreken dit alles in het artikel rond een strategie voor pensioensparen.

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.