GOGIgraf Invesco Global Consumer Trends

Na de melding dat ik ook andere grafieken kon publiceren, kreeg ik een lijstje binnen waarvan het eerstgenoemde fonds Invesco Global Consumer Trends (Isin LU0052864419) was. Als je het vergelijkt met Robeco Global Consumer Trends, waarvan ik de grafiek vorige week online zette, is er op het eerste gezicht weinig verschil qua rendement te merken.

Waarom wij dan toch het Robeco-fonds verkozen in onze Smart Selection ga je verder kunnen ontdekken, maar heeft vooral met de volatiliteit of onze Risk-factor (die hier lager is) te maken.

Ik begin met de GOGIgraf:

Net zoals de overgrote meerderheid van fondsen en trackers heeft ook dit fonds een uitzonderlijk hoog rendement neergezet tijdens de voorbije maanden.

Dit fonds noteert in USD maar dat maakt volgens ons niets uit. Je maakt niet minder of niet meer winst door op iets langere termijn aandelen, fondsen of zelfs goud te kopen in een andere munt. Als je verkoopt, ga je natuurlijk USD uitbetaald krijgen en die ga je waarschijnlijk dienen om te zetten. Dat kost je bijna niets.

Ga je de variant kopen met eurohedging dan kan ik daar momenteel weinig over zeggen omdat dat fonds nog maar zeer recent is opgestart. Te jong om te kunnen screenen. Onze ervaring met andere fondsen met een eurohedging is dat je jaarlijks tussen de 2 en de 4% van je rendement verspeelt door die zogenaamde beveiliging. Dan wissel ik later liever USD’s om in euro’s, dat is veel interessanter.

Dan de vergelijking met andere soortgelijke fondsen:

Eerst een vergelijking gerangschikt volgens de mediaan van het jaarlijks rendement sinds 2010

Wat je zeker ziet, is het feit dat buiten onze twee koplopers, de andere maar volgers zijn.

Ook opvallend is dat zelfs met een zwakkere prestatie de Risk-factor soms veel hoger is. Als je bijvoorbeeld maar zo’n 10% groei per jaar kan optekenen en je stelt dan vast dat er bij de Covid-dip zo’n 30% verloren weer verloren ging, dan blijf je als een yoyo op en neer gaan, maar eigenlijk komt er niets bij. Kijk maar eens naarhet fonds van Degroof Petercam dat een van de zwakste resultaten laat optekenen, maar bij de Covid-dip wel bij de groep van de grootste verliezers terecht kwam.

Enkel naar het rendement kijken (wat spijtig genoeg velen doen) is eigenlijk je huiswerk onvolledig maken. Daarom:

Vergelijking volgens onze MijnPortefeuille Quality Indicator (MP Q):

Hier houden we rekening met twee belangrijke elementen terzelfder tijd: het rendement afgezet tegen het risico waaraan je wordt bloot gestelt.

Hier valt onmiddellijk op dat nu het fonds van Morgan Stanley het beste scoort: het hoogste rendement met de laagste volatiliteit. Een “defensieve belegger” kan met dat fonds toch ook nog meedoen met de grote jongens. Zo’n 13% per jaar halen voor een defensieve belegging is zeker niet mis. Er zijn er velen die dat cijfer niet halen met een dynamische strategie.

Dat het fonds van M.S.I. een erg stabiel rendement heeft, kan je ook nog zien aan andere cijfers: zowel over periodes van 5 jaar, periodes van 3 jaar en natuurlijk ook de periodes van 1 jaar hebben alle drie als mediaan 13%. Dat wordt bijna een zekerheid.

Voor diegenen die met grote bedragen beleggen: als je toch iets meer rendement zoekt, maar de volatiliteit lager wil krijgen, dan kan een samengang van twee fondsen zeker een uitkomst bieden. Om niet alles op één paard in te zetten, kan dit ook een mogelijkheid zijn.

Je zou ook nog kunnen gaan kijken naar de onderliggende aandelen, maar uit ervaring weet ik dat dat bijna onbegonnen werk is. Neem aan dat de fondsbeheerders over veel meer wetenswaardigheden beschikken om een juiste keuze te maken. Bovendien volgen zij de zaken van nabij op en switchen zij op momenten dat ze het nodig achten. Voor jou niet te doen.

Vermits de kranten op dit moment enkel maar schrijven over maatregelen om ons klimaat en onze omgeving te vrijwaren, zou je ook nog kunnen gaan kijken of een fonds oog heeft voor ons klimaat. Alhoewel ik van mezelf durf zeggen dat ik erg bewust omga met ons milieu, is dat voor mezelf geen selectiepunt. Overal stelt men dat duurzaam beleggen betere prestaties levert: als ik alzo nauwkeurig selecteer op de betere prestaties kom ik toch vanzelf bij de goede fondsen… Mag ik aannemen ….

Categorieën: Tags:

2 Comments

  1. Zeer leerrijk deze vergelijkingsmethode met gelijkaardige fondsen.
    U verwijst zelfs naar de “defensieve belegger”.
    Wanneer het rendement van dergelijke fondsen met MPQ aan de hoge kant , zeg maar groter dan 100 en het huidige Y1 rendement terug op de langjarige mediaan zit dan is dit misschien niet echt het ideale GOGI P “SPREAD” moment maar dan misschien toch iets in de stijl van GOGI “NEUTRAL” in plaats “STOP”?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.