GOGIgraf Robeco Global Consumer Trends

Een lezer vroeg mij om een update van de GOGIgraf van het fonds Robeco Global Consumer Trends te publiceren. Hij had gezien dat de GOGIscore een SPREAD gaf terwijl de GOGI P nog steeds op STOP stond.

Deze scores kunnen zeer snel veranderen.

De reactie was gebaseerd op de GOGIscore van 15 10 2021 en je zal merken dat de update van 1 11 2021 al een andere score geeft. Gelieve alzo zeker op te letten met “verouderde” (meer dan een week oud) signalen.

Hier de update van 1 11 2021:

Zoals je ziet, is dat momentum alweer voorbij. Ik kan daar ook niet aan doen, maar het kan zeer snel wijzigen op de beurs.

Ondertussen geeft zowel de GOGIscore als de GOGI P weer een STOP.

Maar niet getreurd: voor mezelf heb ik een speciale limiet ingesteld zodat ik onmiddellijk weet wanneer een fonds of een tracker de GOGI P benadert. Vanaf dat moment hou ik het fonds van nabij in de gaten. Wel, dat signaal heb ik niet gekregen.

Even een opfrissing:

Als de GOGIscore een SPREAD geeft, dan kan het interessant zijn om weer met kleine bedragen gaan te sparen in het fonds. Daarom is het een SPREAD en geen BUY. Wij vragen altijd om zelf je huiswerk te maken vooraleer je een aankoop doet. Zie verder.

Als de GOGI P een SPREAD geeft, dan kan het interessant zijn om iets grotere (of een groot) order in te geven. Weer geen BUY maar een SPREAD. Waarom je huiswerk maken ? Wel, op dit moment zijn er een aantal China-fondsen en trackers die bij de GOGI P een SPREAD geven. Ik zou willen vragen om daar zelf een beslissing over te nemen. Dat dieptepunt wordt namelijk veroorzaakt door beslissingen van de Chinese regering en ik weet niet of er nog zo’n beslissingen komen of dat de impact van die genomen beslissingen al uitgewerkt is. Gaan die beslissingen ook de verdere toekomst beïnvloeden ? Daarvoor heb je weer die glazen bol nodig. Maar je kan altijd een gokje wagen, met de nadruk op gok.

Zo zie je maar dat, alhoewel de GOGI een zeer sterk signaal is, we er geen automatisch koopsignaal van maken. Het zou te spijtig zijn dat alles vanzelf loopt zodat je slapend rijk wordt.

Niet komen klagen na een gok !

Categorieën: Tags:

16 Comments

 1. Beste Marc,
  Wil je uitleggen hoe je die limiet dat een fonds de GOGI P nadert kan instellen?
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Like

  1. Als je met de formules van Excel overweg kan, is dat een fluitje van een cent.
   Zoals je weet, is de GOGI P de waarde van onze BEAR: dwz percentiel 10% van de jaarrendementen. Als je nu percentiel 25 of 30% neemt dan krijg je sneller een SPREAD.
   Let er mee op dat je geen vallende messen probeert te pakken: mijn voorbeeld van China spreekt boekdelen.

   Like

 2. Beste Marc,

  De grafiek is zeer inzichtelijk, dankje. Hij geeft ook een idee vd kans dat Gogi-P doorbroken wordt voor dit fonds. Hij laat zien wat ik al langer vreesde bij deze methode: we riskeren te laat te zijn als we te weten komen dat Gogi-P doorbroken wordt. De doorbraak van een Gogi-P zouden we moeten zien aankomen (ik weet het, er is in dit vak weinig te voorspellen). Wij zien de getallentabellen, niet de grafieken.

  Kunnen we niets verzinnen in de methode die een signaal geeft: “let op, de Gogi-P doorbraak komt er mogelijks aan” ? vb. een neerwaartse gradiënt berekenen over een korte tijdspanne, als de grafiek in de buurt komt van Gogi-P ? Je hebt voor jezelf een signaalgever; wat raad je ons aan ?

  Dank om je inzichten te delen.
  Jan

  Like

  1. Da’s een vraag waar we eens goed moeten over nadenken want ik weet momenteel ook geen sluitende oplossing.
   We moeten wel opletten dat we niet te vroeg reageren zodat we al gekocht hebben terwijl het nog veel verder daalt.

   Last but not least: ik ben niet meer van de jongsten…

   Like

   1. Dag Marc,

    Dank voor je antwoord. Ik denk met je mee. Je kan ook je lezers aanspreken.
    Tja, je zal nooit kunnen vermijden dat de beurzen nog verder dalen na je aankoop, maar je zal dan toch relatief “laag” aangekocht hebben. Zoals je al meer dan eens zelf geschreven hebt: hou voor die verdere dalingen nog wat munitie over. Er zal altijd een menselijk beslissingsmoment nodig zijn. De methode met zijn signalen neemt het natuurlijk niet over.

    Je laatste zin over je leeftijd brengt me in verwarring. Je hebt ooit eens geantwoord: we gaan nog wel een tijdje door. Mocht dat niet zo zijn, dan moeten jullie voor opvolging uitkijken. Hou ons op de hoogte.

    Oprechte dank,
    Jan

    Like

 3. Dank je wel voor deze grafiek. Blijkbaar zit het desbetreffende fondsrendement nu terug iets hoger dan zijn langjarige mediaan en is er slechts een korte dip onder gezakt, correct aangegeven door GOGI spread maar oh zo veel duidelijker met deze GOGI grafiek.
  De grafiek toont ook duidelijk dat het fonds actueel in een rendement bandbreedte zit dat geen extreem is voor dit voor dit fonds, dus toch eventjes op tafel leggen en van kortbij volgen, beslissen moet je inderdaad zelf doen.

  Like

 4. Wat te denken over de aanbevelingen van TA Invest:
  XTRACKERS PORTFOLIO
  UCITS ETF
  (ISIN-code : LU0397221945)

  XTRACKERS PORTFOLIO
  INCOME UCITS ETF
  (ISIN-code: IE00B3Y8D011)

  JANUS HENDERSON
  BALANCED FUND A2
  (ISIN-code: IE0004445015)

  Met dank voor reactie,

  Luc

  Like

 5. Ik heb er enkele
  LU0052864419 Gl Consumer trends Invesco
  LU0056508442 World.Techno BGF
  LU0172582818 L.O. W. Gold Expert
  LU2048586593 Smart Energy Allianz K €

  Like

  1. Het laatste fonds heeft blijkbaar nog geen akkoord voor distributie in BE en is zeker nog te recent opgestart om iets zinnig uit mijn screening te krijgen. Ik kan zelfs nog geen jaarrendement berekenen.
   De fondsbeheerder heb ik al wel ontmoet.

   Like

 6. Graag ook voor de to do lijst :

  NN Patrimonial balanced P dis. LU0119196268
  Blackrock global allocation LU0171283459
  Pictet Pictet Security P EUR LU0270904781

  Dank u zeer.

  Die door Luc hierboven vermelde Xtrackers , dat verdient misschien een artikel . Vergelijken met MijnPortefeuille Smart portefeuilles zoals MP SMART mix?

  Xtrackers Income heeft zeker mijn aandacht getrokken en qua portefeuille samenstelling is de Xtracker Income dan vergelijkbaar met NN Patrimonial balanced? of met MP SMART mix ?
  Alweer nieuwe ideeen, tenminste voor mij.

  Like

  1. Ik ben van plan om telkens 1 fonds per keer te nemen zodat ik er ook wat dieper op in kan gaan en mogelijk enkele vergelijkingen kan aandragen.
   Welke nationaliteit jullie hebben, kan ik niet inschatten, maar ik bekijk de fondsen natuurlijk met een Belgische bril. Daarom vraag ik me af waarom er vaak distributiefondsen of -trackers (Inc) worden gekozen want op elk dividend betaal ik daar 30% RV. En nog iets: ik krijg de meeste opmerkingen over de cash die staat te wachten en niets opbrengt. Kiezen we dan niet beter voor kapitalisatie ?

   Like

 7. Ik vind deze grafieken ook altijd een meerwaarde, daarom dat ik ze nu ook zelf maak voor de fondsen die ik in mijn portefeuille heb en van de fondsen die op mijn verlanglijstje staan. Alle info hiervoor vind je terug in de Gogi score die om de 2 weken gepubliceerd worden.

  Ben ook wel benieuwd of de nodige opvolging voorzien is … het zou zonde zijn dat al het werk dat hier tot nu toe werd ingestoken, verloren zou gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.