GOGIgraf Pictet Nutrition

Een lezer vroeg mij om de GOGIgraf van het fonds Pictet Nutrition met Isincode LU0366533882 eens te publiceren. Er zou een kans zijn dat er stagflatie komt en dan zouden sommige ondernemingen in de Agri-sector het wel eens goed kunnen doen.

Eerst een “technische wissel”:

Als je dit fonds opzoekt, dan krijg je als volledige naam Pictet I Nutrition en die I duidt aan dat het de variant is voor institutionele partijen en dat je daarom dient orders in te geven van minstens €1.000.000,- . Veel te veel voor de doorsnee belegger en daarom heb ik de P-variant ( Isincode LU0366534344) genomen die bestemd is voor de retail (= de spaarder belegger zoals ik en jij?).

Pictet Nutrition en de marketing:

Ik bespreek dit fonds zeer graag omdat ik zo kan aantonen wat ik reeds dikwijls geschreven heb.

Net zoals heel wat fondsen heeft ook dit fonds een “overdrive-periode” achter de rug zodat men met heel veel animo met de recente cijfers van de prestaties kan pronken en sommige mensen kan overtuigen. Als men de grafiek nauwkeurig bekijkt, dan kan men al zien dat de laatste periode een sterkere stijging vertoont dan de vorige jaren. Of dit een pover, middelmatig of uitstekend fonds is, kan men moeilijk uit deze grafiek afleiden.

Echter als men de prestatie van de laatste periode toont met een verhaaltje van “zou” en “zou wel eens kunnen” dan kan zo’n “adviseur” heel wat kleine beleggers overtuigen. En men moet toch alle fondsen verkocht kunnen krijgen… Zo’n adviseur wordt immers niet verloond op basis van de behaalde rendementen van zijn klanten, maar louter op het volume verkochte producten. Wat hij aan de man brengt doet er niet toe, als hij maar verkoopt.

Een ervaring die mij als sales manager altijd is bijgebleven: op zeker moment (meer dan 10 jaar geleden) was ik mijn uitnodiging kwijt voor de uitreiking van de DECAVI-awards. Een award die ook dit jaar met vele natjes en droogjes is overhandigd want ik lees er overal verwijzingen naar. Nu zou ik daar wel binnen gemogen zijn want ik was (en ben) ruim bekend in die wereld, maar ik wist de plaats van het festijn niet meer.

Na contact met mijn directeur, kreeg ik van hem een kopie van zijn uitnodiging: daarop kon ik lezen dat hij zijn akkoord had moeten geven om als laureaat €6.000,- bij te dragen als deelname in de kosten. Als men “won” betaalde men alzo zijn award en het festijn. Als men dient te betalen om te mogen winnen, dan verliest zo’n wedstrijd veel van zijn glans. Velen die het niet weten, laten zich door zo’n Award dan ook gemakkelijk misleiden. Je begrijpt dan ook onmiddellijk waarom er zoveel verschillende Awards wel te kopen winnen zijn. Genoeg om elk fonds zijn award toe te kennen…

Maar terzake:

Is dit fonds nu een fonds om te hebben?

Mijn screening zet alle fondsen met de billen bloot. De GOGIgraf toont al onmiddellijk dat het een middelmatig fonds is met een mediaan jaarlijks rendement sinds 2010 van 7%. Dat de laatste periode beter was toont de Med1L120 (De mediaan van de laatste 60 maanden) geeft 9%.

Persoonlijk kies ik voor mezelf enkel fondsen die er een gewoonte van maken om jaarlijks meer dan 10% te genereren (=een mediaan van meer dan 10%). Mag ik dit fonds dan bij de middelmatige klasseren ?

De verhaaltjes van “zou” en “zou kunnen” geloof ik al lang niet meer. Ze doen je van de hak op de tak springen of van de ene sector naar de andere? Voor jou heel wat kosten en je mag twee maal raden wie er beter wordt van al die wijzigingen met dat kopen en verkopen.

Ik kan er best mee leven dat je af en toe al eens een goede tip krijgt. Maar er kan zoveel gebeuren in de wereld dat men de uitvluchten al klaar heeft als die “zou” en “zou kunnen” eens niet zo zouden zijn.

Als afsluiter: men verwijst naar een vorige periode van stagflatie, maar men geeft dan wel commentaar op onze cijfers uit het verleden.

In deze materie zijn er geen staalharde garanties: de kans is echter vrij groot dat een uitmuntend fonds ook uitmuntende prestaties blijft leveren. Een middelmatig fonds “zou misschien” wel eens een uitstekende periode kunnen hebben.

Alhoewel….

Categorieën: Tags:

6 Comments

  1. Ik ben al jaren gestopt met het lezen van al die newsletters die hier toekomen.
   Ik heb een tijd genoteerd wat die zoal voorspelden. Als je dan later merkt dat dat toch niet uitkwam en je nam die tekst terug, dan zag je dat ze het zo fijn uitgelegd hadden dat je hen nooit woordelijk kon pakken. Zoiets als het orakel van Delphi.

   Like

 1. graag toelichting hoe ik forse daling van rode grafiek in 2021 (terwijl resultaten in 2021 volgens morningstar +13,1% is) moet lezen. Dank

  Like

  1. Zoals ik al verschillende malen heb vermeld, kan je met de cijfers en grafieken van Morningstar, alhoewel correct, weinig of niets aanvangen. Ze kunnen je zelfs erg misleiden.
   Wij berekenen elke halve maand het op dat moment behaalde jaarlijks rendement. Onze grafiek laat die opeenvolgende jaarlijkse rendementen zien en tonen exact wat een fonds presteert. Aan de hand van de medianen van die rendementen (de langlopende jaarlijkse gemiddelden) kan je een fonds beoordelen en ook zien of een fonds op een bepaald moment ondermaats of bovenmaats presteert.
   Zo kan je fondsen beoordelen en met mekaar vergelijken en ook kijken of het een goed moment is om in te stappen, of eerder een moment om af te wachten. Door het feit dat vele beleggers “blind” instappen (aangemoedigd door verkopers die enkel willen verdienen) bekomen ze erg povere resultaten.
   Een goede belegger kiest eerst wat hij zou willen kopen en kijkt dan of de vraagprijs interessant is. Doe je het anders, dan kan het verkeerd aflopen.
   Klap op de vuurpijl: als je het cijfer van Morningstar neemt op dezelfde dag als die van ons (hier 16 10 2021) dan moet die laatste positie overeenstemmen. Ga maar eens goed kijken want, alhoewel niet exact dezelfde dag, zoveel verschil is er niet met jouw cijfer.

   Like

 2. Zou het interessant kunnen zijn om eens Robeco Global consumer trends grafiek te updaten.
  GOGI staat nu op spread en GOGI P op stop. Dat zou een duidelijk beeld moeten maken op de grafiek of een gespreide instap nu wel mogelijk is en waarom GOGPI P nog steeds een stop geeft en wat daarvan de invloed is op het mogelijke beslissingssignaal spread of stop .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.