Prestaties van de Smart Selection in 2020

Op regelmatige basis evalueren we op visuele manier de prestaties van onze Smart Selection portefeuilles.  Met dit artikel kijken we terug op het turbulente jaar 2020 en zien we wat we er kunnen uit leren.

De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop van 2020. Dit zie je telkens in de groene grafiek.

Omdat de verschillende grafieken een andere schaal hanteren, moet je wat oppassen om die onderling te vergelijken. Daarom voegen we een index (blauwe grafiek) toe als referentiepunt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hanteren wij geen index als referentie voor onze portefeuilles en daarom blijft de blauwe grafiek onbenoemd.

MP Smart Mix

MP Smart Flex

MP Smart Dynamic

50/50 tracker portefeuille

De cijfers van eind 2020

1 maand 6 maand 1 jaar
MP Smart Mix 0,93% 6,16% 1,25%
MP Smart Flex 1,41% 10,16% 6,07%
MP Smart Dynamic 1,92% 14,72% 15,28%
50/50 tracker 1,16% 7,28% 4,70%

Marktcommentaar 2020

Het jaar 2020 is een jaar dat we als belegger snel willen vergeten. Of niet soms?

In februari zien we op alle grafieken dat de markten nog een sprintje inzetten, vooraleer we de crash van 2020 induiken. Dit was de eerste serieuze beurscrash sinds 2011. De diverse overheden en centrale banken grepen echter snel in en haalden hun stimulus programma’s en bazooka’s boven. Dank zij deze extra doping, was er reeds snel een herstel zichtbaar. Tegen het einde van het jaar staan al onze portefeuilles dan ook positief.

We zien dan ook een grote discrepantie tussen de echte wereld en de beurzen. Men stelt wel vaak dat de beurzen voorop lopen op de echte economie, maar hier zou je toch vragen bij stellen. De wereldeconomie verkeert in één van de zwaarste recessies sinds de tweede wereldoorlog. En de golf van faillissementen moet nog op gang komen wanneer de steunmaatregelen worden terug geschroefd.

Zijn de huidige recordkoersen op de beurzen dan ook maar enigszins te rechtvaardigen? Of draaien ze puur op de stimulus maatregelen en staan we op drijfzand?

De Smart Selection portefeuilles

Het goede nieuws is dat onze portefeuilles perfect doen waarvoor ze ontworpen zijn.

De Smart Mix heeft als primaire doelstelling om verliezen te beperken en zoals je op bovenstaande grafiek kan zien is dat perfect gelukt. Het rendement is echter bijzonder pover. De Smart Dynamic streeft vooral winst na, en is daar met ruim 15% winst op het jaareinde perfect in geslaagd. Onze Smart Flex probeert het compromis te maken tussen bescherming en groei en moet zich zeker niet schamen met een winst van 6%.

De resultaten bevestigen ook een lange termijn trend. Defensief beleggen brengt amper nog iets op, je moet al bereid zijn om veel risico te nemen om nog mooie resultaten te halen.

Hoe kan je hier als defensieve of neutrale belegger mee omgaan?

We hebben het al enkele malen op deze site naar voor geschoven: wie als defensieve tot neutrale belegger op dit ogenblik nog altijd gewoon gespreid instapt, zal de komende jaren erg weinig rendement halen. Een goede instapstrategie is dus belangrijker dan ooit.

Wie in 2020 GOGI invers heeft gevolgd, is in maart-april kunnen instappen aan braderij prijzen. Met de bedragen die je op dat ogenblik belegde haalde je met een Smart Mix  10% tot 15% rendement en met een Smart Flex 12% tot 20% .

Enkel wie een dergelijke restrictieve instapstrategie op basis van een systeem zoals GOGI invers hanteert, zal in de komende jaren nog behoorlijke rendementen op zijn/haar nieuwe investeringen kunnen neerzetten. Vooral voor defensieve beleggers is dat van groot belang, om nog aanvaardbare rendementen te krijgen tegen een aanvaardbaar risico.

© Carl De Ridder (@Robokat_MK)

12 Comments

 1. Beste Robokat en Marc,
  Proficiat met jullie rendementen in 2020. Als belegger in de smart dynamic is zo’n jaarrendement in crisistijd mét een crash indrukwekkend. Het bewijst jullie zeer degelijke fondsenkeuze op basis van een robuust en betrouwbaar screeningssysteem.

  We kijken alvast uit naar wat 2021 in petto heeft. Hopelijk geen al te grote recessie… Beste wensen voor 2021!
  Ruben

  Like

 2. Enkel offensief loont.
  Al de rest is verkoop praatjes van de plastronnekes.
  Beste Wensen en blijf ons van degelijke info voorzien.
  Zelf dynamische portefeuille aan het opbouwen met horten stoten.

  Like

 3. En iedereen(media, beleggersblaadjes) blijven maar aanmoedigen om aandelen te kopen.
  Het kan blijkbaar weer niet op.

  Like

 4. Kan niet goed zien hoever de 50/50 portefeuille terugzakte in maart, maar heb de indruk dat dit niet heel veel slechter was dan de mixer. De opwaartse trend is duidelijk beter zichtbaar. Misschien de mixer vervangen door deze portefeuille?

  Like

 5. Marc,
  We hadden hier een tijdje terug discussie over een clean energy fonds maar vindt het topic niet meer terug.
  Ik gaf toen als alternatief de iShares Global Clean energy tracker die op 30/11 op 89% winst stond in 2020.
  Momenteel noteert deze al aan 121,4% stijging.

  Like

  1. Eerst een bemerking: trap niet, zoals velen, in de val: de hoogste rendementen opzoeken, is geen kunst. Maar let op die cijfers zijn ook gepasseerd en zo loop je het risico dat je achter de winnaars aanloopt.
   Dan met er iets gebeurd zijn, maar ik weet niet wat. Ik bedoel daarmee: is die index in 2019 aangepast of gewijzigd of volgt dat fonds opeens een andere index ?
   Waarom ik vragen stel bij dat hoge rendement ? Als je dat fonds in 2008 had aangekocht, dan stond je nu op -40%.
   Het mediaan jaarlijks rendement sinds 2010 is amper 5%. De mediaan van de laatste 120 is zelfs maar 3,1%… En dan de laatste 60 toont 21,7%.
   Ik zou graag weten waar die plotse stijging vandaan komt van een fonds dat het echt niet zo schitterend presteerde.
   Ga een keer kijken naar een grafiek van meer dan 10 jaar en je gaat versteld staan.
   Een dezer dagen publiceer ik de trimesteriêle screenings: dit fonds zit in dat overzicht.

   Like

 6. Die tracker is in 2007 gestart.
  Kijk je naar de rendementen bij Morningstar op 10 Jaar geannualiseerd kom je op 10% voor deze tracker en 1% voor de index.
  Kijk je bij Ishares zelf kom je op 10 jaar op 8,32%. Daar geven ze vanaf introductie -23%.
  Als je voor 10.000 usd in 2007 gekocht had was dat in 2008 nog een 3000 usd waard. Daar is de koers blijven hangen tot april 2020 de waarde nog 2500 usd was om vandaag tot 8000 te stijgen wat dus een daling van +-23% is op 13 jaar.

  Denk dat alles wat momenteel met energy te maken heeft vlotjes naar boven gaat.
  VB RobecoSAM Smart Energy Equities I EUR wat me dan een veel beter alternatief lijkt hiervoor.

  Like

  1. Oke, ik ga zeker niet tegenspreken dat deze ETF sterk gestegen (en misschien nog stijgt) is de laatste maanden. Ook die felle crash in 2008 is misschien ver weg.
   Maar hoe bepaal je het moment om in te stappen in een pover presterend fonds ? Instappen na een fikse stijging is meestal te gevaarlijk en te laat. Wie durft het nog aan te raden om nu in te stappen als men weet dat het een groei neergezet heeft van meer dan 150% op een kleine 2 jaar .

   Like

 7. Ik zou zeker niet meer in die tracker stappen maar dan eerder in een fonds als RobecoSAM Smart Energy Equities.
  Maar eigenlijk koop ik momenteel niets meer en wacht af op een beter instapmoment.
  Ik hoor ook al vaker de woorden “oververhitte” markt vallen.

  Like

  1. Inderdaad: als ik naar de cijfers kijk van 31 12 2020 dan blijken er een massa fondsen op hun all time highest te staan. Lijkt me risicovol om nu veel bij te kopen.
   Deze maal heb ik mijn cijfers wel gecontroleerd: ik kan echter geen 900 fondsen één voor één gaan nakijken. Die controle doe ik aan de hand van de rangschikking per behaald rendement: fouten leveren meestal extreme prestaties (in min of in plus).
   Zo heb ik gezien in mijn database dat het fonds BNP Energy Transition LU0823414635 het hoogste rendement heeft behaald in 2020… Ook weer in die energiesector….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.