De Coronacrash begin dit jaar:

Er zijn uitzonderingen en er zijn er die vrij laat reageerden maar de meeste fondsen bereikten hun hoogste waarde rond 15 februari 2020 en hun laagste waarde een maand later rond 15 maart 2020.

Sommige hebben die crash ondertussen al lang verteerd en scoren al lang weer hoger. Nog anderen zijn nog hard hun best aan het doen om het herstel volledig te maken. Met de cijfers van 31/12/2020 weldra in ons bestand gaan we zeker eens kijken welke fondsen sindsdien al groei hebben opgetekend.

Een mediaan verlies van 26,30% op één maand:

We hebben zo’n 900 fondsen in ons databestand zitten en hebben daarvan berekend welke weerslag Corona had op hun NIW. Om je een idee te geven: de mediaan van al die cijfers was -26,30%. Mediaan betekent dat de helft minder verlies heeft en de andere helft meer…

De meeste beleggers hebben zich blijkbaar weinig zorgen gemaakt over deze heftige daling en dat waarschijnlijk omdat er zich spoedig een herstel begon af te tekenen. Als de mediaan 26% is dan zijn er die met zwaardere verliezen moesten afrekenen en eigenlijk is dat voor vele defensieve beleggers een harde noot om te kraken. Er zijn er al heel wat die er voor minder de brui aan geven.

Deze fondsen noteerden de grootste weerslag:

Er staan daar fondsen tussen met een verwacht rendement van zo’n 2 à 4% per jaar (zie Med1L120) die dan in één klap met 40% in waarde dalen…

En er zijn er wonderwel ook die in die periode groei optekenden:

Niet te verwonderen dat een inverse tracker winst optekent in zo’n periode. Invers betekent hier immers dat de tracker groeit als de beurzen dalen. Sommige hedgefondsen (absolute return) deden wat van hen verwacht werd. Ook monetaire of short-fondsen staan hier gewoon waar ze moeten staan. Ook een fonds dat op een aantal plaatsen als buffer wordt gebruikt: vind je het terug ? Een goed “bufferfonds” vind je door te kijken welke fondsen toch nog enig rendement halen in de kolom Med1L120. Het is maar een tip.

Wil je weten welke impact Corona had op jouw fonds ? Kijk dan morgen uit naar de GOGIscore: daar wordt een kolom toegevoegd die de impact vermeldt van alle fondsen.

Je kan nu zeggen dat we oude koeien uit de gracht halen: dat klopt. Maar het kan, vooral als je een defensief beleggingsprofiel hebt, goed zijn om te weten hoeveel een fonds kan verliezen op 1 maand tijd. Vooral omdat hier bijna alle fondsen geraakt werden en geen specifieke sector zoals bij de dotcomcrash of de bankencrisis.

Kan je met zo’n cijfer leven of heeft dat ook impact op jouw nachtrust ?

Categorieën:

2 Comments

  1. Aandelenbeleggers nemen ook al eens winst, maar waarom zou een fondsenbelegger dat niet doen? Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht … Je kan weliswaar je portefeuille herbalanceren, maar de winst gaat aan je neus voorbij, zoals vlak na de Coronacrash. Over winst nemen (momentum) heb ik hier nog geen enkel artikel mogen lezen, blijkbaar omdat dit een te individueel gegeven is. Intussen mijn allerbeste wensen voor 2021 en moge de muze u gunstig gestemd zijn en bedankt voor alle inspirerende artikels.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.