Obligaties Atenor 2020: analyse

Net zoals in 2018 en 2019 biedt Atenor 2 nieuwe obligaties aan voor particuliere beleggers. Of deze obligatie koopwaardig is of niet, dat kan je in dit artikel te weten komen.

De inschrijfperiode voor deze obligatie bedraagt wellicht slechts één dag (vrijdag). Wil je tijdig op de hoogte zijn van onze analyses , volg dan onze blog door je onderaan deze pagina in te schrijven. Je krijgt dan binnen enkele dagen ook het wachtwoord opgestuurd waarmee je in de toekomst onze bestanden zal kunnen openen.

Atenor – het bedrijf

Atenor is een bedrijf in vastgoedontwikkeling genoteerd op Euronext Brussels. Atenor ontwikkelt grote vastgoedgehelen voor gemend gebruik, voornamelijk kantoren en woningen.

Als vastgoedbedrijf voor kantoren is Atenor erg kwetsbaar voor de de gevolgen van de Covid-19 crisis. De economische vertraging kan de verhuur van kantoorruimtes doen afnemen, waardoor de verkoop van vastgoed zal vertragen.

Bovendien kan je je afvragen hoe de wereld na Covid er zal uitzien. Thuiswerk is nu de norm en dat zal wellicht nooit meer helemaal terug gedraaid worden. Veel bedrijven zijn nu hun kantoren reeds aan het herdenken, kleiner in omvang en als ontmoetingsplaats voor werknemers. Niet langer als plek voor iedere werknemer om dagelijks naar toe te pendelen. 

Dat is slecht nieuws voor ieder bedrijf is de markt van kantoorverhuur en dus ook voor vastgoedontwikkelaars.

Atenor – financieel

We berekenen de schuldgraad (= netto schuld/eigen vermogen) dan komen we op een schijnbaar schrikwekkend hoge 189% uit. Dit is een lichte daling t.o.v. de 195% die we vorig jaar nog berekenden.

In vastgoed kijken we echter vooral naar de verhouding (netto schuld/totale activa). Die bedraagt 50% en ligt in lijn met  de 49% van vorig jaar.

Hoewel we deze situatie vorig jaar nog als acceptabel beschouwden, is dit in het licht van Covid-19 toch wel anders. Als de kantorenmarkt effectief een permanente terugval kent, dan zou dit met schulden beladen bedrijf wel eens in moeilijkheden kunnen raken. Bij grote leegstand van kantoren neemt de waarde ervan immers sterk af en dan worden de hierboven berekende ratio’s snel veel slechter.

Kenmerken van de obligatie

Je krijgt 3,25% bruto voor de obligaties op 4 jaar en 3,875% voor de Obligaties op 6 jaar.

Dat lijkt veel, maar houden we rekening met de uitgifteprijs (van resp. 101,625% en 101,875%) en Roerende Voorheffing, dan vallen we terug op resp. 1,85% netto voor de obligaties op 4 jaar en 2,37% netto voor de obligaties op 6 jaar.

Net zoals in 2018 en 2019 is de uitgifte piepklein. Ze is beperkt tot maximaal 35 miljoen voor de obligatie op 4 jaar en 65 miljoen voor obligatie op 6 jaar. Dit zijn heel kleine bedragen, waardoor de kans erg klein is dat je ze voor grote hoeveelheden kan aankopen. En dit heeft ook als gevolg dat je ze wellicht moeilijk kan verkopen voor de eindvervaldag.

Analyse van de obligatie

We merken op dat de rendementen van deze obligatie hoger liggen dan de Atenor obligatie van 2019. In een markt waar de rentes steeds dalen lijkt dat een mooi cadeau. Helaas wijst dit op een toegenomen risico, want een bedrijf geeft nooit een hogere rente dan strikt noodzakelijk. De hogere rendementen zijn dus eigenlijk geen goed nieuws.

De obligatie is niet achtergesteld en dat vinden we heel positief. Hierdoor is het risico op deze obligatie een stukje lager dan de uitgiftes van andere bedrijven over de voorbije jaren. Maar er zijn geen garanten voor de obligatie en dit blijft een belegging met risico.

KBC geeft de obligatie een risico van 4 op een schaal van 7 en beveelt deze enkel aan voor dynamische beleggers. Ook Belfius hanteert een risicoschaal “Dynamic” terwijl de 2019 obligatie nog een “comfort” opgekleefd kreeg. Dat is maar liefst 2 stappen hoger.

Op basis van de financiële ratio’s die we hierboven berekenden en de kans dat de situatie wegens de Corona pandemie nog slechter wordt, moet je je als belegger de vraag stellen of je wel voldoende vergoed wordt voor het hoge risico dat je als belegger loopt. Wellicht zal je die vraag negatief moeten beantwoorden en dan is de obligatie niet koopwaardig.

Aandelenbeleggers met een dynamisch profiel zullen eerder kijken naar het aandeel van Atenor, dat een hoger dividend biedt. De koers is sinds januari teruggevallen van 71 euro naar 59 euro, waarbij de covid crisis dus al een stuk in de koers is ingeprijsd.

Opgelet voor de kosten van je effectenrekening.

Belfius is één van de uitgevende banken voor deze obligatie. Belfius vraagt een jaarlijkse kost van 0,1452%, met een minimum van 3,025 euro om een obligatie op een effectenrekening te bewaren. Dat lijkt weinig, maar kan ook een probleem zijn. Dit is immers een heel kleine uitgifte. Indien de vraag groot is, dan is de kans ook groot dat je minder obligaties te pakken krijgt dan gevraagd.

Stel dat je zo eindigt met slecht één obligatie van 1.000 euro. Daarop betaal je dan de jaarlijkse minimumkost voor de bewaring en dat komt neer op een kost van 0,3025% op jaarbasis. In dat geval wordt je netto rendement een flink stuk uitgehold.

Inschrijven doe je dus best niet voor kleine bedragen.

Praktische details

De ISIN codes:

BE0002739192 voor de Obligaties op 4 jaar

BE0002737188 voor de Obligaties op 6 jaar

En ten slotte de eindvervaldatums:

23 oktober 2024 voor de Obligaties op 4 jaar

23 oktober 2026 voor de Obligaties op 6 jaar

De inschrijvingperiode start op 16 oktober 2020 en zal hoogst waarschijnlijk op die dag al afgesloten worden. Indien de vraag groter is dan het aanbod, zal je minder eenheden krijgen dan je hebt gevraagd.

De obligatie wordt aangeboden via KBC en Belfius.

(© Carl De Ridder – @Robokat_MK)

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.