Op zoek naar fondsen… 1

Ik ga op zoek naar fondsen (of trackers, want dat zijn ook fondsen) om een portefeuille samen te stellen die rendement oplevert en tegelijkertijd de risico’s onder controle houdt. Daarbij stellen we die keuze steeds in vraag en gaan we zien of de gehypte fondsen of trackers wel voldoen. Dit doen we aan de hand van de cijfers uit de screenings zodat iedereen (die wil…) deze cijfers beter begrijpt en er de waarde van gaat inzien. Je zal ook merken hoe gemakkelijk je met die cijfers fondsen kan vergelijken, ook al behoren ze tot een andere groep of klassering. Begin er anders maar eens aan.

In één artikel ga ik in mijn opzet niet in slagen. Opmerkingen of feedback in de loop van het verhaal zijn alzo welkom. Ga ook niet onmiddellijk jouw kooporders indienen want het zou kunnen dat de genoemde fondsen te volatiel zijn voor jouw beleggingsprofiel of dat ik in een volgend artikel aantoon dat er een beter alternatief is.

Downgraden of aanvullen (mixen) kan dus steeds noodzakelijk zijn om een verantwoorde en aangepaste samenstelling te krijgen.

De eerste selectie:

Het team van Mijnportefeuille is het er over eens dat je best kiest voor een zo ruim mogelijk onderliggende. Geen niches of beperkingen tot één land of een beperkte landengroep want zo ontneem je de fondsmanager de kans om steeds de beste keuzes te maken of maak je een al te beperkte index. Je weet immers nooit welke regio’s het binnenkort goed gaan doen en of die regio’s die groei kunnen aanhouden.

Daarom start ik met iShares MSCI World met de isincode IE00B4L5Y983 of ticker IWDA: een ETF die op sommige fora de hemel wordt ingeprezen. Misschien wel omdat de fans van die tracker er niet in slagen (of de moeite niet doen) een alternatief te vinden.

Enkele cijfers uit mijn screenings over dat fonds:

De GOGIgraf van IWDA toont al onmiddellijk zaken waarmee we gaan dienen rekening te houden.

Zelf kan je zien dat deze tracker het rendement van de voorbije jaren niet kan vasthouden. Het is een voorbeeld van een evolutie die wij al een hele tijd aankaarten: de dalende rendementen.

Meer en meer zien we meldingen verschijnen over die dalende trend. Zie hiernaast een voorbeeld: het volledige artikel kan je lezen op tijd.be

Durven de raadgevers/verkopers hun klanten al waarschuwen dat het de volgende jaren bijna zeker een stuk minder rendement zal zijn of moet de klant/belegger dat zelf maar met scha en schande ondervinden ?

In de screeningcijfers komt die dalende trend zwart op wit tevoorschijn als je de Mediaan 1 ’10 vergelijkt met de Med1L120 en de Med1L60. Weg het rendement met twee cijfers (double digit)…

Dan de vergelijking met mogelijke alternatieven:

De vergelijking met mogelijke alternatieven ga ik starten in deel 2

Ik hoop dat je verder blijft volgen…

Opmerkingen, feedback, voorstellen of opbouwende commentaren zijn van harte welkom.

Categorieën:

8 Comments

 1. 1600 aandelen in die index, maar investeert niet in opkomende landen. 10 grootste aandelen van index wegen 17 %.
  Waarschijnlijk gebaseerd op marktkapitalisatie.

  Like

  1. 1600 aandelen, dat is toch wel een mooie spreiding.
   Maar let toch op: commentaar geven op IWDA staat voor een aantal beleggers gelijk met vloeken in de kerk…
   De vraag of die opkomende landen een meerwaarde of een nadeel vormen in de portefeuille, komt nog aan bod. Mijn “vervolgverhaal” kan zo misschien nog wel rekenen op een mooie plot ? In een goed verhaal verklikt men ook de afloop niet op voorhand.

   Like

 2. Misschien niet slecht om een analyse te maken met 80% IWDA en 20 % EMIM voor de emerging markets (of 70-30). Zulke combinaties worden dikwijls naar voor geschoven.

  Like

  1. De volgende stap wordt: “is IWDA de juiste keuze ?”. Maar dat zal spijtig genoeg nog niet voor vandaag zijn.
   En daarna zijn er nog mogelijkheden legio.
   Het wordt interessanter met de dag.
   De “eindconclusie” zal ook mogelijkheden geven om het op te volgen en later wijzigingen aan te brengen.

   Like

 3. Ik weet niet welk fonds jullie tonen op de grafiek maar het is zeker niet IWDA.
  Makkelijk te zien:
  – IWDA bereikte in Feb van dit jaar een all time high – jullie fonds niet.
  – IWDA staat vandaag >95% (bijna dubbel) hoger dan op 1/1/2014 – jullie fonds niet

  Like

  1. Ik kan je garanderen dat het wel degelijk IWDA is dat hier getoond wordt.
   Echter, jij spreekt over de koers van IWDA terwijl ik de resultaten toon. Bijv Med1L120 geeft de mediaan van de laatste 120 jaarresultaten en niet het koersverloop…
   In feite bewijs jij nu dat onze GOGI het vorig jaar correct gezien had: hij gaf aan dat IWDA in overdrive was: diegenen die toen gekocht hebben, draaien nu aan of rond 0% rendement op die aankoop.

   Like

 4. Het is zeker en vast de IWDA wel. Wij tonen telkens op die data het mediaan rendement van de laatste 120 en de laatste 60 jaarresultaten.
  Jij spreekt over een éénmalig resultaat sinds 07/2015 en een annual van 7,88%. Da’s iets helemaal anders.
  Jouw cijfer klopt enigszins met de grafiek: bij de start kreeg je nog meer dan 10% per jaar en de laatste jaren nog een povere 5% per jaar. Maak het gemiddelde over die 5 jaar en je zal min of meer op die 7,88 komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.