De rijken worden rijker, de anderen…

Met een simpel voorbeeld wil ik je duidelijk maken dat de rijken rijker worden: geld maakt immers geld.

Als ik voorstel om mijn stelling aan te vatten met 1 miljoen euro (€ 1.000.000,-) dan doe ik dat ten eerste omdat dat eenvoudig rekent en ook wel omdat 1 miljoen euro nu echt niet zo’n exorbitant bedrag is voor heel wat Belgen en Nederlanders. In Belgiê zijn er meer dan 130.000 gezinnen die beschikken over meer dan dan dat bedrag, in Nederland iets meer dan 200.000. Men gaat er vanuit dat hun bezit in beide landen gemiddeld zowat 2,5 miljoen euro groot is.

Bij de niet-miljonairs in België raamt men het gemiddelde bezit op zowat € 119.000,- Ik hoop dat jij bij die eerste categorie zit want ik moet passen voor dat bedrag. Het probleem is dat velen van deze groep niet beleggen en dat de opbrengst van hun spaargeld weggevreten wordt door de inflatie. Dan smelt je bezit weg.

Terloops: in de hele wereld beschikken iets meer dan 2.000 gezinnen over meer dan 1 miljard euro (€ 1.000.000.000,-)

1 miljoen beleggen:

Als ik er vanuit ga dat je op dat bedrag zowat 4% meerwaarde per jaar kan realiseren, dan denk ik niet dat ik overdrijf. Ten eerste durf ik toegeven dat mijn langlopend resultaat wel wat hoger uit komt en ten tweede vond ik dat die miljonairs zowat 28% van hun vermogen in cash aanhouden. Zo zal het hier berekende resultaat waarschijnlijk de realiteit benaderen.

Eén miljoen aan 4% betekent gewoon een inkomen per maand van iets meer dan €3.000 netto ! Op de site van Jobat vond ik dat slechts iets meer dan 5% van de Belgen op zo’n maandelijks inkomen kan rekenen en die moeten daar meestal vrij hard voor werken, terwijl een belegging van 1 miljoen dat rustig op eigen houtje doet. Mogelijk gaat die welstellende daar naast ook nog werken en omdat voor begoede mensen er heel wat deuren open gaan, waarschijnlijk ook goed betaald.

Bovendien betekent 4% wel een tikkeltje meer dan de inflatie en dan groeit dat bezit aan.

Afsluiter:

Je kan met afgunst kijken naar die eerste groep, maar één ding staat vast: als je niet belegt, dan wordt je momenteel niet rijker. Aan de lonen te zien, verhelpt zelfs hard werken daar amper bij.

Categorieën:

4 Comments

 1. 1 miljoen, das een pak , daar zal ikk nooit aan geraken ,…. of er moet een lottooke valle.

  Je 4 % is zeker haalbaar , … ik bezie het meer als een spel , op ing en andere waarden die ik volg profiteer ik van kleine schommelingen ,.. en op 1 a 2 weken pak je geregeld meer dan 4% als je de ticker waarden kent.

  Q.

  Bedankt voor je inzet voor deze site , ik volg je sinds ruime tijd. Maar je exel file eigenlijk versta ik er geen ballen van
  nochtans kheb gelezen en gelezen en gelezen,……

  Like

  1. Waar zou je graag meer uitleg krijgen of wat dien ik meer te specifiëren ?
   Meer uitleg kan ook anderen verder helpen.
   Het probleem van de “lesgever” is dikwijls dat hij/zij de zaak te goed kent, zodanig dat de moeilijke punten hem/haar ontglippen…

   Like

 2. Ik vraag mij eigenlijk af of die private bank of wealth management klanten wel 4% halen op LT.
  Het is een materie, domein of zone, hoe je het ook noemt, waar heel geheimzinnig over gedaan wordt bij de banken.
  Onder de noemer discretie.
  Wie weet lezen er zulke “welstelllende beleggers” hier mee, maar geen enkele die het lef heeft om die fondsen openbaar te maken zonder bedragen weliswaar.

  Like

  1. Da’s een zeer goede vraag die ik zelf ook dikwijls stel. Als die private banker of dat wealth management geen 5% gemiddeld kan halen op langere termijn, dan dien je heel dringend een andere te zoeken.
   Tegen klanten van zulke instellingen zeg ik altijd: ” die kerels komen hier aanwaaien met een dure luxewagen. Weet wel dat die betaald wordt van jouw centen.”

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.