Obligatie Bekaert 2020: analyse

Staaldraadfabrikant Bekaert biedt een nieuwe obligatie aan voor particuliere beleggers. De obligatie biedt 2,75% bruto of 1,639% netto en heeft een looptijd van 7 jaar.

De uitgifte is relatief klein. Ze is beperkt tot maximaal 200 miljoen euro. Dit heeft wellicht als gevolg dat verhandelbaarheid voor de eindvervaldag moeilijk zal zijn.

De inschrijfperiode voor deze obligatie bedraagt wellicht slechts één dag (vrijdag 9 oktober 2020), dus moet je er snel bij zijn mocht je deze willen aankopen. Wil je snel handelen en tijdig op de hoogte zijn van onze analyses, volg dan onze blog door je hiernaast op deze pagina in te schrijven.

Bekaert – het bedrijf

Bekaert is een alom gekend bedrijf en behoeft in feite geen voorstelling. De helft van de Belgische tuinen zijn immers omringd door de gekende groene hekken.

Bekaert is een globale onderneming die wereldwijd ongeveer 28.000 medewerkers telt, met hoofdzetel in België en een gezamenlijke omzet van EUR 5 miljard in 2019.

Bekaert – financieel

In de infofiche vinden we de zgn. gearing ratio, wat neerkomt op de verhouding tussen de totale schuld en het eigen vermogen en de passiva. Dat geeft zo een beetje een idee of de schulden kunnen terugbetaald worden indien het bedrijf geliquideerd zou worden.

De gearing ratio van Bekaert bedraagt in 2020 een 66%. Dat wijst op een relatief hoge schuld, wat een belangrijk risico is voor een obligatiehouder.

We bekijken ook de schuldgraad (= nettoschuld / brutowinst). Deze verhouding levert een getal op, dat in feite aangeeft hoeveel jaar het bedrijf zou nodig hebben om zijn schulden af te betalen met de gemaakte winsten.

Deze schuldgraad bedraagt momenteel 2,5 en dit getal kunnen we als “aanvaardbaar”beschouwen.

Met de huidige crisis blijft het bedrijf gevoelig voor nieuwe economische schokken. De beurskoers weerspiegelt dat risico en daalde van 26,50 euro begin dit jaar tot 18 euro nu.

Kenmerken van de obligatie

Je krijgt 2,75% bruto of 1,639% netto voor de obligatie. De uitgifteprijs is 101,875%. Het is een truc om de bruto rente visueel hoog te kunnen zetten, maar eigenlijk is dat optisch bedrog dat universeel bij alle obligatieuitgiftes wordt toegepast. Foei.

De coupures bedragen 1.000 euro.

KBC bank geeft de obligatie een risico score van 4 op een schaal van 7, enkel aanbevolen voor dynamische beleggers.

Analyse van de obligatie

Goed nieuws. In tegenstelling tot andere obligatieuitgiftes van de voorbije periode is dit een niet-achtergestelde obligatie. Hierdoor is het risico toch een flink stuk lager dan bij achtergestelde obligaties. De obligaties zijn echter niet gedekt door enige zekerheden.

Dit betekent dat dit allesbehalve een risicoloze belegging is. Net zoals bij iedere obligatie loopt je het risico om een deel van je kapitaal kwijt te spelen indien Bekaert failliet zou gaan. Dit is en blijft een belegging voor de belegger met een dynamisch risicoprofiel.

De winnaar is hier duidelijk Bekaert dat profiteert van de uiterst gunstige omstandigheden om dergelijke obligatie op de markt te zetten. Het bedrijf bouwt hiermee een stevige buffer op om de crisis door te komen.

De belegger moet zich echter tevreden stellen met een aalmoes en zal bij gebrek aan een beter alternatief massaal inschrijven op deze obligatie. En we kunnen die belegger ook geen ongelijk geven.

Opgepast voor kosten van je effectenrekening

Dit is een kleine uitgifte. Indien de vraag groot is, dan is de kans ook groot dat je minder obligaties te pakken krijgt dan gevraagd.

Sommige banken rekenen een minimumkost aan per lijn op de effectenrekening. Indien het belegd bedrag erg klein is, dan gaat dat bedrag enorm doorwegen op het netto rendement. Dan is het helemaal niet meer de moeite om te gaan beleggen.

Praktische details

ISIN code: BE0002735166

De eindvervaldatum: 23 oktober 2027

De inschrijvingperiode start op vrijdag 9 oktober en zal hoogst waarschijnlijk op die dag al afgesloten worden.

(© Carl De Ridder – @Robokat_MK)

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.