De relativiteit van GOGI

In een reactie op het artikel van gisteren, las ik de reactie dat een lezer geen geloof hechte aan de bewering “dat GOGI niet langer de goede instapmomenten van een fonds kan identificeren“.  Onze lezer demonstreert hiermee een fundamenteel misverstand over GOGI dat reeds sinds de start van GOGI leeft.

Daarom herhaal ik een aangepaste versie van ouder artikel dat uitlegt dat GOGI nooit een goed instapmoment kan identificeren. Nooit.  En waarom het belangrijk is om GOGI enkel te gebruiken waarvoor het bedoeld is: slechte instapmomenten vermijden. Want anders ga je als belegger zeker de mist in.

Hoe werkt GOGI?

Nemen we nu de koersgrafiek van een willekeurig fonds

Het basisprincipe van GOGI is uiterst simpel: als je regelmatig in een fonds belegt, dan doe je dat niet in tijden van overdrijving. In de grafiek is die aangegeven door de rode cirkel. De reden daarvoor is dat een periode van grote overdrijving bijna altijd gevolgd wordt door een correctie. Deze wordt aangegeven door de groene cirkel.

Periodes van overdrijving zijn dus periodes waar de koersgrafiek sterk boven de trendlijn uitstijgt. En de correctie is dan een periode waar de koersgrafiek onder die trendlijn duikt.

De berekening van die trendlijn is iets relatief ingewikkeld om exact te bepalen. Wij hanteren bij MijnPortefeuille daarom een benadering op basis van medianen.

Is de periode in de groene cirkel nu een ideaal instapmoment?

Neen, en dat is erg duidelijk in ons voorbeeld. Bijna alle koersen vanaf links tot vlak voor de rode cirkel op de grafiek zijn “goedkoper” dan in de groene cirkel. M.a.w. wie éénmalig belegde in die eerste helft van de grafiek is altijd beter af dan wie gewacht heeft op de correctie in de groene cirkel.

GOGI is duidelijk niet in staat om het ideale instapmoment te identificeren. Wel is het in staat om je af te raden te beleggen op een heel slecht moment, nl. de rode cirkel. Je vermijdt dus tegen al te hoge koersen te kopen. Wanneer er een correctie volgt, is dat niet noodzakelijk een koopje. Meestal zelfs niet.

Enkel indien je GOGI gebruikt in een systeem van gespreide instap, is het zinvol. Je belegt dan gespreid in te tijd, met als enige doel om het risico te spreiden. Want een gespreide instap heeft in 90% van de gevallen een minder goed rendement dan wie op een willekeurig moment instapt.  Door de pieken te mijden, ga je het rendement een klein beetje optimaliseren.

Verkeerde interpretatie van GOGI

GOGI werkt dus volgens een heel simpele theorie. Indien een fonds sneller stijgt dan gemiddeld, is de kans op een terugval groter. Hoe sneller het fonds gestegen is op korte tijd, hoe groter de kans op een correctie nadien. We vermijden om tijdens zo’n periode van overdrijving in te stappen.

Meer doet GOGI niet, maar we merken dat mensen veel meer in GOGI zien dan je er echt kan uithalen.

We lezen constant interpretaties van mensen die met GOGI op één of andere manier het ideale instap moment willen bepalen. Indien het voortschrijdend rendement lager is dan gemiddeld, menen ze dat het fonds koopwaardig is. Spijtig genoeg is die redenering niet correct, hoewel ze logisch lijkt. We leggen uit waarom.

Waarde versus koers van een aandeel

Voor we verder gaan, moeten we het eerst even hebben over de waarde van aandelen versus hun aandelenkoers.

De waarde van een bedrijf is een moeilijk begrip. Die waarde is gerelateerd aan de som van alle materiële en immateriële eigendommen van het bedrijf en de potentiële winst dat het maakt.

De koers van een aandeel is ergens gerelateerd aan die waarde, maar evolueert er ook deels los van.  Misschien is de koers vandaag 300 euro en volgend jaar na een crash 150 euro.  Toch is dat bedrijf niet plots de helft waard.  De koers is dan veel sterker gezakt dan de waarde en dan is de koers ondergewaardeerd. Omgekeerd kan natuurlijk ook, indien koersen veel meer stijgen dan de groei van het bedrijf, dan is het aandeel overgewaardeerd.

Het vaststellen of de aandelenkoers onder/overgewaardeerd is, is erg moeilijk en daar bestaan tal van indicatoren voor. De koers/winst verhouding is er maar eentje.

Een fonds is de optelsom van vele onderliggende bedrijven. De koers van een fonds evolueert samen met de koersen van de onderliggende aandelen en andere effecten.

Een analogie

Geen enkele analogie is perfect, maar ik denk dat de volgende analogie wel een mooi beeld geeft.

Stel dat je zegt: “de temperatuur buiten is met 5°C gedaald”. Mag je dan concluderen dat het buiten koud is?

Natuurlijk niet, want als je dit zegt terwijl de temperatuur van 30°C naar 25°C gedaald is, dan blijft het aangenaam warm.  De mate waarmee de temperatuur stijgt of daalt, zegt helemaal niets over het feit dat het nu koud of warm is. Misschien is het nog altijd erg warm.

GOGI is erg relatief

Net zoals ons voorbeeld van temperatuur dalingen, heeft GOGI enkel een idee van de mate van stijging of daling van de koers over een bepaalde periode.

En net zoals onze dalende temperatuur niets zegt over hoe warm het nu eigenlijk is, kan je uit een relatieve koersstijging/daling van een fonds nooit afleiden wat de uiteindelijke waarde van de onderliggende bedrijven in dat fonds is. Want herinner je dat de koers niet hetzelfde is als de waarde.

Toch verwarren mensen “waarde” met die relatieve dalingen/stijgingen (=mate van verandering). Indien een fonds 10% gedaald is, zegt dat helemaal niets over de waardering van het fonds. Net zomin als een daling van 5°C ook maar iets zegt over warm of koud.

Daarom kan je met GOGI nooit te weten komen of een fonds nu ondergewaardeerd of overgewaardeerd is en al dan niet koopwaardig.  Dat kan je alleen afleiden indien je de waarde van de onderliggende bedrijven kan vergelijken met de koers. Nooit op basis van de koers alleen en ook niet op basis van hoe sterk die koers is veranderd.

Slot

Probeer dus vooral niet teveel in GOGI te zien. Het is een super simpele indicator die maar één ding kan: het vermijden dat je instapt in periodes waar de koersen plots heel sterk gestegen zijn. Omdat de kans op een (kleine) correctie nadien dan iets groter is. Meer niet.

Carl De  Ridder (@RoboKat_MK)

4 Comments

  1. Ook GOGI Invers kan geen onderwaardering bepalen, om dezelfde reden als hierboven: GOGI invers kan geen waarde bepalen, enkel koersen.

   Wat GOGI Invers doet, is een definitie geven aan het concept “grote correctie” van een fonds. Maar na een correctie weet je nog altijd niet of een fonds ondergewaardeerd is of niet.

   Om maar even te illustreren hoe absurd sommige cijfers nu wel zijn: vele fondsen halen nog mediaan rendementen van 1% of 2%. De GOGI invers is dan -1% of -2%. Je zou dan gaan beweren dat een fonds een zware correctie meemaakt bij een prestatie van -2%. Je voelt zelf wel aan dat dit voor dergelijke fondsen geen nuttig instrument meer is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.