Fondsen volgens onze MP Q:

MP Q  of  MijnPortefeuille Quality Indicator:

Heel wat beleggers zijn op zoek naar hoge rendementen, maar vergeten dikwijls dat er aan hoge rendementen vaak ook hoge risico’s verbonden zijn.  Meermaals heb ik dan ook moeten zien dat er heel wat spaarders/beleggers erg schrikken bij een correctie of een crash. Er bestaat een hele groep mensen die nooit meer willen beleggen omdat ze zo’n slechte ervaring hebben opgelopen: “dat nooit meer !

Met onze MP Quality Indicator zetten wij het mediaan rendement af tegen het risico dat men loopt om dat rendement te halen: als je niet meer exact weet hoe we dat berekenen, dan vind je hier de volledige uitleg.

Let echter op: zelfs als een fonds of een tracker een goede score krijgt, het risico blijft aanwezig en je dient uit te maken voor jezelf of je met dat risico kan leven; of het past in jouw beleggingsprofiel.  Daarom geef ik ook de RISK-factor mee (uitleg hier).  Bij onze Smart Selection vind je voor de onderliggende die specifieke factor ook terug. Vermits vele van die fondsen erg bekend zijn, kan je daar gaan kijken en vergelijken. In de Smart Mix tref je fondsen aan voor defensieve beleggers, in de Smart Flex voor neutrale en de Dynamic richt zich natuurlijk tot de meer dynamische (en meer ervaren) lezers onder ons. Eén belangrijk punt:  overschat je aanpassingsvermogen of “risico-allergie” niet. Cortisone helpt hier niet.

Hier 25 fondsen of ETF’s die gerangschikt volgens de MP Q de hoogste score krijgen:

Dat een fonds de hoogste score krijgt, is natuurlijk niet min.  Vergeet ook niet dat je nooit alle eieren in dezelfde mand moogt leggen. Kijk zeker ook na dat je niet alles in dezelfde sector of regio belegt als je het risico onder controle wil houden.

Als je een fonds aankoopt op een slecht moment dan zal jouw rendement in de richting gaan van “BEAR”.  Op de goede momenten aangekocht, ga je richting “BULL”.  Iemand die stelt dat alle momenten koopmomenten zijn, die denkt alleen aan zichzelf (en zijn commissie).

Onze GOGIscore kan je helpen om de goede momenten te bepalen: rond 7 september mag je de volgende update van die GOGIscore verwachten.

Categorieën:

5 Comments

 1. Bestaan er ook fondsen met een goede MED1L120 & MED1L60 (mediaan > 10%) maar met toch een slechte of minder goede MPQ ?
  Of gaan beide toch hand in hand ?
  Kan je daar ook een lijstje van maken ?

  Like

  1. Je mag niet spreken van een “goede” MED1L120 & MED1L60, want dat zijn korte termijncijfers die je nooit mag gebruiken om fondsen te selecteren. De MPQ is wel een mogelijk criterium om fondsen te selecteren, samen met de lange termijn medianen uit de screening en de risk score.

   Like

   1. Ik dacht dat MED1L120 over 5 jaar gaat (24 metingen gedurende 5 jaar), dat is toch niet zo KT ?
    Waarom wordt die MPQ dan niet toegevoegd aan de tabel waarin lange termijn medianen zitten ? zo kan wie het interessant vindt, selecteren op criteria die volgens jou de kwaliteit vd fondsen moet aantonen.

    Like

   2. Zoals mijn collega opmerkt, dien je achter die medianen L60 en L36 niet meer te zoeken dan de trend. Enkel van waarde voor de korte termijn want een trend kan elke dag wijzigen.
    Wat betreft die Med1L120 dat dat over 24 metingen per jaar gedurende 5 jaar (5 x 24 = 120).
    Voor het opzoeken van kwaliteitsfondsen bieden we elk kwartaal de screenings aan en in die tabellen vind je zowel de MP Q als de RISK-factor en ook de lange termijn mediaan.
    Om te kijken of het een goed moment is om een fonds aan te kopen, is er de GOGIscore: die verschijnt elke halve maand omdat die momenten zeer snel kunnen wijzigen. Om die tabel niet extra uitgebreid te maken, publiceren we die zonder de MP Q en zonder RISK.
    Af en toe verschijnen er ook de korte termijnmedianen nog zodat je een idee krijgt van de trends.
    Zo is alles te vinden en bij ons is dat allemaal GRATIS.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.