Invesco Global Consumer Trends

Ik ontving de vraag van een volger om mijn idee te geven over het fonds Invesco Global Consumer Trends. Hij gaf me als Isincode LU0052864419 op en die variant heeft als basismunt de USD.  Ik wil er al onmiddellijk aan toevoegen dat er sinds kort ook een variant (identiek) bestaat die in EUR noteert:  Isin LU2168317308.  Ik zou kiezen voor die variant want dan vermijd je wisselkosten en het is ook veel makkelijker om op te volgen als je basismunt de euro is.

Voor de ene heeft het voordelen, voor de andere nadelen: om de resultaten te  vergelijken heb ik de cijfers van de USD-variant (wel dag per dag omgerekend) moeten gebruiken omdat het EUR-fonds nog maar “pas” opgestart werd op 15 mei 2020…

Vergelijking:

Vermits wij in onze MijnPortefeuille Smart Selection een ander fonds hebben met dezelfde naam, leek het mij een goed idee om beide fondsen naast mekaar te plaatsen.  Met de cijfers  (afgesloten op 16 08 2020) die velen op de gekende plaatsen op het internet gaan opzoeken, kom je eigenlijk niet veel verder.  Het enigste dat je zou kunnen besluiten, is stellen dat ze aan mekaar gewaagd zijn. Welk fonds kies je dan ?  Of splits je op om het risico te verminderen?

Zeg nu eens zelf als je deze cijfers naast mekaar ziet.

Zelfs onze eigen cijfers zijn misschien nog een discussie waard:

Vermits wij weten dat de overgrote meerderheid van de Belgen een defensief beleggingsprofiel heeft (of dat althans zo aangeeft) wordt volatiliteit bij onze Quality Indicator zwaar afgestraft.  Vandaar 162 voor Robeco en 80 voor Invesco.

Onze GOGIscore maakt echter veel duidelijk:

We starten met het fonds van Robeco (alle cijfers afgesloten op 16 augustus 2020):

Onmiddellijk gevolgd door het fonds van Invesco:

Als je nauwkeurig de elementen vergelijkt, dan valt het op dat Invesco blijkbaar die fikse prestatie niet kan volhouden.

Vermits beide fondsen op dit moment in overdrive presteren en onze GOGIscore in beide gevallen een STOP toont, geeft dit ons voldoende tijd om te kijken wat er aan de hand is. Zo moeten we niet verder gaan op een momentopname om een beslissing te nemen voor de langere termijn.

Ons devies is dan ook “wait and see“.  Zo loop je geen onnodige risico’s als de impact van de Coronacrisis voor problemen zou zorgen.

Je hoeft het met ons niet eens te zijn en alle commentaren en vragen zijn welkom.

Categorieën: Tags: , ,

7 Comments

 1. Het Robeco-fonds behoort al langer tot mijn favorieten om wille van de hoge en consistente returns. Verder investeren in dit fonds doe ik via een dubbele strategie. Vaste maandelijkse aankopen voor de helft van het te investeren bedrag en andere helft opsparen voor het juiste gogi-moment.

  Like

 2. Het Robeco-fonds presteert idd. uitstekend in opgaande markten. Consistent zou ik het niet willen noemen. Het is niet immuun voor bear markten. Daar het fonds al heel lang bestaat, bestaan er returns voor de jaren 2000 (-20%), 2001(-2%), 2002 (-30%), 2008(-42%), 2011 (-5%). Welk resultaat zouden de L120 en L60 gegeven hebben in 2004 en 2012 ?

  Like

  1. Ik heb gisteren nog maar juist aangetoond dat je met die “momentopnames” alleen maar op het verkeerde spoor kan gezet worden. Met die historische cijfers van M* kom je geen stap verder. Vandaar ook dat FSMA stelt dat cijfers uit het verleden geen garantie zijn.
   En over stabiliteit gesproken:
   Het mediaan rendement sinds de start bedraagt 17%. Het mediaan rendement sinds 2010 bedraagt 17%. Over consistentie gesproken…
   Vergeet ook niet dat we over een aandelenfonds spreken: enige volatiliteit kan je dan niet uitsluiten.

   Like

 3. Het gemiddeld rendement sinds 06/1998 bedraagt 8,92 %, het gemiddeld rendement van de laatste 10 jaar 16,68%.
  Ik ben het met u eens betreffende uw mediaan rendement sinds 2010, maar niet met de 17% mediaan sinds de oprichting van het fonds (06/1998), dit is gewoon onmogelijk daar er 4 negatieve jaren (waarvan 3 diep negatieve nl. -42%, -30%,-20%) in het decennia 2000 -2010 waren.
  Bijgevolg gaat die consistentie enkel op als je begint te tellen van 2009 tot nu.
  Mijn cijfers komen niet van M* maar van Robeco zelf.

  Like

  1. Sinds de Coronacrash dit jaar gaan wij voor onze cijfers niet verder terug dan 2010. Ten eerste kan je dan meer fondsen vergelijken omdat er heel wat in 2009 nog niet opgestart waren. Heeft het bovendien zin om gaan te kijken naar de prestaties van 2000-2003. Andere strategie?, ander beheersteam?, andere inzichten?
   Ik vind het meer dan … dat Carmignac uitpakt met een Award die ze gekregen hebben voor de prestatie over de laatste 20 jaar (zie hun website): over oude koeien gesproken, terwijl iedereen weet dat hun huidige prestatie maar pover (eufemistisch gesproken want hun salesmanager is nu al razend op mij) is.
   Enkele specifieke cijfers zeggen veel: Het Robeco fonds heeft een mediaan rendement sinds 2010 van 17%. De laatste 120 halve maanden was het 16,5%. De laatste 60 was het 16,5% en de laatste 36: 17,4%. Dat noem ik consistent !
   Vergelijk maar even met dat fonds van Invesco: mediaan sinds 2010 is 18%. De laatste 120 was het maar 13,4%; de laatste 60 nog 9,1% en de laatste 36 nog maar 5,4%…

   Like

 4. Ondanks de stop voor de 2 fondsen zijn deze er sinds augustus 2020 mooi op vooruit gegaan, Invesco zelfs spectaculair.
  Volgens mij is Invesco qua medianen niet meer de mindere. Of zie ik dat verkeerd ?

  Like

  1. Dat was vorig jaar net zo.
   Diegenen die toen tijdens de laatste 6 maanden van 2019 nog kochten en commentaar gaven op de GOGIscore, stonden in maart 2020 op verlies met de billen bloot.
   Een fout die vele beleggers maken: men loopt achter de winnaars aan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.