Hoera, hoera, Corona is voorbij!

Ben je wat gechoqueerd door de titel van dit artikel? Ik zelf eigenlijk ook. Toch tekenen sommige beurzen dag na dag de hoogste pieken ooit, alsof COVID-19 al lang achter de rug is.

Bekijken we als voorbeeld de grafiek van de NASDAQ 100

Als we de beurs mogen geloven, is het feest en is er niets aan de hand. COVID-19 is achter de rug en alles komt goed.

Beursanalysten en beleggingsadviseurs hebben heel mooie verklaringen waarom sommige beurzen zo sterk presteren, en waarom dat helemaal terecht is. Als je protesteert dat dit niet logisch is, dan reageren ze dat wij (de kleine belegger) het niet goed snappen en dat we deze trein zeker niet mogen missen.

In mijn opinie mag je echter ook wel je gezond verstand gebruiken. Beurzen lopen altijd vooruit op de reële economie, maar nu lijken beiden nog weinig met elkaar te maken te hebben.

Zijn de prestaties van sommige beurzen echt gebaseerd op gezonde fundamenten? Of is dit puur de stimulus maatregelen van de overheid en centrale banken die rechtstreeks naar de beurs vloeien, op zoek naar rendement?

Wat denken jullie, is het nu het moment om te gaan beleggen?

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

8 Comments

 1. Het zou me niet verbazen als er binnenkort een terugval komt. Meer volatiliteit aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen is blijkbaar normaal.

  Like

 2. Het is het jaar 2000 (concentratie in enkele aandelen) op steroiden(oneindig geld spuiten over de markten door centrale banken)……we weten allemaal hoe dat is afgelopen

  Like

 3. Ik sluit me aan bij Ann.
  Die terugval, die gaat er volgens mij zeker komen. Kan ook bijna niet anders. De Amerikaanse economie staat immers momenteel haaks op diegene die weerspiegelt word via de beurs.
  Daarnaast heb ik zo’n vermoeden dat Q4 weleens het ‘bijltjes-kwartaal’ zou kunnen gaan worden. Stimuli en uitstellen van bepaalde taksen en dergelijke moeten uiteindelijk wel betaald geraken …

  Like

  1. Ik heb het al ergens geschreven: als alles doorgaat na Corona zonder noemenswaardige gevolgen, dan zijn wij al die vorige jaren toch domme kl… geweest. Waarom dan 12 maanden per jaar werken als het met 11 een zelfde resultaat geeft.

   Like

  1. Persoonlijk durf ik daar geen uitspraken over doen.
   Wat ik wel gezien heb: vele fondsen halen op dit moment erg povere resultaten en dikwijls ziet de nabije toekomst er nog poverder uit. Nu instappen heeft zo weinig zin, want rendement zal er niet veel zijn. Als je dan nog het risico loopt op een correctie dan wordt het een hele ramp.
   Ik schreef deze week ergens “wait and see”. Daar blijf ik bij. Ook de GOGIscore helpt me daarbij: bij de interessante fondsen krijg je overal STOP.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.