Op zoek naar degelijke fondsen

Toen ik de wijzigingen van onze MijnPortefeuille Smart Selection overliep, trok dit mijn aandacht: voor de Small Caps (de kleine ondernemingen) hebben wij een fonds voor ondernemingen uit de USA en een ander voor de kleine ondernemingen uit Europa.

Zou er een fonds zijn dat zich specialiseert in kleine ondernemingen wereldwijd ?

Ik heb alle “small caps” in mijn database uitgefilterd en er zelfs nog enkele “Globals” aan toegevoegd die voldoende sterren en strepen hebben. Als vergelijkingspunten heb ik er de specifieke indexen die ik had, tussen laten staan.

De fondsen werden gesorteerd volgens onze MP Quality-indicator.  Ook de RISK-factor wordt erbij vermeld.

Je krijgt het mediaan rendement sinds 2010 en ook de mediaan van de laatste 120 en de laatste 60 jaarrendementen.  Zo kan je zien welke fondsbeheerder erin slaagt om het rendement op een voldoende hoog peil te houden en waar er ergens een dalende trend te bespeuren valt.

Het eerste fonds in de lijst is alvast geen verrassing.

https://www.bullionvault.com/chart/bullionvaultchart.js?v=1

 

 

De beleggers die eerder een defensief beleggingsprofiel hebben, zou ik willen aanraden om zeker de RISK-factor in de gaten te houden. Vergelijk de cijfers met de RISK van onze Smart Mix. Dan kan je makkelijk inschatten of je jouw risico verhoogt of eerder verkleint. Er staan ook sectorfondsen in de lijst: kijk daar goed uit want een sectorfonds kan een groter risico inhouden.

Blijkbaar loont specialisatie !

Categorieën:

10 Comments

 1. Kan het zijn dat het Europese SmallCap fonds van Comgest in de tabel ontbreekt ? Dit zit wel in de tabellen van GOGI en de screenings, en is in mijn ogen een toppertje.

  Like

 2. Klopt,dit fonds staat ook in uw database, maar sm.caps is anders geschreven waardoor niet uitgefilterd.
  Threadneedle(L)Gl.Sm.Comp.F.AE EUR/ LU0570870567

  Like

  1. Het antwoord van Comgest. Vermits die presentatie zo’n 30 bladzijden telt, kan ik die hier niet plaatsen.
   Beste Marc,
   Dank voor je mail.
   Ik stuur je hierbij een presentatie van Comgest Growth Europe Smaller Companies. Zoals je kan zien, hanteren wij sinds de start van het fonds de MSCI Europe Mid Cap index als graadmeter en verder begon het fonds ooit met de naam: Comgest Growth Europe MidCaps, dus ik begrijp de verwarring. In de afgelopen jaren is de naam van het fonds aangepast. Het universum van bedrijven beslaat een marktkapitalisatie tussen de EUR 500 miljoen en EUR 10 miljard (breakdown van de portefeuille op pagina 27). Waarbij de samenstelling van de diverse MSCI indices in het geheel niet leidend zijn (zoals ook bij onze andere fondsen). Op slide 27 staat de gewogen marktkapitalisatie van onze portefeuille per ultimo 2020 Q1: ca EUR 5,7 miljard. Dat is de helft van de marktkapitalisatie van de MSCI Europe Midcap index.

   Mijn conclusie: dit fonds met een zeer hoge active share (zie bijgesloten fact sheet: 93,6) houdt het midden tussen een small cap en een midcap categorisering.
   Sorry dat ik niet met een meer eenduidig antwoord kan komen. Misschien moet de conclusie wel zijn dat er door beleggers te veel in hokjes/categorieën wordt gedacht? 😊

   Vriendelijke groet,
   Lodewijk

   Like

 3. Kan je IE00BCBJG560 SPDR® MSCI World Small Cap UCITS ETF opnemen in je lijstje ? ETF wordt aangeboden door Medirect. Ik zou hem graag vergelijken met de small caps fondsen in je lijstje.

  Like

  1. Ik wil dat wel doen, maar dat gaat natuurlijk even duren.
   Als je snel een idee wil hebben: de MSCI World Small Cap kan je in de lijst vinden en zou je moeten een aanwijzing geven van de prestaties van de tracker.

   Like

  2. Ondertussen heb ik de historiek ingevoegd in mijn bestand.
   De RISK komt op 112 wat nogmaals een bewijs is dat indextrackers vrij volatiel zijn. Te volatiel voor vele defensieve beleggers.
   De MP Quality Indicator komt op 36 en dat is dan weer vrij pover. Daarmee zou die tracker op de 24ste plaats komen in het lijstje.
   De mediaan sinds 2013 (opstart) komt op 10%. De mediaan van de laatste 120 noteringen wordt 9 en die van de laatste 60 zelfs 5. Een duidelijke dalende trend, zelfs in sneltreinvaart.

   Like

 4. OK Bedankt. Doe verder met jullie systeem en wees NIET bang om fondsen in portefeuille te verkopen op “het goede moment”. Meest volatiele fondsen hou ik maar voor 1 à 2 jaar in mijn portefeuille. Jaren geleden(maart 2016 tem mei 2017) had ik US small caps en Pan Euro small caps van Threadneedle in portefeuille. (Threadneedle pan euro small verkocht in mei 2017 met 20% winst en Threadneedle US small verkocht in mei 2017 met 15% winst) Vanaf nu zal ik US small caps T Rowe Price en Paneuro smallcaps van Threadneedle volgen voor eventuele aankoop.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.