Zelfs voor een doorgewinterde belegger is het geen sinecure om in een aanbod van zo’n 15.000 verschillende fondsen (trackers inbegrepen) de juiste keuze’s te maken. Voor iemand met weinig ervaring wordt het de speld zoeken in de hooiberg…
Er zijn heel wat fora die “zeggen” dat ze je gaan helpen, maar na heel wat blablabla verwijzen ze je gewoon door naar hun selectietools en daar zit je dan weer.
Tijdens de vorige dagen heb ik heel wat online seminars kunnen volgen. Er waren er zelfs bij waar ik achteraf van vernam dat er meer dan 1.500 deelnemers wereldwijd hadden deelgenomen.
Ik vat er een aantal in ’t kort samen:
A) de fondsmanager van fixed income van ABC ziet heel wat mogelijkheden in bondfondsen uit de groeilanden. Die van DEF heeft een boontje voor Amerikaanse bonds.
B) fondsbeheerder van GHI heeft de nodige aanpassingen doorgevoerd in zijn fonds en is klaar voor het herstel. Hopelijk, ’t zal nodig zijn.
C) op krak dezelfde dag kon ik een presentatie volgen waarbij fondsmanager EM MKTS alle heil zag in Chinese aandelen terwijl fondsmanager EUR SMC de voorkeur gaf aan Europese aandelen omdat die fel gedaald waren en een herstel voor de hand lag.
D) de mensen van WC Eend raden met stelligheid WC Eend aan om een hygienisch en stralend toilet te bekomen.
E) zeker in de gaten te houden: een risicomanager van Morgan Stanley stelt dat heel wat beleggers de impact van COVID19 onderschatten omdat de overheden mekaar onder de voet lopen met steunmaatregelen. In fase 2 zullen de echte cijfers komen bovendrijven met de realiteit…
F) een reactie die ik gisteren ontving en al eens gepubliceerd heb in de reacties:
Sorry dat ik niet met een meer eenduidig antwoord kan komen. Misschien moet de conclusie wel zijn dat er door beleggers te veel in hokjes/categorieën wordt gedacht? 😊
Da’s een opmerking die ik ook al eens gemaakt heb bij al die indelingen en categorieën zoals je die vindt bij M* en de Tijd. Men maakt het geheel onoverzichtelijk (door de bomen zie je het bos niet meer) en al die indelingen stellen amper iets voor.
“Een defensief mixfonds dat eigenlijk aanschurft tegen de categorie neutrale mixfondsen haalt uiteraard de beste resultaten.”
“In de ” Europese” fondsen prijken fondsen die hun winst bijna volledig halen in China bovenaan de lijst.”
Het enige voordeel van al die categorieën: men kan een reeks Awards toekennen en vele fondsenhuizen gelukkig maken.
Hoe het wel kan ?
In mijn screening hou ik geen rekening met de categorie: alles bij mekaar.
Een goede start om te selecteren: sorteer de fondsen (uit onze screening) op de RISK van groot naar klein (of van veel volatiliteit naar weinig). Volgens jouw beleggingsprofiel of aanvoelen, schrap je dan de fondsen die te volatiel zijn.
Hoe bepaal je de Risk-marge waartussen “jouw” fondsen zich situeren? Vergelijk de RISK met die van fondsen die je kent of ga eens kijken naar die scores bij onze modelportefeuilles: Smart Mix is defensief, Smart Flex is neutraal en Smart Dynamic is natuurlijk dynamisch.
Eens de groep van jouw profiel bepaald, kan je naar de mediaanrendementen gaan kijken of jouw groep nu sorteren op onze MP Quality Indicator. Kies fondsen die liefst zo ruim mogelijk (niet in één land of één sector) beleggen en spreiden maar.
In onze selecties dient het mediaan rendement minstens 4% te zijn. Je dient toch vergoed te worden voor het risico dat jij neemt.
En dan de orders indienen ?
Daarvoor zou ik zeker eerst naar onze GOGIscore gaan kijken. Die publiceren we 2 x per maand. Vermits men momenteel nog vreest dat de Coronacrisis zich gaat uitdiepen, kan wachten op een SPREAD van de GOGI Invers aan te raden zijn.
Kijk ook eens naar de MedL120 en MedL60: als die laatste lager is dan de andere, dan zit het rendement van het fonds in een dalende trend. Is de MedL60 negatief dan heb je nog alle tijd om te beslissen.