Fondsen voor België

Na het lezen van mijn artikel over de pensioenspaarfondsen vroeg een lezer ons om ook eens een artikel te schrijven over fondsen die beleggen in België. Misschien kunnen we door enige solidariteit ook aan de welvaart van het land bijdragen ?

België, officieel het Koninkrijk België, is een West-Europees land dat aan de Noordzee ligt en aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk grenst. Het land is 30.689 km² groot en heeft een bevolking van meer dan 11,5 miljoen inwoners. Wikipedia

Ik ga je de cijfers geven – afgesloten op 1 05 2020 – en dan die cijfers bespreken vanuit 3 totaal verschillende visies. Aan jou de uiteindelijke beslissing:

Als Belg bekeken:

Vanuit het solidariteitsbeginsel zoals dat in het pensioensparen bedacht werd, zou het interessant kunnen zijn voor een Belg om in fondsen te investeren die beleggen in Belgische bedrijven.

Nu lopen de meeste Belgen niet over van patriottisme zodat dit argument op wenkbrauwengefrons gaat uitdraaien. Vermits dit niet kan rekenen op belastingwinst – één van de enige argumenten waar een aantal Belgen gevoelig aan zijn – gaat dit argument bij gemorrel in de kantlijn blijven. Ik vrees dat je weinig  volgers en alzo weinig succes gaat hebben met dit argument.

Met weinig volgers en alzo weinig investeringen zo goed als geen impact op onze economie.

Als belegger bekeken:

Ik moet bij die cijfers geen tekening of grafiek maken om jullie aan te tonen dat de geleverde prestaties niet echt inspirerend gaan werken.

Toch opmerkelijk:  de meeste fondsen verslaan met bravoure de index, de BEL20. Dat het Axa-fonds aan de top van de selectie komt is eigenlijk geen nieuws. Als we een paar weken geleden de Morningstar Awards bespraken, dan hebben we daar al gezien dat dit fonds met de Award aan de haal ging.

Let ook op als je zou kiezen voor het fonds van Allianz: zo’n Tak23-fonds grossiert in de kosten. Het argument van de vrijstelling van de roerende voorheffing speelt hier niet, want dit is een aandelenfonds: altijd (tot hier toe) vrijgesteld van RV.

Ook opmerkelijk: er zijn heel wat fondsen waar je momenteel geld verliest: de laatste 3 jaar hebben meer dan de helft van de mensen die die fondsen aankochten geld verloren.  Ook al geen argument om “in België” te gaan beleggen.

Vanuit MijnPortefeuille bekeken:

Wij zijn geen fans van fondsen die in één land beleggen. En al zeker zo geen klein landje zoals Be. We zouden het bijna sector fondsen kunnen noemen, want als het in dat land slecht gaat, heeft de fondsmanager geen enkele ontsnappingsroute om ergens rendement te gaan vinden.

Wij zijn meer voorstander van flexibele fondsen die wereldwijd kunnen beleggen en op zoek gaan naar die plaatsen waar ze meerwaarde kunnen boeken.

Afsluiter:

Het idee om onze eigen welvaart te stimuleren is misschien meer dan welkom, maar je gaat zeker bij onze politici geen kandidaten vinden om zich achter deze redenering te scharen. Het feit dat men bij pensioenspaarfondsen een belastingaftrek heeft toegevoegd, zit hem ook in het feit dat er in het reglement van de pensioenspaarfondsen is bepaald dat die fondsen voor een aanzienlijk deel moeten investeren in Belgische Staatsbons: zij zijn niet meer of niet minder dan geldschieters voor ons land. Althans, dat was de oorspronkelijke bedoeling: ondertussen heeft Europa dat bestempeld als al teveel  protectionisme (2004) en zo zijn de beheerders ook in andere landen opportuniteiten gaan zoeken.

Als we niet van recidivisme willen bestempeld worden, dan zullen we iets anders moeten gaan zoeken.

Je wil dan al eens helpen !

Categorieën:

3 Comments

  1. Mij leek het Axa fonds ideaal om die mooie afgestrafte Belgische toppers mee op te pikken nu.(voor beperkt bedrag natuurlijk)
    Als je het rendement bekijkt van de voorbije jaren lijkt dit toch niet slecht.
    Er is alleen heel moeilijk aan te geraken blijkbaar.

    Like

  2. Capital Invest Allianz = Capital Invest Euro Allianz = inhoudelijk Oddo BHF Avenir (FR0000974149) = Europees Small caps fonds. Scope is niet meer Belgisch maar Europa.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.