Rendementen pensioensparen in dalende lijn:

Als je wil bekijken welke rendementen je op dit moment zoal kan behalen met pensioenspaarfondsen dan kan onderstaande tabel van nut zijn.

Maar eerst wil ik met jou even terug in de tijd om duidelijk te maken welk idee er aan de basis lag van dat pensioensparen =  de Wet Cooreman – De Clerck.

Solidariteit:

Ik zie Etienne Cooreman zijn argumentatie in Dendermonde nog starten met volgend verhaal:

In een bepaalde Belgische gemeente was er een huisschilder die met een briefje van 100 BFR (in de jaren ’90 was er nog geen sprake van de euro) naar de kapper ging. Met dat briefje ging die kapper naar zijn bakker. De vrouw van de bakker ging met dat briefje een paar schoenen kopen. De schoenenverkoper ging met dat briefje naar de beenhouwer. Die liet zijn living opnieuw behangen door de schilder. Zo had iedereen omzet gedraaid alhoewel het briefje terug bij de eerste bezitter was.   (de volgorde kan anders geweest zijn…)

Solidariteit noemt men zo iets.

Moderne tijd:

Nu koopt men kleding en schoenen bij Zalando. De brokken voor de hond koopt men bij Bol.com. Groenten en vlees laat men thuis brengen door HelloFresh en het meeste van dat alles wordt aan huis gebracht door Post NL.

En dan schrikt men als men in de winkelstraat van de gemeente enkel nog bordjes ziet waarop staat “Te Koop” of “Te Huur”.  De plaatselijke voetbalclub, kaartersclub of … club moet daar ook niet meer zijn voor een steunkaart of een prijs voor het jaarlijks eetfestijn.

Waarschijnlijk pleiten diezelfde moderne mensen nu om hen vrij te laten zodat ze niet meer in die speciale pensioenspaarfondsen dienen te beleggen, maar kunnen kiezen voor meer renderende trackers die bijna al hun vermogen onderbrengen in buitenlandse ondernemingen.

Maar o wee, als er een (Corona)crisis uitbreekt dan verwachten (eisen…) zij dat die Belgische Staat hen onmiddellijk bijspringt met de beste zorgen en dat zij bij een erfenis van effecten ook nog eens mogen kiezen welke voor hen de voordeligste datum is om de waarde van die  effecten te bepalen en alzo zo weinig mogelijk successie dienen te betalen.

Hoe noem jij dit ? …

Terug naar pensioenspaarfondsen:

Vergeet alzo niet dat het doel van dit systeem niet het behalen is van het hoogste rendement maar dat het systeem gebaseerd is op solidariteit.

In onderstaande tabel krijg je van mij de mediaan van een reeks jaarresultaten (berekend elke halve maand) sinds 2010.

Je krijgt ook de mediaan van de laatste 120 jaarresultaten en van de laatste 60. Als dat laatste cijfer lager is dan dat van die laatste 120 dan is de trend overduidelijk dalend.

 

 

In deze berekening werd geen rekening gehouden met instapkosten, aankoopkosten of belastingverminderingen of taxen allerhande. Die belastingvermindering geeft wel een duwtje in de rug.

Het voordeel van onze manier van screenen:

Als je de rendementen van een fonds jaar per jaar bekijkt, zoals alle fondsenverkopers dat doen, dan kan je grote verschillen krijgen tussen die verschillende jaren. Kijk maar eens naar de betreurenswaardige resultaten van 2018 en de puike resultaten van 2019. De enige reden, die ik kan bedenken, waarom ze dat steevast blijven doen ?  Zo moeten ze niet toegeven dat de meerderheid van hun klanten amper rendement kan halen met het fonds dat ze voorstellen. Als het goed gaat, komt het fonds in de etalage. Als het slecht gaat, dan hoor je ze niet of halen ze wel een ander fonds uit de kast.

Wij berekenen de resultaten elke halve maand en met die cijfers kan ik jou aantonen dat er niet zoveel verschil is tussen een resultaat van het begin van een maand en hetgeen 15 dagen later bekomen wordt (of omgekeerd) en ook niet op dat van nog 15 dagen later. Tenzij er zich natuurlijk een crash voordoet.

Wij werken dan nog met medianen: dat is het kantelpunt waarbij de helft van de spaarders minder en de andere helft meer heeft. Die medianen houden amper rekening met de uitschieters (zoals bijv na een crash). De spaarders van dat ene moment, maken weinig verschil in het totaal.

In de GOGIgraf (de grafieken van onze GOGIscores) zie je duidelijk dat je een vloeiende lijn krijgt, zeg maar een trend en dat je bijna bij voorbaat kan bepalen hoeveel het jaarrendement van een halve maand later gaat zijn.

Als  de MedL60 lager is dan het cijfer van de MedL120 dan is dat niet meer of niet minder dan een dalende trend. Of hoe cijfers uit het verleden toch aanduiden wat je in de (nabije) toekomst mag verwachten.

Voor voorspellingen op langere termijn heb je een glazen bol nodig. Maar verwacht van een fonds dat al jaren een mediaan rendement heeft van bijvoorbeeld 3% op jaarbasis nu niet, dat jij tijdens de volgende jaren plotseling 8% op jaarbasis gaat krijgen.

Er is maar één manier om plotseling veel geld te krijgen: met de Lotto spelen en heel, heel veel geluk te hebben. 

Pensioensparen:

Is een aanmoediging om jouw geld in de economie te pompen en die economie te doen draaien: op termijn worden we daar allemaal beter van. Bovendien is het vrij defensief belegd wat hetzelfde wil zeggen als met weinig risico.

Geld naar buitenlandse bedrijven verschuiven, gaat ons ooit misschien nog zuur opbreken. Denk maar aan de leegstand in onze winkelstraten…

Wil je toch jouw rendement pimpen: ik vermoed dat er heel wat spaarders zijn die meer mogelijkheden hebben dan die (+-) 75 euro per maand…

Overdrijf ook niet, want je neemt je spaargeld op je laatste reis zeker niet mee !

 

Categorieën:

5 Comments

 1. Interessant van het opnieuw investeren in onze eigen economie. Misschien ook zo een artikeltje over fondsen die hoofdzakelijk in onze bedrijven investeren? Als die er al veel zijn.

  Like

  1. Misschien wel een goede tip om alle “Belgen” eens bij mekaar te zetten.
   Aan de BEL20 te zien, moet je daar echter niet zijn om hoge rendementen te halen. Bij pensioensparen krijg je daar al een idee van, alhoewel daar natuurlijk heel wat obligaties (die niet veel opbrengen) worden meegenomen.

   Like

 2. heb dit jaar reeds gestort in een evenwichtig fonds – kan ik dit jaar (uiteraard bij zelfde fondsenhuis) nog een plan opstarten in een meer dynamisch of defensiever fonds?

  Like

  1. Je kan natuurlijk altijd andere fondsen aankopen, MAAR een tweede pensioenspaarfonds afsluiten moeten wij je ten stelligste afraden.
   De banken of fondsenhuizen geven aan de fiscus door dat je zo’n contract hebt afgesloten: die gaat die dan ook allebei op je 60ste belasten, terwijl je er maar één hebt kunnen aftrekken. Er bestaan mogelijkheden om dat te vermijden maar haal je die rompslomp niet op je nek.
   Last but not least: pensioenspaarcontracten of pensioenspaarverzekeringen zijn absoluut NIET interessant als je niet kan genieten van het belastingvoordeel.
   Met je bank gaan praten om eventueel over te schakelen naar een meer dynamische variant lijkt me wel mogelijk.

   Like

  2. Je kan je fonds *volledig* laten overzetten naar een ander fonds. Met nadruk op volledig.

   Nu nog naar een defensief fonds overstappen is veel te laat. Dat had je pakweg begin dit jaar moeten gedaan hebben. Omgekeerd lijkt het wat vroeg om nu al dynamisch te gaan? Misschien moeten de gevolgen van de coronacrisis nog toeslaan?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.