Info over de GOGIscore

Ik wil nog een keer proberen om de GOGIscore en de toepassing ervan op dit moment voor iedereen duidelijker te maken. Ik hoor immers mensen verkondigen dat onze score niet meer werkt en nochtans werkt de GOGIscore perfect. Als je natuurlijk de uitleg niet leest, of de verklaringen van mijn collega gewoon niet begrijpt, dan kan dat nog geen reden zijn om te stellen dat ie niet werkt.

Voor ik wil starten maken we goede afspraken: MijnPortefeuille bezorgt je gratis tools om je resultaten te verbeteren. Je moet die niet gebruiken als je dat niet wil.

Believers of not-believers:

Cijfers uit het verleden:

In één ruk wordt er dan gewoonlijk bij verteld dat wij werken met cijfers uit het verleden. Men dient toch goed na te denken voor men met dat idee al onze cijfers zo maar wegkiepert want bijna iedereen baseert zich toch op cijfers uit het verleden. Cijfers voor de toekomst bestaan simpelweg niet. Alleen degene die zijn aandelen, fondsen of trackers selecteert aan de hand van een vogelenpik of een worp met de dobbelstenen baseert zich niet op historische cijfers. Iemand die stelt dat hij enkel de markt volgt, die kiest zijn trackers op basis van…

Diegenen die onze cijfers al eens grondig bekeken hebben, die weten dat die cijfers heel wat signalen tonen en erg bruikbaar zijn. Keiharde garanties geven ze echter niet. Moest dat zo zijn dan zou beleggen heel erg saai zijn.

Markttiming:

Ook hier heb je weer twee groepen:

A)  de mensen die aandelen, fondsen of trackers verkopen en al diegenen die naar hen luisteren, hun adviezen volgen of hun boeken lezen: zij zullen bij hoog en bij laag verkondigen dat het timen van de markt onmogelijk is. Immers de winkel moet blijven draaien. De markantste vraag die ik daar ooit kreeg kwam van een fondsmanager die mij vroeg wat hij dan bij een STOP zou moeten doen: “zijn salesteam op technische werkloosheid zetten?”  Hij zag alleen zijn eigen probleem en het rendement van zijn klanten was hun probleem.

B) de mensen die trachten hun spaarcenten te laten groeien en die kunnen hun voordeel halen door onze GOGIscore te volgen.

Onze GOGI geeft een STOP (met bijkopen) als het laatst geregistreerde jaarrendement hoger is dan de mediaan van de laatste 120 jaarrendementen. Op zo’n moment is een fonds in overdrive en wordt de kans groot dat er een correctie volgt. Diegenen die onze GOGIscore in 2019 niet gevolgd hebben en toch nog bijgekocht hebben, hebben het aan den lijve ondervonden. Velen onder hen hebben verliezen van meer dan 25%.

De coronacrash van 2020 deed die overdrive van vorig jaar in één klap verdwijnen. In de grafiek hierboven is dat overduidelijk.

Dat deed mijn collega grijpen naar het andere segment van onze GOGIscore: de GOGI Invers.  Hij wil daarmee de emoties uitschakelen om erg goedkoop te kunnen aankopen.  Die passage werd door sommigen aangegrepen om te stellen dat onze GOGI niet meer werkte: iets afbreken, vooral als dat anoniem kan, is de hype van het moment op de sociale media.

Dan die GOGI Invers:

In tegenstelling tot de grafiek hierboven krijg je dan dit: het jaarrendement is werkelijk totaal doorgeslagen en bevindt zich op een dieptepunt.

 

 

 

 

 

 

 

Het diepste/goedkoopste punt ? 

Daar ga ik op antwoorden met dezelfde woorden zoals we die elke middag en avond op radio en TV horen, al gaat het daar over het hoogtepunt van de cyclus: “Het goedkoopste punt gaan we slechts weten als de crash op zijn einde loopt. Er kan inderdaad nog een verdere daling aankomen.”

 

Als je op veilig wil spelen ?  Koop al een deel en hou de verdere evolutie goed in de gaten.

 

De mensen die echt goedkoop willen aankopen, kunnen alzo hun order ingeven als de GOGI Invers een SPREAD geeft. De grafieken zijn toch wel duidelijk.

 

Zo’n SPREAD geeft ook het signaal dat men zijn orders “groter” kan maken, maar een garantie dat het niet meer verder daalt, kunnen wij op dit moment ook niet geven.

Ook op de grafiek hierboven zitten we op een dieptepunt:

Is er iemand die kan inschatten wat er nog allemaal op ons afkomt ?

 

Afsluiter:

In quasi alle grafieken kom je op dit ogenblik tot één opmerkelijke vaststelling: overal zie je de dalende trend van de rendementen. In het allebeste en uitzonderlijke geval (de uitzonderingen) krijg een een status quo te zien. Met die vaststelling kwam mijn collega Robokat tot zijn conclusie dat het erg moeilijk wordt om nog een defensieve modelportefeuille samen te stellen: de defensieve fondsen geven aan dat hun trend momenteel tussen 0 en 2% ligt en dikwijls nog dalend is.

Nog dalend ?   Als de mediaan van de laatste 60 lager uitkomt dan de mediaan van de laatste 120 dan blijft de trend quasi zeker nog even verder dalen.

De update van de GOGIscore verschijnt dinsdag (7/04). Ik krijg maandag de laatste noteringen binnen om mijn bestand volledig te maken.

Daarom, als we mogen, een laatste advies:

Haast en spoed zijn zeker niet nodig.

 

 

Categorieën:

18 Comments

  1. Tekst werd aangepast.
   De GOGIscore wordt berekend op de jaarrendementen.
   In de formule van de Quality-indicator wordt er gerekend met jaarrendementen van periodes van 3 jaar.

   Like

 1. Beste Marc, Robo,
  Ik merk dat jullie de laatste maanden veel energie steken in het verdedigen van GOGI en GOGI INVERS.
  In alle eerlijkheid, het verbaast me telkens weer. Is het dan zo erg gesteld op andere social media kanalen?
  Ik kan alleen maar zeggen dat ikzelf de waarde ervan inzie en zelfs aan den lijve heb ondervonden.
  Dankzij jullie onbaatzuchtige artikels heb ik de eerste stappen gezet naar beleggen eind 2015.
  Op dit eigenste moment staat mijn portefeuille nog steeds met groene cijfers geschreven en dat is mede dankzij GOGI. Op minder dan 5jaar tijd, met inbegrip van deze serieuze correctie (crash?) nog een jaarlijks gemiddeld rendement van +4% halen is toch mooi!
  Ik moet wel bekennen dat ik reeds enkele defensieve fondsen van de hand had gedaan met de bedoeling om het rendement te verhogen. Dat heeft nu gelukkig positief uitgepakt.
  Het artikel van Robokat i.v.m. defensieve portefeuille heb ik dan ook met veel aandacht gelezen.
  Ik ben hoopvol dat jullie ondertussen volop de cijfers aan het analyseren zijn, met de bedoeling de Smart-portefeuilles bij te sturen / aan te passen indien nodig?
  Geef niet op, tracht jullie positieve energie te richten op de believers!
  En daar reken ik mezelf zeker bij.

  Like

 2. Beste Marc, bedankt voor het volgehouden analysewerk dat vervolgens netjes wordt samengebracht in de GOGI score of GOGI Invers. De resultaten van mijn Fondsen portefeuille bewijzen dit je systeem wel degelijk werkt op voorwaarde dat je de signalen volgt en je je emoties van de dag uitschakelt en periodiek verder investeert.
  Sinds de GOGI het STOP signaal aangaf heb ik niet verder aangekocht maar het geplande investeringsbedrag telkens geparkeerd op mijn spaarrekening. De uitleg dat de GOGI vandaag (tijdelijk) niet meer werkt is duidelijk, en – als je zelf begrijpt hoe beurzen en rendementen werken – de logica zelve. Maar we zijn nu zover dat je 2e tool bewijst wat het waard is. De GOGI Invers begint nu bij een aantal Fondsen een SPREAD aan te geven. Het moment – voor mij – om het gespaarde geld periodiek en gefragmenteerd terug te investeren.
  Marc, bedankt om geduldig jou ‘belief’ te blijven herhalen tegen de ‘non-believers’.
  Kritiek mag, maar afbreken ENKEL als je een waardig alternatief hebt. Zoniet, gaf Marc zelf aan, verplicht niemand je om een believer te zijn en moet je zijn tools niet gebruiken als je dat niet wil.

  Marc, bedankt. Ik hoop dat opvolging verzekert is als je ooit besluit met je 2-wekelijks analysewerk te stoppen!

  Like

 3. Ik sluit me aan bij de 2 voorgaande reacties. Ook ik heb het nut van Gogi & Gogi Invers al ondervonden.
  In tegenstelling tot Hugo heb ik wel negatief rendement, maar een kleintje. Temeer omdat ik reeds belegd hebt voor ik in contact kwam met Gogi. Maar, via Gogi Invers zijn de eerste orders reeds vertrokken. Dus, … dik applaus voor zowel Marc als Robo. En nen dikke mercie! … *rock on!*

  Like

 4. Fondsen beoordelen is echt veel moeilijker dan individuele aandelen.Jullie hebben daar een unieke en prachtige techniek voor ontwikkeld. Je mag er terecht fier op zijn!

  Like

 5. Ik denk dat op de eerste grafiek de kleur van “Mediaan II invers” moet rood zijn ipv groen ofwel het ik niet begrepen.

  Like

 6. Als de tekst boven de grafiek de kleur met de betekenis van de lijnen aangeeft dan denk ik dat er daar iets fout loopt.
  De onderste rode lijn is toch de “Mediaan II invers” of niet?

  Like

 7. Ik heb de oefening eens gemaakt met twee fondsen (een defensiever mixfonds en een volatieler aandelenfonds) in Excel met daarin de koerswaarderingen van de voorbije tien jaar. In één scenario met een vaste maandelijkse aankoop (onafhankelijk van GOGI) en een tweede scenario met aankoop enkel op momenten dat GOGI een Spread aangaf. Hypothetisch en retroactief uiteraard. Het rendement bij gespreide aankoop m.b.v. GOGI was ontzettend véél hoger dan bij een gewone maandelijkse instap. Voor mij toont dit duidelijk aan dat de GOGI indicator werkt én nuttig is.

  Like

  1. Mij hoef je niet te overtuigen. Sinds ik GOGI volg is het totale jaarlijkse rendement van mijn portefeuille sterk gestegen.
   Laat de verkopers van fondsen maar verkondigen dat elk moment een goed moment is. Ik weet ondertussen wel beter.

   Like

  2. Interessante oefening. Kun je iets meer info geven over de resultaten?
   Waar kunnen we de GoGI’s van de laatste 19 jaar vinden?

   Like

   1. Twee problemen: ten eerste is het voor sommige fondsen al een probleem om de historiek van de laatste 10 jaar te vinden. Ten tweede daar kruipt enorm veel rekenwerk in en het neemt heel veel plaats in op de computer.
    Als je door onze oudere artikels bladert dan kan je daar regelmatig een GOGIgraf terugvinden: de GOGI in een grafiekvorm en die gaan wel een paar jaar terug.
    Waarom men onze GOGI niet interessant vindt ? Druist in tegen bijna alle verkoopsstrategieën waar het er enkel maar op aan komt zoveel mogelijk de kassa te laten rinkelen. Het rendement voor de klant is van ondergeschikt belang. Overal tonen ze nu welke resultaten ze vorig jaar behaald hebben terwijl dat iedereen weet dat je geen aandelen, fondsen of trackers zou moeten kopen die heel fel gestegen zijn. Ik ken fondsen die een stijging achter de rug hebben (op 1 jaar) van 80%. Daar stap je nu toch niet meer in…

    Like

   2. Gaar het over een Gogh spread of over Gogh invers spread?
    Toch een wereld van verschil inzake keuzemogelijkheden

    Like

   3. In dit artikel zie je ze telkens allebei:de GOGI Invers heeft dezelfde formule als de “gewone” GOGI, maar voor die formule staat er een minteken. Daarom “spiegelen” ze mekaar zo’n beetje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.