Een vraag die ons meermaals bereikt: “moet ik mijn defensieve fondsen nu verkopen?”
Wij kunnen op die vraag eigenlijk geen sluitend antwoord geven omdat het antwoord erg persoonlijk is en verschillend van persoon tot persoon.
Ik leg je uit waarom.
Louter wiskundig:
Stel je hebt op dit moment een portefeuille die op -25% noteert. Maar je kan je die vraag ook stellen als je één ( of meerdere ) fondsen of trackers hebt met zo’n verlies.
Voor een defensieve portefeuille (of fonds) verwachten wij voor de volgende maanden een gemiddeld rendement van om en bij de 2% op jaarbasis.
Je kan dit gegeven uiterst laag vinden, maar weet dat wij in onze screening zien dat de mediaan van de laatste 60 noteringen – dat is zowat de laatste 3 jaar – op 1/04/2020 uitkwam op: voor Ethna Aktiv op 2%, voor Blackrock Global Allocation op 3% en voor DNCA Eurose op 0%.
Rekenend met dat percentage en vertrekkende van -25% ga je na 10 jaar nog steeds een verlies hebben van 10%. Denk je dat defensieve fondsen toch nog gemiddeld 3% per jaar gaan halen, dan sta je na 10 jaar ongeveer break even.
Zou je overschakelen naar dynamische fondsen dan ga je ongeveer 5 jaar nodig hebben om weer op effen te komen.
Dus zo snel als mogelijk al die verliezers buiten kieperen en ze vervangen door dynamische fondsen… Simpel toch ?
Ho maar !
Er zijn daar toch wel enkele bemerkingen te maken en die zijn niet allemaal rationeel.
1° Het psychologische aspect:
Het lijkt veel makkelijker om het te zeggen dan om het te doen. Fondsen, maar ook aandelen, verkopen met flink wat winst, dat kunnen de meesten wel aan. Verlies nemen en zo’n ding verkopen, ligt voor velen erg moeilijk. Ze gaan wachten tot het verlies weggewerkt is… Naargelang het soort fonds kan je hierboven gaan zien hoe lang dat gaat duren. Eén van de redenen waarom zovele particuliere beleggers een beleggingsportefeuille “beheren” met een pover rendement.
2° De volatiliteit:
Als jij een defensief beleggersprofiel hebt, dan vragen wij ons af of het voor jou wel een goed idee is om de defensieve fondsen buiten te kieperen en te vervangen door meer dynamische elementen. Als je die (tussentijdse) negatieve resultaten van dit moment al een probleem vindt, wat ga je dan doen als die dynamische fondsen nog veel heftiger gaan schommelen. Ik zou zeggen bezint eer je begint want in tijden van beurshausses vindt iedereen zich een beleggingsexpert . Eentje die wel weet om te gaan met rode cijfers. Als puntje bij paaltje komt, blijkt die gevoeligheid soms allergische gevolgen te hebben. Zeker als je partner daarbij nog vragen begint te stellen. Hou er rekening mee.
Een verlies van van 20 à 25 % bij defensieve fondsen vergroten dynamische fondsen al snel uit tot 35 à 40% verlies. In 2008 waren er fondsen die meer dan 70% verloren…
3° Het momentum:
Wanneer ga je die omschakeling uitvoeren ? Als je de omschakeling te vroeg uitvoert, dan loop je het risico dat je met die dynamische fondsen alle remmen uitgeschakeld hebt en er nog een ferme tik bovenop krijgt.
Wacht je te lang dan ben je al een deel van het momentum kwijt.
Zoals onze Corona-experts niet exact kunnen bepalen wanneer we de piek van de besmettingen bereiken of bereikt hebben, zo kan onze GOGI Invers wel aanduiden dat we op een laag niveau terecht zijn gekomen, maar kan die indicator jou geen garantie geven dat het echt niet meer slechter kan.
Er was zo iemand die enkele dagen geleden vol bravoure kwam vertellen dat hij iedereen een hand had gegeven. Die iemand ligt nu wel op de dienst Intensieve Zorgen met ademhalingsproblemen…
Ga jij dan toch maar gokken ?
Ga jij na de eerste kritiek van jouw partner, enkele dagen later, na jouw interventie, durven uitleggen dat het nog wel wat rampzaliger is geworden ?
Ik hoop dat je begrijpt dat we jou daarbij geen raad kunnen geven. We kennen jou niet, we hebben geen idee over jouw vermogen en we zijn geen specialisten in nachtrust.
We horen wel graag van jou hoe jij zoiets oplost !
Niks doen en uitzweten, alles buiten kieperen of welke andere oplossingen jij bedacht hebt ?
Spreken we over -25% tov de waarde voor de crash? Dus tov hun hoogste punt?
LikeLike
Dat voorbeeld is meer bedoeld in de zin van: “stel je hebt een fonds of een portefeuille die zwaar op verlies staat. Wat doe je dan ?”
Ik zou bijna durven zeggen dat de les die je uit dit artikel kan trekken is: de initiële keuze bij de aankoop is extreem belangrijk.
LikeLike
Ik moet tot de constatatie komen, met Robokat dat defensieve fondsen niet de juiste keuze waren de laatste jaren. Ik heb defensieve fondsen die ik gekocht heb in 2014 en die staan nu in de min. Daarnaast heb ik vorig jaar meer volatielere fondsen gekocht en daar heb ik momenteel 10 % winst. Dus ik denk toch om om te schakelen naar de meer volatielere fondsen, Maar dan wel met een stoploss van 10 %.
Ik ga dat niet in één keer doen, maar gespreid.
Ik zou het trouwens interessant vinden dat er met een systeem GOGI zou kunnen gewerkt worden, maar dan in omgekeerde richting. Wanneer een fonds in overdrive gaat dat men dan een deel van het fonds zou verkopen zodat je nog dat overhoud wat je initieel ervoor betaald hebt. Op die manier kun je toch je winst veiligstellen.
LikeLike
Da’s een denkpiste, maar…
Vorig jaar ging de GOGIscore al in maart april naar STOP. De stijging en de STOP ging door tot begin 2020.
Wanneer zou je dan verkocht hebben ?
Achteraf is het altijd duidelijk;
LikeLike
Dat is inderdaad de moeilijkheid. MIsschien moeten we dat dan toch doen door een stoploss te hanteren, zoals heel in het begin (2013) door Robokat werd uitgelegd en de stoploss voortdurend aan te passen aan de stijging van de fondsen waardoor je dan zou verkocht hebben aan 10 % minder dan de hoogste top van de fondsen.
“Ake en aje” … zeggen wij in het Westvlaams wat zo goed als: “had ik maar en had jij maar ….” betekent. Dus achteraf is iedereen wijs, maar ik ben alleen maar aan het nadenken hoe ik het in de toekomst zou aanpakken.
Aangezien veel van mijn huidige fondsen nu nog steeds door hun stoploss zitten en ik niet verkocht heb, op het moment dat dit gebeurde, heb ik nu de R stoploss aangepast voor wat eventueel nog komen moet. Ik heb bekeken wat het maximum is wat ik nu nog als verlies wil incasseren. Ik heb de r stoploss van al die fondsen aangepast in die zin, zodat ik nu nog max 10 % verlies bij kan maken.
Gaat het vanaf nu opnieuw de goede kant op, dan evolueert de stoploss mee in die richting, gaat het opeens terug slecht, dan is mijn max . verlies nog 10 % . Dan moet ik wel iedere dag opvolgen en rigoureus de stoploss toepassen.
LikeLike
De reden waarom we het nooit meer over zo’n stoploss drempel hebben, is dat je bijna ieder jaar wel een moment hebt waar je er doorheen gaat. De afgelopen 5 jaar zou je dan telkens terug moeten instappen aan hogere koersen of totaal uit de markt blijven. Dat werkt gewoon niet. Ook de bankfondsen die zo’n 90% ingebouwde drempel hebben, presteren erg slecht wegens die reden.
LikeLike
Wat mij betreft gaat DNCA Eurose en DNCA Evolutif er onherroepelijk uit. Wat het eerste fonds betreft, een verlies van meer dan 10% voor een defensief fonds op 1 maand tijd vind ik veel te veel. Alleen weet ik nog niet wanneer ik ga herbalanceren. Wellicht ergens in de zomer na bekendmaking van de tweede kwartaalresultaten.
LikeLike
Hier valt zeker iets van te zeggen! Eurose spant de kroon. Evolutif als offensiever aandeel kan het tij ook niet keren. DII valt mij eveneens zwaar tegen.
Kan MP dit evalueren?
LikeLike
Deze morgen nog een webinar gevolgd met de fondsbeheerder van Eurose.
Samenvatting voor wat het waard is: de gemiddelde looptijd van de obligaties is teruggebracht tot 2,5 jaar. Momenteel is het erg moeilijk om degelijke obligaties aan te kopen want alles wat Investment Grade is, wordt zonder verpinken opgekocht door de ECB. Eurose koopt erg selectief.
In het aandelengedeelte hebben ze die ondernemingen verkocht die erg geraakt zijn: bijv Air France.
Volgens de beheerder zijn ze klaar voor de rebound.
Volgens mijn collega is één van hun problemen dat ze enkel beleggen in Europa en dat is nu precies geen koploper.
In onze screenings kan je duidelijk zien dat de prestatie van Eurose momenteel rond 0% draait. Kijk maar eens naar de medianen van de laatste kolommen.
LikeLike
In verleden 10-jarige “Bull market” trend: Als uw GOGIscore een STOP geeft voor >75% van mijn individuele aandelenfondsen en de “relative strenght index ” RSI indicator voor een fonds is hoger dan 70; dan verkoop ik dat fonds. 19 februari 2020 heb ik met deze regel al mijn aandelenfondsen verkocht uitgezonderd de sectorfondsen BGF World Healthcare, NN Food&Beverages, NN Utilities. Met de Corona crash 12 maart 2020 ben ik begonnen met volgende aandelenfondsen gespreid aan te kopen: M&G(Lux) Global listed Infrastructure, Fundsmith Equity Acc. Volgende fondsen verkocht: Amundi Volatility Euro Equities, Templeton Global Bond EUR(met verlies, die blijft maar dalen). Mijn Benchmark voor aandelen fondsen is de iShares Core MSCI World Acc en voor obligatiefondsen JP Morgan Aggregate Bond usd Heb in een excel file ratio 3-jarig gemiddeld rendement en %down voor mijn beleggingsfondsen corona crash, indien fonds ratio meer dan 20% minder dan benchmark ratio …. Volgende week 1 maand na die eerste corona crash, welke fondsen zijn het meest gestegen/gedaald ? tov mijn benchmarks ? Waar kan ik mijn systeem verbeteren ? wanneer 3-jarig gemiddeld rendement vernieuwen ?
LikeLike
Morgen update van de fondsenscreening.
Daarin vind je de mediaan van 3-jarig gemiddelde afgesloten op 1 04 2020
LikeLike
@Alfons De Schepper via welke tool, site of.. kan u RSI van een fonds terugvinden ?
LikeLike
Ik gebruik het liefst https://www.ariva.de en dan bij Chart Analyse kies Indikatoren en dan kies je RSI. Soms gebruik ik ook https://www.morningstar.nl en dan bij Grafiek kies Instellingen en dan kies je Prijs daarna kan je naar Technical Analysis gaan en daar kies je RSI dan muisklik op Plot
voorbeeld
https://www.ariva.de/templeton_global_bond_fund_amdis_eur-fonds/chart
https://www.morningstar.nl/nl/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04LTY&tab=13
LikeLike
Bedankt Alfons, de ariva site is heel goed. Ik volg de fondsen tot op heden op via teletrader en mijnportefeuille natuurlijk.
https://www.teletrader.com/bgf-world-healthscience-a2-usd/funds/details/FU_630928
LikeLike
Marc , zie jij een reden waarom Flossbach het zo goed doet ?
LikeLike
Ik weet wel dat het zo is, maar de juiste reden(en) ken ik ook niet.
Voor een update van de Mixer van de mixfondsen en dan kwam FVS bovenaan de lijst.
Als je kijkt welke mixfondsen er op dit ogenblik rendement leveren, dan vind je er maar een vijftal waarvan er dn nog twee in BE niet verkrijgbaar zijn. Ik begrijp waarom dat zo is, maar ik weet niet waarom er slechts enkelen een uitzondering vormen.
LikeLike
Historisch gezien is Flossbach altijd al een consistent goed presterend fonds geweest. Zo bestaan er helaas geen 10.
LikeLike
Als je kijkt naar hun portefeuille, kun je m.i. al een gedeelte vd verklarinf voor de goede prestatie van Flossbach vinden: weinig banken en een vrij hoge positie in goud.
LikeLike
Inderdaad julio.Helemaal met je eens. Dat is nu het verschil dat je ziet van een goeie fondsbeheerder die wel zijn geld (uw geld) waard is in vergelijking met vele andere. (Ik heb hier al eens een preek over opgezet).Ik heb hier toevallig een 4-pagina’s lang intervieuw uit 2015 met hun hoofdstrateeg Philipp Vorndran voor me liggen.En daar stelt hij al dat de schuldenlawine gaat leiden tot financiele repressieve maatregelen,negatieve rentes,marktmanipulaties van centrale bankiers en hogere belastingen.Maar Vorndran legt vooral de nadruk op veel,heel veel inflatie door de ontwaarding van munten. Vandaar zijn keuze voor goud! Ook de aandelenkeuze is één brok inflatiebestendig topkwaliteit met Nestlé,Reckitt Benckiser en coca-cola.Dit is één van de fondsen die de hoekstenen van uw portfolio moet vormen !!
LikeLike