GOGI: GeOptimaliseerd Gespreid Instappen

In een vorig artikel leerden we vooral dat gespreid beleggen een verzekering is tegen extreem verlies in slechte tijden, een verzekering die je betaalt met lagere winsten in goede tijden. Met gespreid instappen zal je zelden de beste rendementen halen, maar je krijgt er heel wat nachtrust voor in de plaats.

Maar in stijgende markten laat je toch wel flink wat winst liggen. Kan dat niet beter? Ik meen van wel via GeOptimaliseerd Gespreid Instappen of GOGI.

Na jarenlange observatie kwam ik enkele jaren geleden tot de theorie waarop GOGI gebaseerd is. Ik probeer die theorie visueel uit te leggen.

Een observatie…

Bekijken we even een grafiek van een willekeurig fonds

Het fonds groeit jarenlang aan een bepaald tempo, dat zich steeds in de buurt van zijn gemiddelde rendement situeert (de rode lijn). Op punt A gekomen, merken we dat het fonds in een flinke groeiversnelling is geraakt. Je ziet dit omdat de koers zich nu flink boven de normale verwachtingen staat, voorgesteld door de rode stippel lijn.

Plots komt de correctie en gaat het fonds flink dalen. Vanaf punt B gaat het fonds zelfs flink onder de rode stippel lijn, die de normale groei van het fonds voorstelt.

De observatie:

Fondsen die een plotse sterke groeispurt inzetten en flink boven hun “normale” rendement presteren, worden meestal een tijdje later afgestraft met een flinke correctie.

Ik heb dit de afgelopen 10 jaar telkens en telkens opnieuw waargenomen. Vrijwel iedere ongewone stijging wordt gevolgd door een sterke daling. Niet altijd maar toch heel vaak.

Mijn theorie van gemiddelde rendementen

Mijn theorie van gemiddelde rendementen is gebaseerd op deze observaties.

Van iedere fonds kan je de gemiddelde prestatie op middel lange termijn uitrekenen op basis van historische cijfers.  Stel een dat een fonds normaal gemiddeld 5% per jaar haalt en plots op enkele maanden +10% presteerde. Dat bovengemiddeld rendement is erg ongewoon.

Volgens mijn theorie van gemiddelde rendementen zullen de prestaties na een periode met sterk bovengemiddeld rendement onvermijdelijk terug naar het gemiddelde streven. Dat kan gebeuren door ofwel een flinke correctie ofwel een langere periode van zwakkere prestaties. Hoe groter de plotse stijging is, hoe groter de kans dat dit gevolgd wordt door een correctie.

GOGI – Geoptimaliseerd Gespreid Instappen

Het principe van GOGI gaat als volgt:

Zo lang het rendement op jaarbasis sterk bovengemiddeld is, is weinig het interessant om (eenmalig of gespreid) te investeren in een fonds of fondsenportefeuille. En hoe groter de bovengemiddelde prestatie, hoe groter de kans dat je binnen afzienbare tijd een correctie zal krijgen of een periode met erg zwakke prestaties.

In de bovenstaande grafiek gaat GOGI een STOP signaal geven op punt A. Het fonds draait boven zijn toeren en is niet meer interessant om bij de kopen.

Vanaf punt B is de ongewone piek voorbij en krijg je een “SPREAD” signaal. Je kan terug gewoon gespreid aankopen en je hebt vermeden om tegen veel te hoge koersen aan te kopen.

Merk op dat punt B geen koopsignaal is om een grote investering te maken. De koersen na punt B blijven nog altijd duurder dan de koersen van een willekeurig voorgaand moment zoals punt O. Vandaar heet het signaal niet “GO”, de koersen zijn immers niet uitzonderlijk “goedkoop”.

Voordelen

Voor de beginnende belegger is het vermijden van die correcties erg belangrijk: wie na zijn eerste aankopen al direct met verliezen wordt opgezadeld, houdt het beleggen al snel voor bekeken.

Maar simulaties tonen ook aan dat GOGI in sommige gevallen het rendement verhoogt t.o.v. gewoon gespreid instappen. Wie éénmalig belegt op een willekeurig moment zal meestal nog altijd betere rendementen halen. Maar het verschil met die éénmalige instap wordt in sommige gevallen al een heel stuk kleiner.

GOGI in de praktijk

Collega Al Fonds berekent het cijfermateriaal om mijn theorie in praktijk om te zetten. Hiermee kunnen we fondsen identificeren die boven hun toeren draaien.

  • Stap 1: We bepalen het gemiddelde rendement van het fonds via de screening methode. We gebruiken hiervoor het mediaanrendement op 1 jaar berekend op basis van de prestaties van de voorbije 5 jaar (MED1L120)
  • Stap 2: We zetten dit gemiddelde rendement af tegen het huidige rendement op jaarbasis.(Latest Y1)
  • Stap 3a: Indien het huidige rendement op 1 jaar hoger ligt dan het langetermijnrendement, dan zetten we het gespreid instappen voor dat fonds stop (GOGI signaal STOP).
  • Stap 3b: Indien dat rendement terug onder het lange termijn rendement zakt, starten we het gespreid instappen terug op (GOGI signaal SPREAD).

GOGI toch als koopsignaal?

De afgelopen jaren merkten we telkens opnieuw dat GOGI toch geïnterpreteerd wordt als koopsignaal, dus om “goedkope” fondsen te vinden. Toch werkt GOGI niet zomaar in de omgekeerde richting, zoals je intuïtief zou verwachten.

Neem nu bijvoorbeeld onderstaande grafiek

De groene pijl toont een mooie correctie en je zou al aan een buitenkansje denken. De rode pijl toont echter dat het nog altijd dieper kan.

En dat is de reden waarom je GOGI niet als aankoop signaal mag gebruiken, enkel als STOP signaal om de piek momenten te vermijden. Er zitten immers limieten op een plotse felle stijging van fondsen, de bomen groeien niet tot in de hemel. Na een fikse stijging kan je dus een correctie verwachten.

Omgekeerd, een felle daling zonder voorafgaande stijging kan echter nog altijd wat dieper gaan. De zwaartekracht werkt maar in één richting.

Slot

In de beginperiode werd GOGI met veel ongeloof onthaald. Lezers werden ongeduldig wanneer de STOP periodes in hun ogen te lang duurden. Ze kregen het idee dat de winsten aan hen voorbij gingen door niet te investeren terwijl de markten floreren.

Intussen bestaat GOGI al ruim 4 jaar en heeft het systeem zich al vele malen bewezen. STOP periodes hebben echt wel hun waarde voor wie periodiek belegt. Op zijn minst werkt het risico verlagend, met een risico dat nog heel wat lager ligt dan wie gewoon gespreid belegt.

 

© Carl De Ridder (@RoboKat_MK).

Alle procédés en indicatoren zijn © MijnPortefeuille en onderhevig aan onze gebruiksvoorwaarden.

7 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.