Alternatieve fondsen: consumentenzaken

 

 

Fondsen uit de consumentensector (“consuming”) worden door de banken vaak als alternatief aangeboden (naast vastgoed of infrastructuur). Men vermeldt daarbij dat jij en ik toch blijven consumeren, zelfs in tijden van crashes en correcties.

Wij van MijnPortefeuille blijven erbij dat men best kiest voor fondsen of trackers die een zo ruim mogelijke regio of gamma bestrijken. Als er iets misloopt in een sector, dan krijgt die hele sector klappen en kan de fondsmanager niet snel overschakelen naar een andere sector. Een sectorindex al helemaal niet.

De fondsen in de onderstaande lijst zijn dan ook minder geschikt voor beleggers die minder actief hun portefeuille beheren. Misschien al helemaal niet voor eerder defensieve profielen.

We hechten ook weinig geloof aan het gezegde dat een bepaalde sector helemaal geen hinder zou ondervinden van een beurscrash. Soms dienen de fondsbeheerders goede elementen verkopen om liquiditeit te bekomen. Stukken uit de geviseerde sector(en) zijn soms totaal onverkoopbaar.

Wat me ook opvalt in die lijst: de RISK-factor is over het algemeen vrij hoog. Een verwittigd man/vrouw is er twee waard.

Ook nog: als je de mediaan van de laatste 120 jaarrendementen vergelijkt met de mediaan van alle jaarrendementen sinds 2010 dan kan je vaststellen dat verschillende fondsen in een lagere trend zitten. Let op: dit is totaal iets anders dan de GOGIscore en betekent alzo niet dat het aan te raden is om in te stappen. Wacht daarvoor beter op de nieuwe GOGIscore die je op ’t einde van deze week weer mag verwachten.

Categorieën: Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.