Afwachten aan de zijlijn

Ik heb lang een mogelijkheid gezocht om aan te tonen dat heel veel fondsen vrij hoog noteren.

Honderden grafieken publiceren was ondoenbaar.

Met een lange lijst van fondsen die op hun “all time highest” staan of in de nabijheid ervan, lopen we het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik dacht dat enkele indexen meer dan genoeg zouden zeggen. Bij Mijnportefeuille hebben we immers de voorkeur om te kiezen voor fondsen of trackers die zo breed mogelijk gespreid zijn = de kans geven aan de fondsmanager om daar te gaan zoeken waar er nog winst te halen valt en hem niet te verplichten om in een land of sector waar de klappen vallen, te blijven zitten.

Ik begin met Europa:

 

Een duidelijke grafiek die weinig bijkomende info vraagt.

Deze index zit duidelijk in overdrive en bovendien toont hij duidelijk aan dat de rendementen naar een dieptepunt zakken. Investeren in iets waar weinig rendement te halen valt  en waar je dan mogelijk nog klappen zou kunnen krijgen, dat laat ik aan anderen over.

Bekijken we dan de hele wereld:

 

Een zelfde verhaal met dezelfde risico’s. Qua rendement een tikkeltje beter, maar ook niks om blij van te worden…

Stappen we dan over naar de USA:

 

 

Qua rendement kan het door de beugel alhoewel het vet hier blijkbaar ook al van de soep is. Echter één land, hoe groot en machtig dat dan ook is, vinden wij net iets teveel risico. De notering ook in overdrive.

We gooien het over een totaal andere boeg en bekijken de Emerging Markets (de groeilanden):

 

Een heel bizarre grafiek. Tot voor kort kon men daar nog rendement vinden op iets kortere termijn maar op de lange termijn was het en blijft het pover. Zien we dan nog eens de overdrive van het moment, dan weet ik genoeg…

Momentum onmogelijk te bepalen ?

Heel wat verkopers van fondsen en trackers proberen ons dat wijs te maken omdat we toch maar zouden kopen. Diegenen die de beleggingswereld een beetje gevolgd hebben, die weten zeker dat de Nieuwjaarsperiode 2018-2019 een heel geschikt moment was om te kopen of bij te kopen. Bekijk maar eens nauwkeurig alle grafieken: dan zal je heel duidelijk zien dat onze grafiek dat netjes aangaf. Onze grafieken (is in feite identiek met onze GOGIscore) zijn alzo een erg bruikbaar signaal. Tot spijt van wie het benijdt…

Kan je nu ons standpunt zo’n beetje begrijpen ?

Wat is jouw visie eigenlijk ?  

 

Categorieën: Tags: , , , ,

8 Comments

 1. De grafieken spreken boekdelen.
  Gewoon aan de zijlijn blijven staan, en wachten op betere tijden… Liever nu wat rendement mislopen, dan het risico te lopen dat het binnenkort serieus gaat dalen.
  Alleen met mijn pensioensparen heb ik het begin van het jaar gemist, en ben nu 2-wekelijks een deel aan het kopen. Het belastingvoordeel primeert toch nog.

  Like

 2. Langs de lijn staan ……
  Terwijl men elke dag verliest op zijn spaargeld door inflatie.
  Hoe met stop om te gaan als men bvb starter is.
  Het verhaal van de aankomende crash kennen we ook al langere tijd.
  Wat als alles blijft stijgen.
  Langs de lijn als al een behoorlijk stuk in portefeuille ja is in te komen.
  Maar wanneer is het dan het moment om in te stappen.

  Like

  1. Wees maar gerust dat we hier niet stilletjes gaan blijven zitten als er een instapmoment aankomt.
   Bovendien is de inflatie zo laag dat wat geduld geen diepe wonden gaat nalaten. Met iet of wat correctie zou je al snel op een verlies van meer dan 10% zitten. Met de lage rendementen van dit ogenblik duurt het dan … jaren om weer op break even te komen.

   Like

 3. De overheden gaan fiscaal stimuleren. Schulden en oplopende begrotingstekorten zullen geen probleem zijn omdat het over de ‘groene economie’ zal gaan.
  Het geld dat overheden tekort gaan hebben, door diezelfde fiscale stimuli, gaan ze uiteindelijk ophalen via hogere belastingen.
  De beurzen gaan nog stijgen. Dus dat fonds Nordea Global Climate enz LU0348926287 .. is mss wel een goede optie voor de komende jaren.

  Like

  1. Proberen ze je nu echt met dat verhaal over de drempel te doen stappen ?
   Ben jij overtuigd dat schulden en begrotingstekorten geen probleem zullen zijn in de groene economie ? Een free lunch bestaat echt niet; iemand zal altijd de rekening moeten betalen.
   Hogere belastingen ? Het effect daarvan is dat de economie krimpt en dat er zo nog minder belastingen dienen betaald te worden.
   Last but not least: ons advies om te wachten, komt er niet omdat wij geen toekomst meer zien. Zo negatief zijn wij nu ook niet.
   Wij laten ons leiden door de notering: dat fonds dat een gemiddeld rendement behaald heeft van zo’n 10% per jaar, draait op dit moment op zo’n kleine 20%: als dat geen overdrive is. Mijn collega zegt duidelijk dat je kan rijk worden door laag te kopen en duur te verkopen. Kan het nog duidelijker zijn dat je hier op of dichtbij een toppunt koopt ?
   Ook in de gaten te houden (zeker na het vorige): als eens goed gekeken wat de RISK-factor is van dat fonds ? Ze halen dat rendement door heel veel risico te nemen. Gevolg: onze MPQbis geeft een povere ratio.
   Mogelijk een fonds om in de gaten te houden maar voor vele beleggers zal die Risk-factor naar beneden moeten…

   Like

 4. Vandaag in de krant :Europa brengt miljardenbazooka in stelling voor klimaat.
  De Europese Investeringsbank (EIB) stopt met de financiering van fossiele energie. De grootste publieke geldschieter ter wereld zet een turbo op groene projecten en een klimaatneutraal Europa.
  De EIB stopt tussen 2020 en 2030 1.000 miljard euro in investeringen voor het klimaat en een duurzamer energieverbruik.

  Like

  1. Ik zou durven antwoorden:”Ja, en dan ?…”
   Ik doe nogmaals een beroep op jouw geduld met de vraag om te wachten op mijn artikel van volgende maandag. Een waar gebeurd verhaal.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.