Alternatieve fondsen: Real estate of infrastructuur.

Wat de distributeurs ofte de verkopers van fondsen op dit ogenblik niet allemaal uit de kast halen om je toch maar te overhalen om eenheden aan te kopen…  Geloof ze niet onvoorwaardelijk als ze je vertellen dat ze een betere opbrengst voor je spaargeld op het oog hebben: ze willen vooral hun cijfer (lees hun commissie) halen. Het einde van het jaar nadert.

Ik las vanmiddag nog in een brochure die vanmorgen in mijn bus stak dat je minder effectentaks zal betalen als je in jouw portefeuille het volume belastbare beleggingen verkleint. Om een halve percent taks uit te sparen, laten ze je nu ineens 2% taks betalen en daarbovenop nog elk jaar minstens 0,90% meer beheersvergoeding. Nog zieliger voor die maatschappij is het feit dat tijdens het drukken van hun brochure die effectentaks afgeschaft is…

0,50% uitsparen door eenmalig 2% en minstens 0,90% elk jaar…

Als je echter toont dat je twijfelt of het nog wel interessant kan zijn om nog meer aandelen in jouw portefeuille te stoppen, dan komt men al snel aandraven met vastgoed (real estate) of infrastructuur.

De meest gebruikte “voordelen” zijn dat vastgoed minder gecorreleerd zou zijn met de aandelensector en bij een crash zich anders (veronderstel beter) zou gedragen. Bij infrastructuur wijst men gewoonlijk naar de vaste geldstromen.  Mijn ervaring is echter dat bij een zware crash zowat alles wordt meegezogen in dat zwarte gat. In 2008 moesten sommige fondsen goede onderdelen verkopen (bij geld terugvragingen) omdat de minder goede gewoon onverkoopbaar waren.

Zijn die vastgoed- of infrastructuurfondsen nu wel de moeite waard ?

Je kan er een hele reeks vinden in mijn screenings. Ik wou je echter eens tonen hoe je die screenings kan gebruiken door de fondsen die je wil beoordelen er uit te filteren en ze naast, of liever onder mekaar te zetten zoals ik hier deed:

De fondsen zijn gerangschikt volgens de MP Qbis: dat wil zeggen dat er niet alleen naar het rendement gekeken werd, maar dat er tezelfdertijd ook rekening gehouden werd met het risico of de volatiliteit die je binnen haalt. Dat is vooral erg belangrijk voor spaarders/beleggers die de stap van het spaarboekje naar fondsen zouden overwegen.

Wat bedoelen we nu weer juist met die code of formule: hier alle info.

Als zo’n fonds past in jouw beleggingsstrategie dan kies je best voor de fondsen die bovenaan in hun categorie gerangschikt staan: zeker als je een defensief beleggingsprofiel hebt. Ga echter zeker de GOGIscore controleren vooraleer aan te kopen: zelfs alternatieven aankopen op een ongunstig moment, kan een erg slechte impact hebben op jouw totale rendement. Bij grote aankopen is dat nog belangrijker en wordt er aangeraden om te kiezen voor spreiding over meerdere fondsen.

Voor diegenen die toch gaan voor de hogere rendementen: vermits die meestal een hoger risico nemen, is het moment van instappen nog belangrijker: controleer dan zeker de GOGIscore. Momenteel is de kans erg groot dat onze GOGI een STOP geeft. Heel wat fondsen draaien in overdrive of staan zelfs op hun “all time highest”.

Het is niet omdat je kiest voor alternatieven dat je alle beleggingsregels overboord kan kieperen.

Categorieën: Tags: , , , ,

4 Comments

 1. Als ik de cijfers juist interpreteer is Cf immo van Capfi Delen qua Risk/Return de beste en Em.Mkt Infra Aberdeen de slechtste ?

  Like

  1. In beleggersland is er niet echt een beste en een slechtste.
   Voor iemand met een defensief profiel met een buy and hold-strategie zal het fonds met weinig risico misschien wel aangewezen zijn.
   Diegene die de zaken van kortbij opvolgt en de markten in de gaten houdt, zal misschien kiezen voor een erg volatiel fonds om zo in te spelen op opportuniteiten.
   Mijn collega begint zijn cursus beleggen met “weet wat je wil” en ik schreef ooit een artikel met als titel: ken uzelf.
   Eerst nauwkeurig je beleggingshorizon vastleggen, dan je strategie en daarbij rekening houden met de volatiliteit die je aankan. Ik ben momenteel een artikel aan ’t schrijven over een studie van de (retail)beleggers wereldwijd uitgevoerd door Schroders: de grootste groep antwoord dat “verliezen voorkomen” één van de voornaamste doelen is. Dat kan je echter op velerlei manieren.

   Like

 2. Weet er iemand waar het fonds C+F Immo Rente Acc te koop is? Bij Medirect is het niet te koop. In augustus heb ik gevraagd of ze het konden toevoegen maar voorlopig is het nog niet te koop.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.