Baloise F.I. Systematic Flex Equity

Een nieuw systeem om verliezen bij een crash te vermijden ?

Ervaringen:

Iedereen hoopt wel om bij het begin van de crash, of een heftige correctie, uit de markt te kunnen stappen en er daarna, op het dieptepunt, weer goedkoper te kunnen instappen. Velen die het geprobeerd hebben, weten hoe moeilijk het wel is.

De eerste stap lijkt niet zo moeilijk: met een “trailing stop loss” kan je de evolutie van je fondsen opvolgen en overgaan tot verkoop bij een door jou gekozen waarde.  Ik schreef “lijkt” want je zal snel ontdekken dat je soms na een iets meer dan normale correctie veel te snel verkoopt en daarna… gaat de hausse gewoon verder.

De tweede stap is nog veel moeilijker en ligt ook psychologisch veel moeilijker: wanneer terug aankopen ?  Niemand kan de exacte bodemkoers voorspellen: de kans is groot dat de NIW na jouw aankoop nog verder zakt. Zelfs onze GOGI Invers duidt wel aan dat het bewuste fonds op een laag niveau noteert, maar kan niet garanderen dat de daling gewoon voorbij is. Tijdens mijn opleiding heeft men mij gezegd dat een daling nooit doorging tijdens het tweede jaar: inderdaad, tijdens de dotcomcrash van 2000 zette de daling zich door gedurende 3 jaar.

Psychologisch ?

Na een periode van dalende waarden ligt het emotioneel erg moeilijk om de beslissing te nemen weer in de markt te stappen. Emoties kunnen onze beslissingen erg beïnvloeden: “stap ik niet te vroeg weer in ?”, “Gaat het niet nog verder dalen ?”. Ook staan de media op dat moment vol met negatieve berichten. Als je wacht tot alles duidelijk wordt dan heb je al een redelijk deel van de hausse gemist.

Ontmoeting met fondsbeheerder Bertan Gueler van Baloise F.I.:

bertan guelerVermits men mij reeds gebriefd had over zijn fonds, had ik mijn huiswerk al gemaakt. Mijn openingszin: “alhoewel jouw fonds nog erg jong is (gestart in jan 2018) en je nu echt het momentum niet mee hebt, I’m not convinced.”

B. Gueler: inderdaad zitten de omstandigheden niet mee, maar ik ben met mijn systeem aan de gang in mijn eigen portefeuille sinds 2006 en de resultaten zijn verbluffend.

Ten eerste ben ik niet gaan proberen om de crash te voorspellen; ik ben immers geen paragnost. Door de voorbije correcties te bestuderen, hebben we gezien dat het ongeveer 6 à 8 weken duurt voor een fonds op zijn bodemkoers aanbelandt. We hebben alzo een korte periode om actie te ondernemen.

Om te vermijden dat we bij de minste volatiliteit overgaan tot een verkoop en dan spoedig weer moeten terugkopen (en vooral veel kosten maken) heb ik een systeem uitgewerkt dat gebaseerd is op 36 indexen en sectoren die tegelijk dagelijks worden opgevolgd. Bij een echte crash of correctie is de daling immers overal te merken. Alzo vermijden we al te snel uit de markt te stappen.

Ook om weer in te stappen, dienen er voldoende indexen weer een hausse te tonen. Het gaat alzo niet over een stijgingspercentage maar over een aantal stijgende indexen.

Als je het fonds Baloise Systematic Flex Equity gaat vergelijken met de MSCI All Country World, dan ga je zien dat wij de correctie van eind 2018 voor een groot gedeelte vermeden hebben.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben waarschijnlijk de enige die echt zit te hopen op een ferme crash. Dan kan ik aantonen dat mijn systeem werkt.

Wij hebben mekaar de hand geschud met de woorden: “wait and see”.

Enige cijfers:

Isincode LU1744471951.

Om zich in te dekken doet dit fonds geen beroep op obligatiefondsen, maar kiest men voor cash of soortgelijken.

Ik heb 19 jaarrendementen kunnen berekenen en dat is echt veel te weinig om echte conclusies te kunnen trekken. In 53% van die periodes kwam ik uit op een positief resultaat (en dat vind ik, onder alle voorbehoud, erg pover).

BEAR was -4% en BULL 5,36%; de mediaan 1% met een RISK van 66.

MP Qbis is niet te berekenen want het fonds bestaat nog geen 3 jaar.

De GOGI geeft een STOP.

Al deze cijfers onder voorbehoud want het fonds is veel te jong om reeds betrouwbare cijfers te kunnen verzamelen. Ze kunnen nog te snel wijzigen.

Als ik de evolutie bekijk in 2019 dan zou dit fonds de crashes misschien sterk kunnen afzwakken, maar verwacht ik over de hele lijn toch geen hoogvlieger qua rendement. Met zulke resultaten sta je dan met velen in de rij…

We geven hem het voordeel van de twijfel “and we ‘ll wait and see !”

 

Categorieën:

2 Comments

  1. Voorlopig wel. Die wekelijkse notering is de notering van de verzekeraar, want het fonds noteert dagelijks.
   Men doet er alles aan om het ook gewoon als fonds aan te bieden maar de FSMA is blijkbaar niet van de snelste.
   Moesten ze dan nog goed werk leveren, dan zou ik nog akkoord gaan. Echter dezelfde dingen die ze hier doen, krijgen in Nederland een heel slechte beoordeling. Men heeft bijvoorbeeld gezien dat niemand die factsheets leest, maar men blijft erg streng bij de goedkeuring in plaats van die dingen klantvriendelijker te maken.
   Ook hun gekende slogan “geld lenen, kost ook geld” blijkt een slag in ’t water alhoewel hij door iedereen gekend is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.