Kattekensspel

Dankzij jullie kon ik vandaag het Fund Insiders Forum, georganiseerd door L’ Echo en de Tijd, bijwonen.

Tijdens de presentatie van Felix Zulauf, de Keynotespreker uit Zwitserland, moest ik onwillekeurig terugdenken aan dagelijkse toestanden thuis die zijn presentatie bevestigen.

Wie is Felix Zulauf ?

Felix ZulaufNa een carrière als trader, analist, fondsmanager en hoofdstrateeg betalen vele institutionele beleggers, verspreid over meer dan 20 landen, hem nu om tweewekelijks zijn nieuwsbrief te ontvangen. Niet verwonderlijk dat hij naam gemaakt heeft door uitgesproken meningen en vaak correcte voorspellingen.

En dan die poezen ?

Zo’n 5 jaar geleden kochten wij onze poes Chanel. Haar volledige naam is Miss Chanel van het Denderhof, want mevrouw is een kat met een stamboek. Een tijdje later bleek zij in verwachting te zijn (komt in de beste huishoudens voor).chanel en laperla[2084] Ze had 8 kittens waarvan er eentje, dat veel kleiner was dan de andere, het weekeinde niet haalde.  Zes werden netjes geplaatst bij andere gezinnen en eentje, onze Perla, hielden we bij ons omdat we vonden dat alleen maar alleen was.

Lange tijd verliep alles heel rustig want moeder Chanel was baas in huis.

De laatste weken krijgen we nu geregeld “kattekensspel” waarbij de dochter (die nu 3 jaar oud is) vecht voor de macht en de moeder constant uitdaagt. Gevechten waarbij soms de haren in het rond vliegen, geschreeuw en gegrol, vechten voor de macht en het territorium zijn legio.

Vandaar naar de wereldeconomie en Felix Zulauf:

Volgens F.Z.:   “being powerfull is not a gift“. Daar gaat een strijd of een gevecht aan vooraf.

Aan de hand van grafiek die de evolutie van de wereldeconomieën weergaf, toonde hij aan dat, op momenten dat de heersende macht onder het niveau van een andere economie zakt, dat dikwijls  uitdraaide op een oorlog. Gelukkig niet altijd.

Wat bleek uit die grafiek ?   De Chinese economie is tot op een niveau gegroeid dat zij de Amerikaanse naar de kroon steekt.  Zo’n kantelmoment !

Ik moet dan ook altijd terugdenken aan de hoofdstrateeg van Amundi die in 2008 stelde: “in the long run, we ‘ll become all communists” en toen had die het ook over China. Onze poezen maken zich daar geen zorgen over.

Felix Zulauf had nog wel enkele straffe uitspreken waarvan je er vanmorgen ook nog enkele in de fondsenbijlage van de Tijd kunt lezen. Na de felicitaties van Edouard Carmignac van enkele dagen geleden voor Mario Draghi, noemt Felix Zulauf deze bankier van de ECB de grootste crimineel ter wereld. Vele mensen die nu nog werken, gaan binnenkort vaststellen dat hij hun pensioen naar de verdoemenis heeft geholpen.

 

Categorieën:

2 Comments

    1. Die man liet daarbij ook de nodige slides zien met grafieken en cijfers. Die mag ik echter niet tonen van de FSMA: for professionals only. Ze hebben daar echt geen hoge dunk van de beleggers. Ze nemen zichzelf waarschijnlijk als vergelijkingspunt…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.