Een pensioenspaarfonds kiezen, als je dat al kan, is niet zo eenvoudig. Meestal stap je een bankkantoor binnen en is de keuze al gemaakt: ze bieden daar doorgaans maar 1 (huis)fonds aan.
Wij proberen je te helpen in jouw keuze: dat doen we door jou deze screening aan te bieden en die screening te vervolledigen met de RISK-factor en de MP Qbis.
Zeggen die indicatoren jou niets, dan kan je er hier meer verduidelijking over vinden.
De RISK-factor en de MP Qbis.
Hier de volledige screening:
Zijn er nog afkortingen vreemd voor jou dan vind je hier waarschijnlijk meer duidelijkheid.
Enkele opmerkingen:
Naast de mediaan van de jaarrendementen sinds 2010 vind je ook de mediaan van de laatste 120 noteringen (de laatste 60 maanden). Als je die gaat vergelijken, dan zie je duidelijk dat de rendementen in dalende lijn gaan.
Da’s een eerste vaststelling. Daarbij dien je te weten dat je spaarformule op je 60ste belast wordt en dat daarbij gerekend wordt dat jouw pensioenfonds een rendement heeft van 4,75%. De meeste fondsen halen dat rendement NIET ! Zeker bij defensieve fondsen ga je belast worden op een rendement dat je niet gekregen hebt…
Moest er geen fiscale winst zijn, dan waren de pensioenspaarfondsen geen interessante producten.
Tijdens mijn actieve loopbaan waren er heel wat spaarders en beleggers overtuigd dat ze op hun spaargeld en beleggingen meer dan 5% à 6% gingen halen. Ik stelde altijd voor om voorzichtig te rekenen en 4% te nemen… Er waren er amper die mij geloofden…
MP Qbis: welke stel je voor zou je zelf nemen??
LikeLike
Ik ben al een paar jaar op pensioen en heb mijn pensioenspaarpot alzo al binnen.
Ik had onmiddellijk bij de start een pensioenverzekering van mijn toenmalige werkgever cadeau gekregen.
LikeLike
en heb je een overzicht met de lopende kosten?
als hiermee ook rekening wordt gehouden wat zegt conclusie dan ? TOP 3 ?
Ik ben erg benieuwd en anderen wss ook..
mvg
LikeLike
Bij pensioensparen zijn er twee soorten kosten. Geen verzekeringstaks van 2%;
Instapkosten: Hierover kan je onderhandelen met jouw aanbieder. Kan alle kanten uit en alzo niet in een tabel te vatten.
Beheerskosten: mijn cijfers zijn gebaseerd op de NIW en daarin zit die kost al verrekend. Hoge kosten zullen alzo door een lager rendement worden afgestraft.
Jij hebt dus een klok horen luiden, maar…
LikeLike
Beheerskosten: “…mijn cijfers zijn gebaseerd op de NIW en daarin zit die kost AL VERREKEND…”
=> Het begrip netto-inventariswaarde (NIW) wordt gebruikt voor fondsen en sicavs. Het gaat om de totale waarde van de bezittingen van het fonds. Ze wordt normaal uitgedrukt per deelbewijs en komt dan ook overeen met de prijs die men op een gegeven ogenblik moet betalen – ZONDER kosten en taksen – om een deelbewijs van het betreffende fonds te kopen volgens (Bron: https://www.test-aankoop.be/invest/lexicon/n/netto-inventariswaarde)
Ik begreep dat de lopende / beheerskosten er nog niet bijzitten of begrijp ik dat nu verkeerd?
is er een verschil tussen het lopende/beheerskosten?
mvg
LikeLike
De NIW is de prijs die je betaalt als je een eenheid aankoopt of krijgt als je een eenheid verkoopt. De beheerskosten zijn daar al in verrekend.
Hoe dacht je anders dat die beheerskosten betaald zouden worden ? Door je een extra factuur te sturen ?
Het komt sommigen natuurlijk goed uit om in producten die zij niet voorstellen op zoveel mogelijk kosten te wijzen en zelfs sommige kosten twee maal op te sommen.
Ken je die rekening niet waarbij men van het aantal werkende mensen de niet werkende aftrekt ? Op het einde blijft er maar ene over die werkt: IK en ik ben het moe om iedereen hier te moeten onderhouden.
LikeLike