Grafieken GOGIscore op aanvraag VIII

Deze maal kreeg ik de vraag om het fonds D.I.I. Concept Kaldemorgen Kap (Isin LU0599946893) eens te publiceren.

Je krijgt een echte copy/paste van de evolutie van de meeste fondsen op dit ogenblik: dwz een beeld dat je bijna bij alle fondsen ziet.

D.I.I. Concept Kaldemorgen Kap

MedL120: Vooreerst merk je duidelijk dat zoals bij de meeste fondsen het gemiddelde rendement een dalende trend heeft ingezet. Waar het voorheen boven de 5% presteerde, kan het die prestatie niet volhouden. Hoe dat juist komt, is moeilijk te achterhalen. Echter, als ik ga vergelijken met andere mixfondsen dan lijkt het mij dat de lage intresten op het obligatiegedeelte de oorzaak zijn: waar vroeger die obligaties een matras legden onder het rendement, is die buffer nu verdwenen. Het moet enkel komen uit de aandelen en ook daar ondervindt men last van economische zorgen op dit ogenblik.

MedL60: hoe minder noteringen je in ogenschouw neemt, hoe minder het verleden op de cijfers een invloed kan hebben (minder opkrikken in dit geval). De dalende trend waarover we al enkele weken schrijven.

Vergelijken we de MEDL120 dan met het laatst behaalde jaarrendement (hier op 1/09/2019) dan zien we dat dit fonds in overdrive zit. De kans is alzo groot dat je met een plotse terugval te maken krijgt.

Voor diegenen die maandelijks sparen in dit (en vele andere) fondsen: als je die “hoogtepunten” vermijdt aan de hand van de GOGIscore, dan zet je een boost op je rendement. De fondsenverkopers gaan je wijsmaken dat dat niet nodig is: vermits de risico’s voor jou zijn, maar de commissie voor hen, is dat natuurlijk begrijpbaar.

Als je een dezer dagen naar een bankkantoor stapt of gestapt bent en men heeft daar zonder blikken of blozen je geld per direct overgezet naar beleggingsfondsen, dan mag je je gerust vragen stellen over dat advies: Wat was er de prioriteit ? Jouw rendement of hun commissie; zeker als het over groet bedragen ging.

Haast en spoed is zelden goed. Ook nu niet…

Wie toch snel rijk wil worden, moet met heeeel veel geluk met de Lotto spelen.

Categorieën:

3 Comments

 1. Geachte Hr Person,
  Al wandelend overdenk ik ondermeer mijn beperkte kennis ivm belegginsfondsen, kennis die ik op jullie website verzamel.
  Een concrete eenvoudige vraag ivm de Gogiscore.
  Er is dus Spread en Stop.
  Als een beleggingsfonds langzaam en continu onder het langjarige gemiddelde komt dan krijgt dat fonds begrijpelijk via de Gogiscore een Spread. Het is mogelijk koopwaardig.
  Mijn vraag :
  Een beleggingsfonds dat langzaam maar zeker en definitief door bv verkeerd beheer in de dieperik gaat komt dan toch altijd eerst in een periode van Spread terecht .. Want je kan niet in de toekomst kijken.
  Als ik zulk fonds in die Spread periode koop doe ik een slechte zaak en zal m’n volgende stap mogelijk de totale verkoop ervan zijn.
  Begrijp ik dat juist of kan ik zulke mogelijke miskoop vermijden via het bekijken van een andere parameter in jullie screening?
  Met vriendelijke groet.
  Bob

  Like

  1. Een fonds dat de dieperik in gaat (als je daarmee faillissement bedoeld) is quasi onmogelijk. Een goed fonds dat begint te kwakkelen, dat bestaat wel, maar ik moet geen namen noemen zeker ?
   De enigste mogelijkheid om je daartegen te beschermen, is spreiden (nooit alle eieren….) en de kwakkelaar er uitgooien.
   Die Med1L120 en Med1L60 zijn een goed signaal en die eerste score kan je elke halve maand vinden in de GOGIscore. Een fonds dat zo zakt onder de 5% komt er bij mij niet meer in. Zakt het nog verder dan gaan de reeds verworven eenheden er uit.

   Like

  2. >Het is mogelijk koopwaardig.

   Dit is één van de fundamentele misverstanden rond GOGI. De GOGI indicator kan geen momenten identificeren die koopwaardig zijn. GOGI kan enkel momenten identificeren waarbij je aankopen moet vermijden (STOP). Iedere andere interpretatie die je aan GOGI geeft, zal enkel tot tranen leiden.

   We zijn langzaam onze site terug aan het uitbouwen, we komen zeker nog terug op hoe je de screening wel hanteert om fondsen te selecteren. GOGI is er dus geen van.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.